Als je boven de vijfentwintig bent is de kans groot dat je geen flauw idee hebt wat Snapchat is. Misschien heb je het woord wel eens horen vallen of heb je het wel eens gezien. Maar het staat zeer waarschijnlijk niet in je top 3 favoriete social media apps.
Want dat is namelijk wat Snapchat is; een social media app waarmee je foto’s en video’s kunt delen met je vrienden. Je kunt die foto’s en video’s bewerken met leuke tekstjes, stickers en effecten. Kenmerkend voor de app Snapchat is dat je zelf kunt bepalen hoe lang je foto of video zichtbaar is, maar het is altijd maar een korte tijd en dan verdwijnt je content weer. Dat je niet de allerbeste fotograaf of cameraman bent maakt bij Snapchat helemaal niet uit. Het gaat niet zozeer om de kwaliteit van de foto’s zoals bij andere sociale apps, maar juist om het delen van het moment, met een rauwe, slechte Snap. Snapchat is dus vooral populair onder jongeren tussen 12 en 24 jaar.
De geschiedenis van Snapchat
De bedenkers, en inmiddels schatrijke eigenaren, van Snapchat zijn Evan Spiegel en Bobby Murphy. Als studenten op de universiteit van Stanford kregen ze het idee om een app te maken die niet draaide om het perfecte plaatje, maar juist om gekke selfies en grappige foto’s en video’s. Daarnaast wilden ze een app creëren waarbij jouw maffe selfie binnen een aantal seconden ook weer verdwijnt, zodat er niet tot het einde der tijden foto’s van jou rondzwerven op het internet, waarvan je liever niet meer wilt dat anderen ze zien. Na een flinke tijd puzzelen en denken werd de app Snapchat met het kenmerkende logo van een spookje beschikbaar in de appstores.
Hoe werkt Snapchat?
Eigenlijk kom je er pas echt achter hoe een app werkt door het gewoon zelf te proberen. Dat geldt helemaal voor de app Snapchat. Deze app zit namelijk anders in elkaar dan de andere sociale apps. Het draait echter allemaal om het delen van jouw gekke, grappige content. Zodra je Snapchat opent kom je dan ook direct bij je camera terecht, zodat je aan de slag kunt. Maak een foto, of Snap natuurlijk, door op het rondje onderaan je scherm te klikken, of houdt het ingedrukt om een filmpje van max 10 seconden te maken. Als je eerst naar links of naar rechts veegt (de app wordt met name bedient door te swipen, dus veeg er gerust lekker op los) kun je kiezen welke grappige effecten, filters of extra’s je wilt toevoegen aan je foto of video. Ben je klaar en heb je een vette Snap gemaakt? Dan wil je hem natuurlijk delen! Dat doe je door onderin op het pijltje naar beneden te klikken. Dan moet je een paar keuzes gaan maken. Eerst bepaal je met het rondje met de cijfers er in hoe lang je Snap zichtbaar is, tussen de 1 en 10 seconden, dan druk je op de grote blauwe knop en kies je uit met welke vrienden je de Snap wilt delen. Als je dat gedaan hebt kun je hem versturen.
Maar om iets te delen met je vrienden, moet je ze eerst natuurlijk wel toevoegen. Dat doe je door naar je instellingen te gaan zie het spookjeslogo. Je kunt daar zoeken naar vrienden of toevoegen vanuit je contactenlijst. Snapchat heeft net als Instagram ook een stories functie. Ben je helemaal in je nopjes met je foto? Dan kun je hem in je verhaal delen. Hier blijft je foto dan wel 24 uur zichtbaar.
Waarom Snapchat leuk is
Snapchat is in eerste instantie zo populair onder jongeren, juist omdat het zo populair is onder jongeren. Oftewel je komt er geen gênante foto’s van je ouders tegen zoals op Facebook. En andersom zien jouw ouders jouw hilarische selfies niet voorbijkomen. Ook het wat rauwe en in the moment karakter van Snapchat maakt deze app anders dan de anderen. Eigenlijk is het een app die veel best wel mindful is want het gaat echt om het delen van het moment, zonder hier al te lang over na te denken. Dat hoeft immers ook niet, want na een paar seconden is jouw Snap alweer verdwenen. Je hoeft ook niet bang te zijn dat iemand er een screenshot van heeft gemaakt, want dat kan wel, maar daar krijg jij dan wel een melding van! Ook anders aan Snapchat is dat het niet draait om het verzamelen van duimpjes, hartjes, sterretjes of ander soortige likes. Als iemand iets te melden heeft over jouw Snap dan stuurt hij je een persoonlijk bericht. Het is dan ook veel meer een chat app dan de andere sociale apps, waarbij je met name Snaps deelt met bepaalde vrienden en met hen kletst. Hoe je vriendschappen zich ontwikkelen op Snapchat kun je zien aan de Emoticons die aangeven hoe innig je contact is met je vrienden. Van een baby emoticon wanneer je nog maar net vrienden bent tot een brandend vuurtje wanneer jullie echt dagelijks Snaps met elkaar delen.
Waarom Snapchat minder populair werd
De laatste jaren moest Snapchat wel een beetje aan populariteit inleveren. Dat komt onder andere doordat de makers besloten de app een make over te geven waardoor hij gemakkelijker werd in gebruik, en daardoor ook gevonden werd door ‘oudere gebruikers’, oftewel, dertigers en veertigers. Hierdoor verloor Snapchat flink wat trouwe gebruikers, waaronder een aantal celebrities zoals Rihanna en Kylie Jenner, en dat hakte er flink in. Dat Snapchat daarnaast veel minder goed werkt op een Android dan op een iPhone doet de populariteit van Snapchat ook geen goed. Ook is het voor een relatief kleiner bedrijf lastig om te concurreren met een reusachtig bedrijf als Facebook, dat dan ook nog eens features van Snapchat ‘pikt’ zoals stories. Sinds 2019 begint Snapchat er weer een beetje bovenop te krabbelen en stijgt het aantal gebruikers weer.
De nadelen van Snapchat
Omdat foto’s op Snapchat maar een paar seconden zichtbaar zijn ligt het risico op de loer dat (vooral erg jonge gebruikers) de app gebruiken om foto’s van zichzelf te delen die misschien beter privé kunnen blijven, zoals naaktfoto’s. Sexting is daarom ook iets wat vooral op een app als Snapchat, verleidelijk wordt. Ook is de mogelijkheid die Snap Maps biedt enigszins dubieus. Met deze functie kunnen medegebruikers namelijk je locatie volgen. Maar deze functie kan je ook gewoon uitschakelen.
Hoewel het vluchtige bestaan van je foto’s en video’s misschien uitnodigt tot ondoordacht gedrag geldt ook voor deze app dat je met een beetje gezond verstand heel prima gebruik kunt maken van alle functies zonder dat het echt nadelen heeft.