Wat is een seksstandje?

7 jan 2021 | Sexualiteit

De Kamasutra erop naslaan of zelf aan de gang met alle mogelijke seksstandjes? Welke zijn favoriet en wanneer begint het experimenteren?

Volgens het televisieprogramma Spuiten en Slikken is vrijen op z’n hondjes bij de meeste stellen favoriet. Hij erachter en zij op haar knieën vaginaal of anaal genomen worden. Bij de mannen komt het standje waarbij de vrouw hem berijdt op nummer twee. Vrouwen blijken echter liever zelf onderop te liggen.

Seksstandjes voor mannen en vrouwen: de Nederlander kiest de missionaris 

De ‘gewone’ missionarisstand staat bij de heren op drie, vrouwen kiezen liever voor een stand (op vier) waarbij de benen in de nek worden gelegd. Orale seks staat bij beide op zeven. Verder zijn er grote verschillen tussen hetero’s, homo’s en biseksuelen. Over het algemeen kunnen we zeggen dat de missionarisstand bij de meeste Nederlanders, in vergelijking tot de seks in andere landen, favoriet is. Gewoon-lekker-makkelijk.

Daarentegen blijkt uit het niet helemaal representatieve BNN/VARAonderzoekje dat veel mensen flink fantaseren over standje 69 staand (!). Vraagt om enige souplesse en kracht, maar dan heb je ook wat. Zo menen zowel mannen als vrouwen.

G-Wiz

Hebben we het hiermee allemaal genoemd? Bij lange na niet. Er zijn standjes die je volgens insiders eens in je leven geprobeerd moet hebben. Denk aan de G-Wiz. Dit is het standje waarbij zij op haar rug ligt met de benen flink omhoog, zeg maar knieën in de nek. Ondertussen penetreert hij haar waarbij hij op z’n knieën voor haar zit. Het standje zou de spanning op de vagina vergroten.

Flatiron

De Flatiron wordt regelmatig genoemd als een van de heetste standjes. De vrouw gaat op haar buik liggen en legt, als het even kan, een kussen onder haar buik zodat haar heupen nog verder omhoogkomen. De man kan dan van achteren gemakkelijk en diep naar binnen dringen.

Cowgirl

De Cowgirl? Het laat zich raden. Hij de stier, zij de girl. Waar ook maar. Op de bank, op tafel of gewoon in bed. De vrouw zit bovenop en doet haar ding. Je hoeft er niet bij te gillen, mag wel.

The Caboose

Een meer onbekende stand is die waarbij hij rechtop zit en zij op z’n schoot gaat zitten. Je kijkt elkaar niet aan, maar voelt elkaar wel. Volgens kenners: ‘en hoe!’. De naam van deze stand is The Caboose.

Butter Churner

Lepeltje lepeltje is bij veel partners ook helemaal je-van-het. Lekker en comfortabel. Waar je meer voor moet doen is de Butter Churner. Zij ligt helemaal in een soort mislukte achteroverkoprol met haar knieën naast haar hoofd en hij duwt zijn penis in haar terwijl hij bijna op haar zit. Is een beetje spierkracht en conditie voor nodig, maar dan heb je ook wat.

The Om

Wie elkaar graag wil aankijken doet The Om. Hij zit in kleermakerszit en zij zit op zijn schoot met haar gezicht naar hem toe. Zij vouwt haar benen om zijn rug en drukt hem tegen zich aan. En dan heen en weer bewegen.

Pretzel

Pretzel is in dit geval geen koekje, maar een standje waarbij de vrouw op haar zij ligt en hij er schuin overheen knielt. Een been vouwt de vrouw over zijn middel en de man kan nu zijdelings penetreren. Als bij doggy style, maar dan net even anders.

Staand

Heb je het ooit wel eens staand geprobeerd? Goed de balans houden, hij een beetje door de knieën en zij een been om zijn middel vouwen zodat er een stevige stand ontstaat. En dan bewegen en elkaar aankijken. Valt in het begin niet mee, maar oefening baart kunst.

Grieks

‘Op z’n Grieks’ is een uitnodiging te zijn om het anaal te doen. Iets wat niet iedereen wil, maar uit onderzoek blijken toch heel wat mensen anale seks te hebben.

Met een tutorial avant la lettre: de Kamasutra seksstandjes

Wie zich nog verder wil verdiepen in verschillende seksstandjes kan natuurlijk zelf van alles uitproberen, maar er ook het boek der boeken erop naslaan: de Kamasutra. Afkomstig uit de tweede eeuw na Christus, maar nog altijd vol met alle mogelijke ‘tutorials’ als het om die standjes gaat.

Oorspronkelijk was het een soort leerboek voor pasgetrouwde stellen. Gearrangeerde huwelijken waren in die tijd schering en inslag. Dat stond niet altijd garant voor fijne avonturen in de slaapkamer, dus konden een beetje aansporing en handvatten niet veel kwaad. Tot op de dag van vandaag zorgt het boek nog altijd voor veel inspiratie.

SM of BDSM

Extreme seks valt voor sommigen onder SM, waarbij plezier en een beetje pijn het ultieme genot bieden. Seksstandjes worden uitgebreid met het gebruik van bijvoorbeeld handboeien of touwen (bondage). Het doel is om er nog meer opgewonden van de raken. Bij BDSM gaat het om Bondage & Discipline, Dominantie & Submissie en Sadisme & Masochisme. Hierbij is er nog meer mogelijk en wordt vaak een rollenspel gespeeld met macht als thema. Op alle mogelijke manieren. Met instrumenten of een manier van vastbinden of een bepaald standje, worden de zenuwen geprikkeld. Bij BDSM blijft het machtsspel niet altijd louter tot de slaapkamer beperkt, maar wordt het ook in het dagelijkse leven tot uiting gebracht. Je zou kunnen zeggen dat het een lifestyle is. Zowel bij SM als bij BDSM wordt gebruik gemaakt van seksspeeltjes. Een buttgplug en dildo bijvoorbeeld, maar ook een zweepje, knijpers een gesel, gesmolten was of electrospeeltjes.

Grove seks

Grove seks is een aparte klasse waarbij niet alleen de vingers, maar hele handen naar binnen gaan en worden ingezet om iemand tot een hoogtepunt te brengen. Niet voor iedereen weggelegd, maar variatie moet er zijn. Doe wat je samen lekker vindt.

Groepsseks

Als laatste noemen we hier nog even de seksstandjes waarbij je alle variaties kunt proberen: tijdens groepsseks. Het is een manier van seks hebben waarbij geslachtdelen en handen en monden elkaar op alle mogelijke manieren opzoeken. Treintje maken, afwisselen, samen apart en dan weer met anderen. Kortom; seks met meerdere mensen tegelijk biedt eindeloos veel mogelijkheden.

Seksstandjes mannen en vrouwen: alles kan

Wie het liever samen doet, met z’n tweetjes, kan zich laten inspireren door alle mogelijke standjes uit boeken of films zoals America Pie voor de jongsten of 9 1/2 weeks voor de adults. Wat een ijsblokje kan doen!

Kies je voor ‘gewoon’, dan is ook dat goed genoeg. Niemand zegt dat het ingewikkeld of ‘anders’ moet. Voor wie van welk standje dan ook geniet, is seks altíjd bijzonder. En bijzonder lekker. Doe waar jij of jullie je fijn bij voelen.