Wat is taurine

16 jan 2023 | Eten & Drinken

Dat taurine in grote hoeveelheden voorkomt in ons lichaam, is niet zo bekend. Wel dat het in een blikje Red Bull energydrink zit. Het woord taurine komt van het Latijnse ‘taurus’, dat stier betekent. Taurine werd begin 1800 namelijk voor het eerst verkregen uit ossengal van een stier, door gal te koken met water.

Taurine is een aminozuur (2-amino-ethaansulfonzuur), maar het hoeft niet uit voeding gehaald te worden omdat het een lichaamseigen stof is die het lichaam zelf kan aanmaken. We hebben per kilo lichaamsgewicht ongeveer 1 gram taurine in het lichaam. Het zit onder andere in onze spieren, zenuwweefsel, hersenen, netvlies en hart. Daarnaast zit het in dierlijk eiwitrijk voedsel zoals vlees en vis, eieren en schaaldieren. Plantaardige eiwitten bevatten geen taurine, maar wel andere aminozuren (methionine en cysteïne) die door ons lichaam omgezet kunnen worden in taurine. De stof wordt uitgescheiden via de urine, of de gal.

Functies taurine

Taurine is een antioxidant en heeft daarnaast een aantal andere functies in het lichaam. Taurine speelt onder andere een rol bij:

  • het transport van zuurstof, voedingsstoffen en afvalstoffen via het bloed door het lichaam
  • de groei en ontwikkeling van de hersenen
  • de gezondheid van de ogen
  • het behouden van de balans van mineralen binnen en buiten de cel
  • ontwikkeling en functie van de spieren
  • het verlagen van de bloeddruk
  • de vochtregulatie
  • ondersteuning van de leverfunctie
  • in de stofwisseling van de galblaas

Taurine voedingssupplement

Taurine is dus een belangrijke stof in het lichaam. Een tekort kan dan ook de nodige problemen veroorzaken. Je kunt taurine kopen als voedingssupplement. Maar als je een gezond voedingspatroon hebt, dan krijg je ergens tussen de 40 en 400 mg taurine per dag binnen en dat is in principe voldoende. Overleg dan ook eerst met een arts voordat je zomaar extra taurine gaat slikken.

Taurine in energydrink

In veel energiedrankjes zit ook taurine, omdat dat een positief effect zou hebben op je energieniveau, alertheid en sportprestaties. Dit is nog niet overtuigend wetenschappelijk bewezen. Door het drinken van één blikje energydrink krijg je net zoveel taurine binnen als je normaalgesproken in een week door je voeding binnenkrijgt, namelijk zo’n 1000 mg. Er nog te weinig onderzoek gedaan naar het effect van een hoge inname van taurine om vast te stellen dat het slecht is. Toch adviseert de Nationale Voedsel en Waren Autoriteit (NVWA) een maximuminname van 3000 mg taurine per dag. Dat zijn maximaal twee blikjes energydrink per dag, omdat de inname uit de normale voeding er nog bij komt. Overigens is energydrink om andere redenen slecht voor de gezondheid, omdat er veel suiker en cafeïne in zit.

Taurine voor huisdieren

Ook voor veel dieren is taurine een belangrijke stof. Katten kunnen zelf geen taurine produceren; die moeten het dus via de voeding binnen krijgen. In kattenvoer zit dan ook taurine. Honden kunnen net als de mens taurine maken uit cysteïne en methionine, maar ook in hondenvoer zit taurine. Als honden en katten te weinig taurine binnenkrijgen, dan kunnen er gezondheidsproblemen optreden zoals slecht zicht, ademhalingsproblemen, groeiproblemen, hartziektes of doofheid.