Wat is een draagzak?

1 feb 2023 | Mobiliteit

Wat is een draagzak? Een draagzak is een stijlvolle manier om je kind te dragen. Het is een doek of zak die om het lichaam wordt gedragen en waarin het kind wordt geplaatst. Dit biedt de drager de mogelijkheid om hun handen vrij te houden en toch nauw contact te houden met het kind. Draagzakken zijn verkrijgbaar in verschillende maten en stijlen, en zijn gemaakt van verschillende materialen, waaronder katoen, canvas en mesh. Ze worden vaak gebruikt voor jonge kinderen die nog niet kunnen lopen of langer willen worden gedragen. Wil jij weten welke voordelen een draagzak heeft en waar je allemaal op moet letten tijdens de aanschaf ervan? Wij vertellen het je!

Kies voor een ergonomische draagzak

Een ergonomische draagzak is een type draagzak dat speciaal is ontworpen om comfortabel te dragen voor beide de drager en het kind. Het is ontworpen met specifieke aandacht voor de anatomie en het comfort van beide, en biedt een natuurlijke en gezonde houding voor het kind. Dit type draagzak heeft bijvoorbeeld gewatteerde schouderbanden, verstelbare riemen en verstelbare rugsteunen om de juiste ondersteuning te bieden. Ergonomische draagzakken zijn geschikt voor zowel kortere als langere perioden van dragen en zijn verkrijgbaar in verschillende maten en stijlen. Het voordeel is dat je de draagzak in tegenstelling tot een kinderwagen, veel makkelijk mee kunt nemen in bijvoorbeeld de auto.

Het voordeel van een draagzak

Het grote voordeel van een draagzak, is dat je je kindje veilig en warm bij je kunt dragen en tegelijkertijd je beide handen vrij hebt. Dit heeft als voordeel dat je gewoon verder kunt gaan met waar je mee bezig was. Wel is het belangrijk goed te kijken naar een geschikte draagzak die niet alleen ergonomisch is, maar ook eenvoudig is om te doen en voldoende warmte geeft aan je baby. Waar je bij een slaapzak kijkt naar de tog waarde slaapzak, is dit bij een draagzak niet het geval. De tog waarde zegt iets over de isoleren waarde van een slaapzak of dekbed. Heb je het gevoel dat je kindje het koud heeft, trek dan een extra jasjes aan.

De juiste houding

De juiste houding in een draagzak hangt af van het type draagzak en de leeftijd en grootte van het kind. Maar in het algemeen wordt de volgende houding aanbevolen:

  • Het hoofd van je kind en de nek moeten goed worden ondersteund en in een natuurlijke positie worden gehouden.
  • De heupen en beentjes van het kind moeten in een M-vorm worden gehouden, die bekend staat als de “froggy positie” of de “beentjes in het lotus-positie”.
  • De rug van het kind moet in een rechte lijn met de heupen zijn en mag niet achterover of naar voren hellen.
  • De schouders en heupen van de drager moeten evenwichtig worden verdeeld en niet te veel naar één kant hellen.

Het is belangrijk om te controleren of het kind op de juiste manier wordt gedragen en of de draagzak op de juiste manier is bij de vader of moeder wordt gedragen. Is dit niet het geval, dan kan dit zorgen voor problemen. Helemaal wanneer je je kind regelmatig in de draagzak draagt.