Wanneer je kinderen hebt, dan weet je natuurlijk als geen ander welke strijd het kan zijn op het moment dat ze naar bed toe moeten. Helemaal wanneer ze rond een jaar of 4 zijn en ze het liefst nog even een knuffel of kus van je willen. Je hebt dan natuurlijk geen zin een heel betoog te moeten houden. Des te belangrijker is het dan om ervoor te zorgen dat je direct duidelijk bent over de bedtijden van de kinderen. Want ook wanneer ze nog geen klok kunnen kijken, is het heel goed mogelijk om ze het besef te geven van wanneer ze naar bed toe moeten. Nu zal de bedtijd 9 jaar natuurlijk wat later zijn dan bij een kind van 4, maar ook dan is het belangrijk om afspraak te maken. Om je een idee te geven wat is nu eigenlijk een goede bedtijd is voor kinderen, hebben we een aantal zaken voor je op een rijtje gezet.
De leeftijd
Eén van de belangrijkste aspecten om te kunnen bepalen wat een goede bedtijd is voor je kind, is zijn of haar leeftijd. De bedtijden 8 jaar zijn natuurlijk later, dan wanneer je kind een jaar of 5 is. Omdat het per leeftijd kan verschillen hoeveel slaap ze nodig hebben, is het raadzaam eens te kijken wat andere mensen doen. Uiteraard betekent dat nog niet dat dit ook bij jou kind werk. Het is heel goed mogelijk dat het ene kind 8 uur slaap nodig heeft, terwijl het andere kind er 12 nodig heeft. Kijk daarom ook heel goed naar hoe je kind reageert op slaap. De één slaapt namelijk meer dan de ander.
Activiteiten van de dag
Is je kind de hele dag op school geweest, dan is de kans vrij groot dat ze vanuit school ook nog even gaan spelen met een vriendje of vriendinnetje. Nadat ze rond een uur of 17.00 thuiskomen, hebben gegeten en daarna lekker hebben gedoucht, zal je al snel merken of ze moe zijn ja of nee. De kans dat je kind namelijk zelf al aangeeft dat ze wel willen slapen, die is dan vrij groot. Uiteraard is het wel belangrijk om een vaste tijd van naar boven gaan af te spreken, zodat je kind leert een biologisch ritme te ontwikkelen. Wel is het zo dat de tijd dat ze naar hun slaapkamer gaan, natuurlijk nog niet de tijd is waarop ze ook daadwerkelijk gaan slapen. Zo is het leuk om samen nog even een verhaaltje te lezen en dan pas de oogjes te sluiten. Begin daarom dus ook op tijd met het ‘ritueel’, zodat ze wel op tijd in hun mandje liggen.
Weekend of doordeweeks
Er is een wezenlijk verschil tussen het naar bed gaan in het weekend of doordeweeks. Doordeweeks wanneer ze school hebben, moeten de kinderen ook vroeg uit bed en is het belangrijk dat je ervoor zorgt dat ze voldoende slaap krijgen. In de weekenden mag het natuurlijk rustig een keer een uurtje later zijn.