Wat is een geschikte autoverzekering?

8 jul 2022 | Financiën

wat is een goede autoverzekering

Iedereen die in Nederland met een auto de openbare weg wil betreed, is verplicht minimaal een wa verzekering af te sluiten voor z’n auto. Deze verzekering dekt de schade aan de tegenpartij, zodat deze in ieder geval schadeloos kan worden gesteld. Toch is alleen een WA verzekering niet altijd de beste keuze wanneer jij een auto wilt verzekeren. De schade aan je eigen auto wordt namelijk bij deze verzekering niet vergoed. Nu is dat niet zo erg wanneer je een auto rijdt die een dagwaarde vertegenwoordigd van minder dan 1.000 euro, maar met een nieuwe auto of relatief jonge occasion is dit natuurlijk een heel ander verhaal. Om te kunnen bepalen welke verzekering het beste bij jouw en je situatie past, hebben we een aantal tips voor je, die jou kunnen helpen bij het kiezen van de juiste verzekering.

Leeftijd auto

De belangrijkste vraag die jij jezelf moet stellen bij het afsluiten van een autoverzekering, is hoeveel de auto je nog waard is. Een emotionele waarde is immers iets anders dan een dagwaarde. Auto’s ouder dan 10 jaar zijn het vaak niet meer waard om hoger te verzekeren dan een WA verzekering. Toch is dit niet in alle gevallen zo. Het kan namelijk heel goed zijn, dat jij een oldtimer bezit, die misschien wel 40 jaar oud is, maar naast een emotionele waarde ook nog een flinke financiële waarde vertegenwoordigd. Twijfel jij over de keuze voor de juiste verzekering, dan is het wellicht verstandig een expert te raadplegen. Een expert kan eventueel de waarde van je auto bepalen, zodat jij de keuze kunt maken voor een uiteindelijk verzekering.

Eigen risico

Online kun je tegenwoordig eenvoudig je verzekering auto vergelijken. Dit betekent ook, dat jij in één oogopslag kunt zien hoe hoog het eigen risico bij de verschillende verzekeraars is. Het kan namelijk heel goed zijn, dat de premie bij een verzekeraar een stuk lager is, dan bij de ander, maar het eigen risico aanzienlijk hoger is. Bepaal dus voor jezelf wat jij fijn vindt en maak op basis daarvan je uiteindelijke keuze.

Type verzekering

In Nederland kennen we een 3-tal verschillende dekkingen als het gaat om onze autoverzekering. De eerste is een WA-verzekering. Deze verzekering is voor iedereen verplicht en vergoed enkel de schade die jij hebt toegebracht aan de ander. Eventuele schade aan je eigen voertuig dien je zelf te vergoeden. Daarnaast is er ook een WA+ verzekering. Bij deze verzekering wordt bij een ongeluk ook enkel de schade van de tegenpartij vergoed, maar wordt wel eventuele schade door brand of diefstal vergoed. Als laatste kennen we de allrisk verzekering. Deze verzekering vergoed zoals het al doet vermoeden de schade aan zowel je eigen voertuig als de schade aan het voertuig van de ander. 

Welke verzekering past bij jou?


Welke verzekering het beste bij je past, is volledig afhankelijk van je eigen keuze. Uiteraard is het verstandig te kijken naar de leeftijd van je auto en ook de dagwaarde, niet te verwarren met de bpm van je auto. Het heeft immers geen zin, om een flinke maandelijkse premie te moeten betalen, terwijl je auto een relatief lage dagwaarde heeft. Je kunt er dan beter voor kiezen een WA dekking en eventuele schade zelf te bekostigen.