Wat zijn sokken?

8 nov 2022 | Media

Sokken zijn een paar kledingstukken die aan de voet worden gedragen en vaak de enkel of een deel van de kuit bedekken. De meeste schoen- of laars stijlen worden met sokken gedragen. Vroeger werden leer of gematteerd dierenhaar gebruikt om sokken te maken. De eerste machinaal gebreide sokken verschenen in de tweede helft van de 16e eeuw. Zowel met de hand gebreide als machinaal gebreide sokken werden geproduceerd tot de jaren 1800, maar het ging steeds meer richting machinale productie. Tegenwoordig zijn er verschillende soorten sokken die gedragen kunnen worden, zoals antislip sokken kind. Na het lezen van dit artikel weet je meer over de functies van sokken en over de materialen die worden gebruikt om sokken te maken. Je leert ook over speciale soorten sokken die alleen in specifieke situaties worden gedragen.

 

Waar zijn sokken voor?

Het vermogen van sokken om transpiratie te absorberen is een van hun beste functies. Onze voet is een van de belangrijkste zweet generatoren van het lichaam en kan elke dag ongeveer 0,12 l transpireren. Dikke antislip sokken voor ouderen dienen om dit zweet op te nemen en naar plaatsen te trekken waar lucht het kan verdampen. Bovendien kunnen katoenen of wollen sokken helpen om koude voeten op te warmen in koude situaties, waardoor het risico op bevriezing wordt verkleind. Om de voeten in de zomer koel te houden, worden meestal dunne sokken gedragen. Donkere sokken worden vaak gedragen bij kleding schoenen en lichte sokken bij sportschoenen (vaak zwarte of marine blauwe sokken). Bovendien reflecteren lichtgekleurde sokken warmte, waardoor de voeten koel blijven. Donker gekleurde sokken absorberen warmte, waardoor de voet warm blijft.

 

Waar zijn sokken van gemaakt?

Talloze materialen kunnen worden gebruikt om sokken te maken (zoals polypropyleen), waaronder katoen, wol, nylon, acryl, polyester en olefinen. Zijde, bamboe, linnen, kasjmier of mohair zijn enkele andere materialen die in het proces kunnen worden gebruikt om een ​​hoger niveau van zachtheid te krijgen. Wol wordt echter vaak gebruikt om warme wollen heren huissokken te maken. Het is een van de warmste materialen die je kunt vinden om sokken te maken. Sokken zijn er in verschillende kleuren en patronen. De “kleuring” op sokken kan vanalles zijn. Af en toe worden er patronen en kunstwerken gedrukt. Wellicht heb je wel eens gehoord van Happy Socks. Dat is het beste voorbeeld. Gekleurde sokken kunnen een essentieel onderdeel zijn van sportoutfits, waardoor spelers door hun teams kunnen worden geïdentificeerd.

 

Speciale sokken. Wat zijn ze?

Er zijn ook speciale sokken die voor speciale gelegenheden kunnen worden gebruikt. Thermische sokken zijn bijvoorbeeld dikker en worden gedragen in koudere klimaten. Voor wintersporten zoals skiën, schaatsen en andere worden ook vaak thermische sokken gedragen. Door hun dikte bieden ze naast isolatie ook meer vulling. Een ander type thermische sokken, bekend als diabetische sokken, is gemaakt van acryl, katoen, nylon en elasthan. Deze zijn ontworpen om het comfort te verhogen en tegelijkertijd de voeten droog en koel te houden. Welk paar sokken is jouw favoriet? Na het lezen van dit artikel wil je misschien eens wollen sokken proberen!