Wat zijn de oorzaken van pijn tijdens seks? 

31 dec 2020 | Algemeen

Als je seks hebt dan moet dit fijn voelen voor beide personen. Pijn is natuurlijk niet de bedoeling. Helaas komt dit nog wel eens voor. Pijn hebben tijdens seks heeft voor mannen en vrouwen over het algemeen verschillende oorzaken. Bij de man heeft het in de meeste gevallen een lichamelijke oorzaak, waar ze zeker niet te lang mee rond moeten lopen. Bij vrouwen kan de oorzaak ook lichamelijk zijn, maar het kan tevens komen door psychologische componenten. In dit artikel wordt er meer verteld over de diverse oorzaken van pijn tijdens seks. 

Wat zijn de oorzaken van pijn tijdens seks bij mannen?

Net zoals de fietstassen precies goed op je fiets moet passen, moet bij de man de voorhuid ook precies goed om de eikel passen. Soms kan dit juist te nauw zijn, wat ook kan gebeuren bij een Eastpak rugzak. In beide gevallen kan dit leiden tot pijn, maar wel op heel andere plekken natuurlijk. Als de voorhuid te nauw is dan zal het moeilijk om de eikel heen schuiven, wat verholpen kan worden door een speciale crème erop te smeren. Dit kan de voorhuid oprekken. Niet alleen een te nauwe voorhuid kan leiden tot pijn tijdens seks. Een te kort toompje kan namelijk ook de oorzaak zijn. Dit is het stukje huid dat de eikel verbindt met de voorhuid. Bovendien kan de eikel geïrriteerd raken. Dit gebeurt meestal als je te veel seks hebt of te veel masturbeert. De huid van de penis zal dan schraal worden. Ook seksueel overdraagbare aandoeningen kunnen ervoor zorgen dat je pijn hebt tijdens de seks. Dit kan onder meer komen door chlamydia en gonorroe.

Wat zijn de oorzaken van pijn tijdens seks bij vrouwen?

Bij vrouwen kan pijn tijdens het hebben van seks dus komen door een lichamelijk mankement. Toch kan het ook komen doordat er sprake is van stress of spanning. Bovendien ondervinden veel vrouwen pijn als ze voor het eerst seks hebben. De vagina is meestal dan nog te droog, al kan het ook veroorzaakt worden door spanning. Dit zorgt ervoor dat de bekkenbodem te veel aangespannen is, waardoor de vagina te nauw is. Dit kan gelukkig voorkomen worden. Zo moet de vagina goed vochtig zijn, terwijl je ook ontspannen moet zijn. De vagina zal vanzelf vochtiger worden als je opgewonden bent. Door opwinding wordt het bovendien wat langgerekter, wat ervoor zorgt dat de penis de baarmoedermond niet zal raken tijdens de seks. Gebeurt dit wel dan kan het een gevoel geven in je onderbuik. Net zoals bij de man, kan ook bij de vrouw een SOA leiden tot pijn tijdens de seks. Ook kan een seksueel overdraagbare aandoening resulteren in bloedverlies nadat je seks hebt gehad.

Wat zijn de oorzaken van pijn tijdens de anale seks?

De vagina wordt dus vochtig bij opwinding, maar dit is natuurlijk niet het geval bij de anus. Er moet dan ook voldoende glijmiddel gebruikt worden, wat echt de reddende Engel zal zijn als je anale seks wilt zonder pijn. Het is hierbij slim om te kiezen voor speciale anale glijmiddel. Als je dit niet gebruikt dan zal de anus ruw aanvoelen, terwijl het ook makkelijker kan beschadigen. Bovendien zul je ook je kringspier moeten kunnen ontspannen om pijnloos anale seks te kunnen hebben. Is dit niet het geval? Ja, helaas zal de anale seks dus wel zorgen voor pijn. Heb je al veel vaker anale seks gehad zonder pijn te voelen en is het nu opeens wel pijnlijk? Het zou dan goed kunnen dat de pijn veroorzaakt wordt door een seksueel overdraagbare aandoening, dus laat je testen!