De wyandottekriel is een leuk kipje met een rond voorkomen en een breed scala aan kleurslagen. Wyandottekrielen zijn één van de meest populaire kippenrassen ter wereld, als het al niet het populairste ras van de wereld is. Wyandottekrielen hebben een vriendelijk en goedaardig karakter en broedsheid komt vaak voor bij dit ras. Door hun broedsheid, die vaak hardnekkig is, wordt de wyandottekriel-hen vaak ingezet als pleegmoeder om eieren van andere rassen uit te broeden. Het ras is oorspronkelijk ontwikkeld in de Verenigde Staten uit grote wyandottekrielen, maar tegenwoordig zijn er wereldwijd meerdere types van dit ras te vinden, waaronder het Duitse en Amerikaanse type.
Andere benamingen
De wyandottekriel staat ook bekend onder de volgende namen:
- Kriel wyandotte
- Bantam wyandotte
- Wyandotte bantam
Land van herkomst
De wyandottekriel komt oorspronkelijk uit de Verenigde Staten.
Geschiedenis
De wyandottekriel is aan het begin van de twintigste eeuw ontstaan in de Verenigde Staten. Al snel na het ontstaan van het ras werd het dier erg populair in andere landen, en was het al snel wereldwijd te vinden. Hoe het ras precies is ontwikkeld, is niet meer te herleiden. Wel wordt aangenomen dat in ieder geval te klein gebleven grote wyandottes zijn gebruikt bij de creatie van de wyandottekriel.
De wyandottekriel is anno 2020 één van de populairste kippenrassen, als het al niet hét populairste krielras is. Alleen in Engeland is er minder vraag naar de wyandottekriel.
Uiterlijk
Per land verschilt de rasbeschrijving van de wyandottekriel. Zo verschilt vooral het type. Zo is er bijvoorbeeld een groot verschil te zien tussen een Nederlandse en Duitse wyandottekriel, daar het Duitse type veel hoger op de poten staat en bovendien een andere staartvorm heeft. Het Nederlandse type van de wyandottekriel komt echter weer overeen met de Amerikaanse rasstandaard, het land waar het ras oorspronkelijk vandaan komt.
Ondanks die verschillen kan er wel een rasbeschrijving gegeven worden. Zo is de wyandottekriel een middelzwaar dwerghoen of krielkipje met een vrijwel ronde vorm. Wanneer je de lijn van de romp volgt, gaat het om een bal waar alleen de kop en poten uitsteken. De vleugels behoren volgens de rasstandaard goed opgetrokken gedragen te worden. De ruglijn loopt hol over in de staart, zonder dat de overgang tussen beide lichaamsdelen zichtbaar is. De staartpennen van de wyandottekriel zijn stevig en breed. Van achteren bezien moet de staart een v-vorm hebben.
De kop van een wyandottekriel is rond, kort en breed. Bovenop de kop is een rozenkam aanwezig. De doorn hiervan moet de neklijn volgen. De oogkleur is bruinrood, de oorlellen zijn rood. De poten van de wyandottekriel zijn altijd geel, ongeacht de kleurslag. Hanen hebben een gewicht van 1,2 tot 1,3 kilo, hennen wegen 1 tot 1,1 kilo.
Kleuren
De wyandottekriel komt voor in een breed scala aan kleurslagen:
- Zilverzwartgezoomd
- Goudzwartgezoomd
- Geelwitgezoomd
- Goudblauwgezoomd
- Wit
- Zwart
- Blauw
- Buff
- Rood (effen)
- Parelgrijs
- Gestreept (barred)
- Zwartwitgepareld
- Meerzomig patrijs
- Meerzomig blauwpatrijs
- Meerzomig zilverpatrijs
- Meerzomig roodpatrijs
- Meerzomig geelpatrijs
- Meerzomig blauwgeelpatrijs
- Wit-zwartcolumbia
- Buff-zwartcolumbia
- Wit-blauwcolumbia
- Buff-blauwcolumbia
- Citroen-blauwcolumbia
- Chocolade
- Splash
- Parelgrijswitgepareld
- Blauwwitgepareld
- Zilverblauwgezoomd
- Meerzomig blauwzilverpatrijs
- Koekoekpatrijs
- Meerzomig isabelpatrijs
- Meerzomig witpatrijs
- Meerzomig chocoladepatrijs
- Koekoek
- Berken
- Meerzomig chocoladegeelpatrijs
- Porselein
- Meerzomig roodgeschouderd zilverpatrijs
- Porselein blauwgetekend
- Isabelporselein
- Roodporselein blauwgetekend
- Citroenporselein
- Okwerwitporselein
- Zalmkleur blauwgetekend
- Tollbunt
- Zwartbont
Niet alle kleuren zijn in alle landen erkend.
Karakter
De wyandottekriel is een vriendelijk en erg rustig kipje. Wanneer de dieren op een rustige manier benaderd worden, kunnen ze snel tam en vertrouwelijk worden. Er zijn dieren die zelfs makkelijk handtam worden. Hanen van dit ras staan bekend om hun verdraagzaamheid, zelfs hanen onderling wanneer de dieren voldoende ruimte tot hun beschikking hebben.
Wyandottekrielen vliegen zelden tot nooit en in de meeste gevallen is een hek van 60 centimeter hoog genoeg om ze binnen de omheining te houden. Het zijn kipjes die prima geschikt zijn voor de vrije uitloop.
Broedsheid en eieren
Wyandottekrielen zijn goede legsters van zo’n 180 eieren per jaar. De eitjes hebben een gewicht van 35 gram per stuk en de eischaal is lichtbruin. Broedsheid komt bij dit ras vaak voor. De hennen zijn ook betrouwbaar broeds, in een groot deel van de gevallen zelfs hardnekkig broeds. Ook als moederkloek doet de wyandottekriel het geweldig. Door hun goede broedsheid en kwaliteiten als moederkloek worden hennen van dit ras ook regelmatig ingezet als pleegmoeder voor eieren en kuikens van rassen die minder betrouwbaar broeds worden of helemaal niet broeds worden.
Gebruiksmogelijkheden
Van oorsprong is de wyandottekriel ontwikkeld als legras, maar als sierras is het ras ook zeer geschikt.
Bijzonderheden
Wyandottekrielen zijn één van de populairste kippenrassen ter wereld. Dit komt niet alleen door hun leuke, ronde uiterlijk en vele kleurslagen, maar ook doordat het een gehard ras is en ze een rustig karakter hebben en goed handtam gemaakt kunnen worden.
Grote wyandotte
De wyandottekriel heeft ook een grote broer, namelijk de wyandotte.