Wat is een goede internetsnelheid
internet, tegenwoordig de zesde basisbehoefte van de mens. We kunnen niet meer zonder, als dat het niet meer doet omdat bijvoorbeeld de stroom uitvalt … berg je dan maar!Je werk ligt stil, maar ook je klok, je navigator, je hobby’s, zeg maar gerust dat we dan onthand zijn. Er is een gat geslagen in de basisbehoeften van de mens.
Abraham Maslow heeft veel geschreven over de basisbehoeften van de mens, vaak opgeluisterd met een afbeelding van de ‘Piramide van Maslow’:1 = Primaire biologische levensbehoeften als eten, drinken en zuurstof2 = Bestaanszekerheid (fysieke veiligheid en economische zekerheid)3 = Behoefte aan sociaal contact4 = Erkenning en waardering5 = ZelfontplooiingDe behoefte aan internet valt waarschijnlijk tussen 1 en 2 en zo niet, dan toch zeker na 2.
Geschiedenis van het internet
Het internet is begonnen in Amerika in 1969 met een netwerk voor militaire netwerken en niet veel later voor universiteitsnetwerken. De reden van de oprichting van het zogenaamde Arpanet was van economische aard. Computers waren zeer kostbaar, maar het was handig om een medium te hebben waarmee onderzoeksinstituten die aan een project werkten gegevens konden uitwisselen. In de loop van de jaren ’90 deed het internet zijn intrede en veroverde vrij snel de hele wereld. Het internet ging een wezenlijk deel uitmaken van het dagelijks leven en sinds die tijd wordt er steeds meer gecommuniceerd via internet.
De ontwikkeling van de computer voor consumenten begon eigenlijk rond 1981 toen IBM met een team van 12 technici en ontwerpers begon met het maken van een personal computer, waarvoor het team eigenschappen van reeds bestaande ontwerpen vanuit de markt integreerde. Binnen een jaar was de personal computer een feit. Het team deed zo min mogelijk zelf maar kocht de componenten van andere bedrijven, zoals van het toen nog geheel onbekende bedrijfje Microsoft, nu een van de marktleiders. U herinnert zich misschien de eerste PC-DOS nog wel.In augustus van dat jaar presenteerde IBM de 5150 IBM Personal, bestaande uit een toetsenbord en een systeemkast, met 40K Rom en 16K Ram. Dit apparaat had nog geen diskdrives, programma’s moesten worden opgeslagen op een cassetterecorder. De prijs van deze eerste computer was 4445 gulden en vond gretig aftrek. Eind 1982 werd er al een computer per seconde verkocht en behalve particulieren waren ook bedrijven zeer geïnteresseerd.
De internetsnelheid
Iedereen wil snel internet, maar wat is snel en wat heb je nodig voor jouw gebruik? De term Mbps betekent megabit per seconde en zegt iets over de maximale snelheid aan voor het downloaden (ontvangen) of uploaden (versturen) van bestanden. Het zegt ook iets over de snelheid waarmee je een internetpagina opent of een serie kijkt via een van de streamingsdiensten zoals Netflix. De uploadsnelheid is belangrijk bij het versturen van mails maar ook bij het plaatsen van berichten op social media zoals FaceBook of Instagram. Behalve Mbps kun je ook de begrippen Mb/s en Mbit/s tegenkomen, die betekenen allemaal hetzelfde, maar het gaat hier over megabits (Mb) en niet over megabytes (MB). Daar is het verschil een factor 8, dus: 1 MB = 8 Mb. En dat is handig om te weten als je wilt uitrekenen hoeveel MB’s per seconde je kunt up- of downloaden per seconde, want je internetabonnement spreekt van MB’s. De grootte van bestanden wordt ook uitgedrukt in MB’s. Een eenvoudige rekensom als voorbeeld: als je een abonnement hebt van 20 Mbps, betekent dat je 20:8 = 2,5 MB per seconde kunt downloaden. Een bestand van 10 MB zal je dus 4 minuten kosten.
De vraag wat de juiste internetsnelheid is hangt af van jouw wensen en situatie. Dus wat je met je internet doet en met hoeveel personen je er gebruik van maakt. Ben je alleen en je stuurt mails, zoekt wat op internet, gebruikt social media en luistert muziek dan heb je voldoende aan een abonnement van 12 à 20 MB. Maar als je een gezin hebt met meerdere computers, laptops, en telefoons en er wordt intensief gebruik gemaakt van Google, Facebook, Netflix en games dan heb je minimaal 50 MB nodig. Grootverbruikers kunnen het beste kiezen voor een glasvezelabonnement. En of dat in jouw buurt beschikbaar is kun je checken via de postcodecheck. Om een weloverwogen keuze te maken kun je gedetailleerde informatie vinden in het artikel ‘Internetsnelheid: hoeveel Mbit/s heb je nodig’.
Internet, veiligheid & internetsnelheid
Filmpjes kijken, spelletjes spelen, huiswerk maken, allemaal online activiteiten waar kinderen al regelmatig mee bezig zijn. Uit onderzoek blijkt dat 91% van de ouders van kinderen tussen 4 en 12 jaar zich zorgen maakt over de gevaren van internet voor kun kinderen. Daarom is het goed om te weten wat je kunt doen om kinderen veilig gebruik te laten maken van internet. De eerste stap naar veiligheid is bewustzijn, voor ouders, maar ook kinderen moet bewust worden gemaakt van de gevaren en leren hoe zij hier zo veilig mogelijk mee om kunnen gaan. Vergeet als ouder ook niet het belang van de voorbeeldfunctie, wees kritisch op wat ze kijken en laat zien dat er behalve internet ook andere activiteiten zijn waar ze (samen) plezier aan kunnen beleven, dat is nog goed voor de lichamelijke conditie ook.
Jongeren en de voor- en nadelen van internet
Internet en social media zorgen ervoor dat je altijd en overal op de hoogte bent, van wat je vrienden doen, maar ook van wat beroemdheden en BN’ers doen. Zelf kun je laten zien wie je bent of zou willen zijn, maar veilig op afstand. Internet is een bron van informatie en advies, ook handig bij het maken van huiswerk. Verder is het gratis en het helpt je door momenten van verveling heen. Het gebrek aan privacy, mensen die dingen delen die niemand iets aangaan, altijd zichtbaar zijn als je online bent en verslaving worden genoemd als nadelen. De druk om altijd aanwezig te zijn, snel te reageren, niets te mogen missen en minder sociaal contact doordat alle verhalen al gedeeld zijn houden de jongeren van deze tijd ook bezig. Tijd voor een break: spreek af op een veldje, leg je device weg en ga lekker sporten. En bijpraten natuurlijk!