Wat is wol?

2 apr 2024 | Thuis

Bijna iedereen heeft wel een wollen trui of een mooie wollen sjaal in zijn of haar kast liggen. Het materiaal is niet alleen lekker zacht maar ook heerlijk warm. Je kunt je eigenlijk geen wereld meer voorstellen zonder wol! Maar wat is wol nou eigenlijk? En wat zijn de voor- en nadelen van deze materiaalsoort? Lees snel verder om antwoord op deze vragen te krijgen.

 

Het haar van dieren

Wol is een natuurlijke vezel die afkomstig is van het haar van dieren. En dan vraag je je natuurlijk af om welke dieren het hier gaat. Nou, wol wordt dus voornamelijk gemaakt van het haar van schapen, geiten en alpaca’s. Toch is het wel zo dat de meeste wol die op dit moment voor commerciële doeleinden wordt gebruikt van schapen afkomt. Wanneer we het hebben over het maken van producten van wol begint dit proces altijd met het scheren van de dieren. Dit gebeurt meestal één keer per jaar. Zo kunnen de schapen hun lichaamstemperatuur beter reguleren en kunnen wij thuis rondlopen in heerlijke wollen sloffen, wollen sjaals of wollen huissokken voor heren en dames.

 

De voordelen van wol

Een van de grootste voordelen van wol is de isolerende werking van de stof. Deze materiaalsoort is namelijk in staat om warme of koude lucht vast te houden. Zo zal jouw wollen trui dus warmte vasthouden in koude omstandigheden en juist verkoeling bieden in warmere omgevingen. Dit maakt wol dus bijvoorbeeld ook een perfecte materiaalsoort voor het maken van sokken. Het is dus ook niet gek dat wollen sokken zo populair zijn! Bovendien staat wol bekend om zijn duurzaamheid en het feit dat wol vormvast is. Dit betekent dat deze materiaalsoort gemakkelijk zijn vorm behoudt en niet gemakkelijk kreukt of vervormt. Dit maakt wol perfect voor kledingstukken die regelmatig gedragen worden en dus ook vaak gewassen moeten worden. Wist je dat wol van nature ook vuilafstotend is? Hierdoor hoeft het minder vaak gewassen te worden dan synthetische materialen!

 

Wol voor in je woning

Naast kleding wordt wol ook veel gebruikt tijdens het inrichten van woningen. Het wordt vaak gebruikt voor tapijten, dekens, kussens en stoffering. Dit komt vooral door de duurzaamheid van wol, maar natuurlijk ook door het feit dat wol zo lekker zacht en comfortabel aanvoelt. Tapijten van wol zijn op dit moment ook bijzonder populair door hun luxe uitstraling en natuurlijk alle bijbehorende praktische eigenschappen. Zo zorgt wol bijvoorbeeld voor warmte in huis maar is de stof ook een aanrader om te gebruiken wanneer je op zoek bent naar geluidsisolatie. Kijk jij dus doordeweeks graag actiefilms na het avondeten en wil je je buren hier niet mee lastigvallen? Dan kan het verstandig zijn om eens te gaan kijken naar een mooi wollen kleed voor in jouw woonkamer.

 

De nadelen van wol

Hoewel wol best wel wat voordelen kent, zijn er ook een aantal nadelen die aan (het dragen van) deze stof verbonden zitten. Het is dus ook aan te raden om hier rekening mee te houden wanneer je iets van wol gaat aanschaffen. Zo kan wol allergische reacties veroorzaken bij sommige mensen. Vooral bij mensen met een gevoelige huid kan deze reactie voorkomen. Daarnaast heeft wol ook speciale verzorging nodig tijdens het reinigen aangezien deze materiaalsoort zonder de juiste verzorging kan gaan krimpen in de was. En dat wil je natuurlijk voorkomen!