Wat is SM

19 jul 2023 | Sexualiteit

De afkorting SM staat voor sadomasochisme. SM is “een vorm van seksuele lustbeleving waarbij pijn, kwelling en onderwerping een belangrijke rol spelen”. Het houdt in dat je plezier beleeft aan iemand pijn doen, sadisme, of geniet van het ondergaan van pijn, masochisme. Dat mensen pijn als prettig kunnen ervaren, is onder andere te verklaren doordat het lichaam endorfine aanmaakt om de pijn te bestrijden. Endorfine is het belangrijkste hormoon dat zorgt voor een geluksgevoel. En in de hersenen liggen het genotscentrum en het pijncentrum vlak naast elkaar.

Bij SM is er sprake van vrijwilligheid. Seksuele partners spreken af waar de grenzen liggen en vaak wordt er een stopwoord afgesproken. Wederzijds vertrouwen is heel belangrijk. Overigens gaat SM niet altijd gepaard met pijn. In een rollenspel kan de ene partner de andere bijvoorbeeld ook bestraffen door hem of haar in de hoek te laten staan. Dan gaat het alleen om de machtsverhouding die seksuele opwinding oplevert.

Er zijn veel verschillende SM artikelen op de markt. Van zweepjes, knevels en handboeien tot hot wax kaarsen en tepelklemmen. Ook vind je in webshops en seksshops veel SM outfits, de meeste van koude materialen zoals leer of latex. Bij SM kun je in de huid kruipen van een personage.

 

BDSM

SM wordt nogal eens verward met BDSM, maar dat klopt niet. In BDSM (bondage en disciplinering, dominantie en submissie en sadomasochisme) is er ook sprake van vastbinden, zodat de bewegingsvrijheid beperkt wordt. Dat kan met touw, kettingen of sjaaltjes, bijvoorbeeld aan een bed of stoel.

Er zijn in ons land zo’n vijf tot tienduizend mensen die regelmatig aan (BD)SM doen.

 

Is SM gevaarlijk?

SM is in principe niet gevaarlijk. Als beide partijen zich aan de afspraken houden kan er weinig gebeuren. Toch blijkt uit onderzoek dat huisartsen nogal eens te maken krijgen met SM gerelateerd letsel. Pijn of licht letsel ten gevolge van (BD)SM is niet strafbaar in Nederland.

Wurgseks loopt nog wel eens uit op een drama. Zo liep wurgseks in een SM-kelder in Antwerpen fataal af voor een bankdirecteur en helaas is hij niet het enige dodelijke slachtoffer van deze vorm van SM. Bij wurgseks wordt de ademhaling tijdelijk onderbroken. Dat leidt tot zuurstofgebrek in de hersenen, waardoor een soort lichte trip ontstaat. Deze seksuele handeling is niet per se een uiting van SM, het kan ook op verzoek van iemand gebeuren en bij masturbatie plaatsvinden. Dan heet het auto-erotische asfyxie.

Wat is zachte SM?

Soft SM is ruwe seks die je onder de noemer SM zou kunnen scharen. Uit een onderzoek blijkt dat met name studenten aan soft SM doen: vastgebonden worden, aan de haren trekken. Het gaat om zoeken naar een grens, niet per se naar pijn. Vaak is dit een fase van experimenteren, die ook weer verdwijnt.

 

Vijftig tinten grijs

Het boek Vijftig tinten grijs van schrijfster E.L. James heeft de belangstelling voor SM aangewakkerd. In dit eerste deel van een trilogie interviewt literatuurstudente Anastasia Steele de 27-jarige zakenman en multimiljonair Christian Grey. Deze ontmoeting verandert haar leven en ze beginnen een seksuele relatie, waarin SM een grote rol speelt. Na dit boek schreef James nog de boeken Vijftig tinten donkerder en Vijftig tinten vrij. De boeken zijn ook verfilmd. Niet iedereen vindt dat de boeken en films een reëel beeld geven van SM. Maar desondanks is de trilogie enorm succesvol.