Wat is BDSM

24 nov 2020 | Sexualiteit

BDSM gaat een stap verder dan SM en is een spel van partners dat veelal over macht en onderdanigheid gaat. Directe seks kan een rol spelen, maar het hoeft niet. 

Het komt onder andere voor in het bekende boek Vijftig Tinten Grijs. Voor veel mensen was dit een eerste kennismaking met BDSM. Daarmee lijkt er direct een misverstand te ontstaan, want BDSM gaat niet altijd over seks, ook lijkt dat na het lezen van het boek wel zo. Het is vooral een spel van macht en lichamelijke sensaties. Met of zonder seks, maar vaak wel met speeltjes en andere attributen. Veel BDSM’ers zijn dan ook niet zo blij met dit boek. Het zou een verkeerd beeld geven.

BDSM staat voor bondage en discipline, dominantie en submissie en sadisme en masochisme. Een totaalpakket dus. Het gaat volgens kenners om een bijzondere manier van het beleven van intimiteit en/of de seks.

BDSM: Bondage en discipline

Laten we beginnen met bondage en discipline. In dit geval speelt het verminderen van de bewegingsvrijheid tijdens een vrijpartij een rol. Iemand met touw vastbinden, in de boeien slaan en opdrachten geven spelen hierbij een rol.

BDSM: Dominantie en submissie

Dominantie en submissie staat voor gaat vooral om een machtsspel dat door beide partners wordt uitgespeeld. De een is dominant, de ander onderdanig. In alle gevallen moet het spel door beide partners fijn gevonden worden.

BDSM: Sadisme en masochisme

Pijn speelt een rol bij sadisme en masochisme. Het gaat respectievelijk om het veroorzaken ervan en het ondergaan van pijn.

Wat is jouw seksuele voorkeur? Ga jij voor vrijen in alle vrijheid en gelijkheid, of heb je meer op met een rollenspel waarbij macht een rol speelt, wat uiteindelijk leidt tot een vorm van zowel fysieke als geestelijke uitdaging en opwinding gevolgd door een vorm van extase?

Best veel mensen hebben een voorkeur voor BDSM

Het is niet ieders voorkeur, maar toch is er een grote groep mensen die opgewonden raakt van rollenspellen of zelfs het bewerkstelligen of ondergaan van pijn tijdens de seks. Het magazine Cosmopolitan deed ooit een klein onderzoek naar BDSM en daaruit bleek dat drie procent van de bijna vijftienhonderd ondervraagden een partner heeft met deze voorkeur. Zestien procent van de vrouwen en achttien procent van de mannen bleek ervaring met zogenoemde kinky seks te hebben en negen procent van de vrouwen en 23 procent van de mannen had daar geen interesse in. Nu.nl kopte in 2012 dat maar liefst de helft van de Nederlanders wel eens experimenteert met SM, een onderdeel van BDSM.

Voor een aantal BDSM’ers is het een levensstijl die verder gaat dan louter de intimiteit in de slaapkamer. Het dagelijkse leven maakt dan deel uit het van het spel van macht en onderdanigheid. In alle gevallen wordt benadrukt dat het altijd met de goedkeuring van beide partners gebeurt. Het draait om respect, vertrouwen, veiligheid, verantwoordelijkheid, voorzichtigheid en vrijwilligheid. Ook wel aangeduid als de R5V. Er worden grenzen afgesproken en soms is er een woord dat duidt het spel moet stoppen of dat het te ver gaat. Daar moet dan direct gehoor aan worden gegeven.

De rol van seksspeeltjes bij BDSM

Bij BDSM wordt regelmatig gebruik gemaakt van seksspeeltjes. Dat begint bij touwen en voetboeien of een mondknevel. Maar ook speeltjes om te penetreren komen er vaak aan te pas zoals een dildo of een buttplug. Bij sadomasochisme zijn vaak attributen om mee te slaan betrokken zoals gesels. Pijn kan ook worden bewerkstelligd door gebruik te maken van tepelklemmen, druppels gesmolten was of apparaatjes waar laagspanning op staat. Een stap verder gaat het wanneer er naalden en nietpistolen aan te pas komen.

Onderzoek heeft eerder uitgewezen dat ijsblokjes, de blinddoek en handboeien op de eerste drie plekken staan van meest gebruikte BDSM-attributen. Zweepjes en tepelklemmen en kaarsvet volgen daarna.

De oudste SM-vereniging ter wereld weet veel over BDSM

Om te streven naar maatschappelijke acceptatie is in 1970 de VSSM opgericht, de Vereniging Studiegroep Sadomasochisme. Het is de oudste SM-vereniging ter wereld en het woord ‘studiegroep’ is destijds bij de naam gevoegd om het mogelijk te maken een vereniging op te richten die zich met een niet-alledaagse vorm van seksualiteit bezighoudt. Er is door de vereniging literatuur en referentiemateriaal vergaard over BDSM. Er zijn regelmatig bijeenkomsten en activiteiten. Er waren vroeger gespecialiseerde groepen voor onder andere luierfetisjisten en rubberfetisjisten. Er wordt door de vereniging voorlichting gegeven en het is het aanspreekpunt voor de media als het over BDSM gaat.

Artsen weten (te) weinig van BDSM

Over acceptatie van BDSM werd eerder ook gepubliceerd in het magazine Medisch Contact dat BDSM een levensstijl, seksuele voorkeur of geaardheid noemt. “Over deze voorkeur bestaan nogal wat vooroordelen, ook bij artsen en andere zorgverleners,” zo meldt het magazine. “Vooroordelen en onwetendheid van artsen over parafilia (ongewone seksuele voorkeuren) in het algemeen en BDSM in het bijzonder, kunnen voor patiënten met dit ongebruikelijke gedrag negatieve gevolgen hebben.”

Artsen begrijpen het vaak niet en de kans op afkeuring is dan groot, waardoor BDSM’ers als ze in contact komen met medici zich niet veilig voelen. Volgens het Nederlandse artsenvakblad zouden de mensen niet beoordeeld moeten worden op deze wijze van het bedrijven van een rollenspel of machtsspel, wel of niet gepaard gaand met seksualiteit. Juist daarom moeten ze meer kennis opdoen over deze voorkeuren en de gezondheidsproblemen die daarmee gepaard kunnen gaan.

BDSM, kleine ongelukjes kunnen gebeuren

Waar moet je aan denken als er sprake is gezondheidsproblemen ten gevolge van BDSM? In veel gevallen gaat het om kleine ongelukjes. Het kunnen lichamelijke beschadigingen zijn door bondage of door het inbrengen van voorwerpen in lichaamsopeningen. Soa’s doen zich ook voor als gevolg van het gezamenlijk gebruik van seksspeeltjes zonder deze goed schoon te maken. Maar dat kan natuurlijk ook gebeuren zonder dat er sprake is van BDSM, alleen komt het mogelijk wat vaker voor.

BDSM, wat is het?

In alle geval is BDSM een bijzonder spel dat, mits het veilig wordt gespeeld, mensen een fijn gevoel geeft en het kan met seks gepaard gaan, maar dat hoeft niet per se. Nog even de kenmerken op een rij:

-BDSM is een spel, met of zonder direct seks, dat altijd gepaard gaat met een akkoord van beide partners. Er gebeurt niets tegen de wil van een ander in. Je kunt altijd ‘nee’ zeggen.

-Het is een vorm van intimiteit waar beide partners voor kiezen.
-Er worden spannende attributen bij ingezet zoals zweepjes, handboeien of seksspeeltjes.
-Het gaat in veel gevallen om dominantie en onderdanigheid.
-Een van de normen binnen BDSM is het gebruik van een stopwoord. Als je iets niet wilt, of het gaat te veel pijn doen roep je het woord en dan zal de partner er direct mee ophouden. Dat is een keiharde afspraak.
-BDSM gebeurt veilig en in het volste vertrouwen.
-Communicatie is een belangrijk aspect bij BDSM. Vertel wat je fijn vindt en vond.