Ondernemers zijn vaak onderweg. Naar klanten en leveranciers bijvoorbeeld. Daar is natuurlijk goed vervoer bij nodig. Maar de instapprijs voor een auto is hoog. Zakelijk leasen is daarom een uitkomst, waarbij die instapprijs achterwege blijft. Maar wat houdt leasen nu eigenlijk in? Dat lees je in dit artikel.
Wagen naar keuze
Een belangrijk onderdeel van leasen is dat je de keuze hebt uit veel verschillende auto’s. Voor ieder bedrijf kan er immers weer een andere autosoort nuttig zijn. Wil je in een kleine of grote auto rijden? In een nieuwe of occasion auto? En in een auto die op brandstof rijdt of een elektrische wagen? Overal kan rekening mee worden gehouden. Ondernemers die veel spullen mee moeten nemen, kunnen een bedrijfswagen leasen. Of het nu gaat om een compacte bestelauto of een grote bedrijfsbus, ook hierin is er weer genoeg keuze. Veel ondernemers kiezen voor een nieuwere auto met leasen. Daarin rijd je immers zo comfortabel mogelijk. Nieuwere auto’s zijn voorzien van innovatieve technologieën, die je ritten optimaal maken.
Duidelijke afspraken
Bij leasen wordt er een leasecontract opgesteld, waarin duidelijke afspraken staan. Zo weet je precies waar je aan toe bent! Je huurt een auto voor een bepaalde periode. De auto blijft daarbij in beheer van de leasemaatschappij. Het voordeel daarvan is dat je geen groot instapbedrag hoeft te betalen om in een comfortabele auto voor de zaak te rijden. Je betaalt alleen een maandelijks bedrag. Daar zit nog meer bij inbegrepen, zoals wegenbelasting, verzekering, onderhoud en reparatie. Ook hier zijn namelijk duidelijke afspraken over bij het leasen van een auto. Je kiest de leasevorm die bij jou past. Denk aan full operational lease, wat een all-in leasepakket is. Daarmee kun je op alle belangrijke services aan. Je hebt veel flexibiliteit in het vaststellen van je leasecontract. Bepaal onder andere de termijn waarin je de auto wilt leasen. Heb je de wagen voor een langere periode nodig? Of wil je de wagen al sneller weer kunnen inruilen? Het is slim om dit vooraf zo goed mogelijk uit te denken. Je bent in ieder geval niet zelf verantwoordelijk voor het verkopen van de auto. Aangezien auto’s al gauw waarde verliezen, is dat voor jou dus weer een zorg minder.
Vast bedrag
Met leasen kies je voor een vast bedrag per maand. Je voorkomt op die manier dat je voor onverwacht hoge kosten komt te staan. Dat stukje duidelijkheid kun je als ondernemer goed gebruiken. Je hebt immers met verschillende zakelijke kosten te maken, waarbij je wilt dat deze kosten zo stabiel en inzichtelijk mogelijk zijn. Alleen de brandstofkosten komen er nog bij kijken. Maar die kun je vooraf meestal ook vrij goed inschatten, zeker als je weet hoe vaak en hoe ver je onderweg bent naar je afspraken. Je geniet als ondernemer van fiscale voordelen met leasen. De kosten zijn namelijk fiscaal aftrekbaar, wat kan betekenen dat je minder belasting hoeft te betalen. Ook de administratie is overzichtelijk bij het zakelijk leasen van een auto.
Visitekaartje
De auto waarin je rijdt van de zaak is een visitekaartje. Je kunt de wagen extra laten opvallen door je bedrijfslogo erop te plaatsen. Ook de inrichting van de bedrijfswagen kan onder handen genomen worden, mocht je dit belangrijk vinden. Zo is de wagen straks zo functioneel mogelijk. Zorg er verder voor dat de auto past bij wat je met je bedrijf wilt uitstralen. Het ziet er daarbij professioneel uit als je in een mooie, nieuwe auto rijdt. Daarnaast kiezen veel ondernemers voor een duurzame auto, wat ook kan aansluiten op je bedrijfsvisie. Verken hierin dus de mogelijkheden die je hebt.
Een groot voordeel van leasen ten opzichte van kopen is dat je het instapbedrag vermijdt. Dat maakt het toegankelijk om in een auto te rijden die helemaal bij jouw bedrijf past! Hoe die wagen eruit ziet, is natuurlijk aan jou om uit te kiezen. Voor veel ondernemers is het een interessante overweging, gezien de flexibiliteit en duidelijkheid waar je voor gaat. Geldt dat ook voor jou?