Wat is veerluis

25 sep 2023 | Dieren

Veerluis is een veel voorkomende parasiet bij kippen.

Wat is veerluis

Veerluis is een ectoparasiet die zich voedt met de eiwitten die voorkomen in de veren van kippen. Het is een parasiet dat dus geen bloedzuigt, zoals andere luizensoorten wel vaak doen. Ook is veerluis met het blote oog makkelijker waar te nemen dan bijvoorbeeld een bloedluis.

Symptomen van veerluis

Veerluis is zeer lastig te herkennen als de kip maar een paar veerluizen op zich heeft zitten. Het duurt dan ook een tijdje voordat de kip symptomen gaat vertonen. Toch zijn er een aantal symptomen waaraan je in een vroeger stadium al kan zien dat ze mogelijk last hebben van veerluis. Kippen die last hebben van veerluis gaan vaak met de snavel tussen de veren krabben, op de plaats waar de veerluizen zitten. Ook kan een kip met zijn hoofd gaan schudden. Dit zijn allemaal symptomen van jeuk en irritatie, veroorzaakt door veerluis.

Hoe langer de veerluis zijn gang kan gaan, hoe groter de symptomen zijn. Wanneer de kip er al heel lang last van heeft, zullen zelfs de veren gaan uitvallen en krijgt de kip kale plekken. Dit is vooral te zien rond de cloaca.

Veerluis herkennen

Veerluis lijkt heel erg op geschilferde stukjes tussen de veren. Wanneer je dit waarneemt, kan je contact opnemen met een dierenarts ter bevestiging en een behandeling opstarten. De veerluis zelf is klein en bruin. Zeker wanneer het een lichtgekleurde kip is, is de luis vaak goed te zien. Veerluizen leggen pakketjes eieren aan de voet van de veerschachten. Deze pakketjes zien eruit als een grijzig kalklaagje onderaan de veren, ook te herkennen aan het schilferige voorkomen.

Hoe raakt een kip besmet

Besmetting van veerluis komt meestal doordat er nieuwe kippen worden gekocht en aan de toom worden toegevoegd, terwijl de nieuwe dieren veerluis hebben. Ook kan veerluis worden overgebracht door wilde vogels. Dit komt vooral voor wanneer de kippen de vrije uitloop hebben en dus op plaatsen komen waar ook wilde vogels komen, of waar ze interactie kunnen hebben met wilde vogels.

Behandeling van veerluis

Veerluis zit tussen de veren en het is dus moeilijk alle luizen te bereiken met een uitwendig product. Het is daarom aangeraden om een product te gebruiken die van binnenuit werkt, wat als een poeder over het voer wordt gestrooid. Het beste resultaat wordt verkregen door een inwendige behandeling te combineren met een uitwendige behandeling. De meeste aanbieders van bestrijdingsmiddelen voor veerluis, bieden beide varianten aan. Op de verpakking van de fabrikant staat ook aangegeven hoe vaak de behandeling herhaald moet worden, welke dosering aangehouden moet worden, enzovoort.

Omdat veerluis zeer besmettelijk is, is het belangrijk alle kippen te behandelen, dus niet alleen de kippen die zichtbaar last hebben van de luizen.

Daarnaast is het van belang te zorgen voor een schoon zandbad voor de kippen. Ververs dit zand elke dag. Kippen houden van een zandbad, en het zand biedt ook enige bescherming tegen veerluis, omdat dit tussen de veren komt.