Wat is quinoa?

7 jan 2021 | Eten & Drinken, Gezondheid

wat is quinoa

Steeds vaker staat quinoa op het menu. Dat is niet voor niets, want het bevat enorm veel vitaminen, past perfect in een vegetarisch voedingspatroon en voor wie wat kilo’s kwijt wil is quinoa een uitstekend product om lekker van te eten. Quinoa, de superfood.  

In de schijf van vijf van het voedingscentrum staat quinoa genoemd. Ondanks dat het een on-Nederlands product is, eten steeds meer Nederlanders quinoa als basis voor een maaltijd. Het lijkt erop dat wij quinoa nu pas echt goed leren kennen. Het is echter al een eeuwenoud product, afkomstig uit Zuid-Amerika. De Inca’s kennen quinoa goed en het wordt al duizenden jaren in de Andes gegeten. De meeste quinoa wordt nog altijd in Bolivia en Peru geproduceerd.

Quinoa is er in meerdere kleuren, wij kennen vooral de witte

Quinoa, volgens kenners uitgesproken als kien-wa, is geen graanproduct ook al lijkt het er wel op gezien de manier van bereiden, de enigszins gelijke voedingswaarde en het uiterlijk van graan. Nu is quinoa een product waar meer liefst drieduizend soorten van bestaan. Afkomstig van een plant die wel twee meter hoog kan worden, kunnen de zaadjes meerdere kleuren hebben, die stuk voor stuk in voedingswaarde verschillen. Hoe donkerder de kleur, hoe meer oxidanten de quinoa bevat. En er is ook een onderling verschil in vetgehalte, omega-vetzuur- en het carotenoïdegehalte. De witte variant van quinoa lijkt ongekookt nog het meeste op doorzichtige graankorrels. Naast deze witte quinoa zijn er ook zwarte en rode quinoa, of een mix hiervan. In onze supermarkten tref je vooral de witte quinoa aan. 

In het rijtje van de superfoods heeft quinoa inmiddels een stevige plek veroverd wat de reden is dat steeds meer mensen het aan hun eetpatroon toevoegen. Quinoa bevat onder andere mangaan, magnesium, vitamine B6, foliumzuur, ijzer en zink. Het zit vol van vitaminen en mineralen. 

Quinoa past heel goed in een plantaardig voedingspatroon

Daarnaast heeft ons lichaam aminozuren nodig die het door middel van voeding binnen moet krijgen omdat ons lichaam ze niet allemaal zelf aanmaakt. In dit geval gaat het om de essentiële aminozuren die in eiwitten verpakt zitten. Veel dierlijke producten bevatten deze essentiële aminozuren, veel plantaardige producten niet. Wie vegetarisch eet moet daar op letten. Quinoa bevat echter wel deze essentiële eiwitten. Dat maakt quinoa tot een belangrijk product in een plantaardig voedingspatroon. Voeg daaraan toe dat quinoa ook nog eens een hoog gehalte aan antioxidanten bevat (86 procent). Vooral de donkere variant, die staat wat het weren van vrije radicalen in je lichaam betreft, op nummer één. Ook blijkt uit onderzoek dat quinoa het risico op diabetes type-2 kan helpen verlagen, dat het goed is voor de spijsvertering en ontstekingsremmend werkt. 

Het grote voordeel voor veel mensen is dat het een glutenvrij product is. Als quinoa wordt verwerkt tot vlokken of meel kan het echter wel ‘besmet’ zijn geraakt met gluten. Goed om te weten voor mensen met bijvoorbeeld een aandoening als coeliaki. 

Hoe eet je quinoa?

Quinoa heeft een nootachtige smaak. Om het te bereiken kun je het het beste eerst even wassen en daarna kook je het net als rijst, zo’n 10 tot 15 minuten zachtjes in water. Je kunt ook kiezen voor bouillon of bijvoorbeeld kokosmelk. Doe dat in een verhouding van 2:1, twee delen vocht en een deel quinoa. Het is heerlijk om quinoa te combineren met groenten, of als ontbijt te combineren met fruit. In ons dagelijks voedingspatroon verovert quinoa een steeds grotere plaats en ook restaurants zetten het op de kaart. Dat is niet voor niets. 

Nogmaals de vele voordelen van quinoa op een rij

-quinoa bevat enorm veel vitaminen en mineralen.

-de ontstekingsremmende werking is onderzocht en het blijkt helemaal te kloppen. 

-honderd gram quinoa bevat meer eiwitten dan een glas melk. Een ideaal voedingsmiddel voor sporters dus. 

-omdat de eiwitten ervoor zorgen dat je sneller ‘vol’ zit, past quinoa heel goed in een dieet om af te vallen. 

-quinoa bevat flink veel antioxidanten wat zorgt voor een betere weerstand en kan daarmee ziekten tegenhouden. 

-tryptofaan zorgt voor stressvermindering. Je raadt het al, quinoa bevat tryptofaan. 

-we noemen het nog maar eens dat quinoa glutenvrij is. 

– slechte cholesterolwaarden, een verstoorde bloedsuikerspiegel en een hoge bloeddruk worden het metabool syndroom genoemd. Diabetes en hartproblemen kunnen hiervan het gevolg zijn. Quinoa opnemen in je voedingspatroon zou, zo blijkt uit onderzoek, dit probleem kunnen verminderen. 

Wist je dit over quinoa?

Het jaar 2013 werd door de Verenigde Naties  het ‘internationale jaar van quinoa’ genoemd vanwege de grote waarde van quinoa en de potentie om honger in de wereld tegen te gaan. Juist omdat het zoveel voordelen heeft en een hoge voedingswaarde heeft, is quinoa een voedzaam product. 

Dan twee recepten met quinoa. Eentje om deze koud te bereiden en eentje voor een warme maaltijd. 

Quinoa salade met veel groenten

Hier volgt de eerste: een lekkere quinoa salade met spinazie en wortel. Snel en makkelijk klaar te maken. Je hebt er drie winterpenen voor nodig, honderdvijftig gram quinoa, een half bosje radijs, vijftig tot honderd gram spinazie, vijftig gram gemengde noten, vijftig gram rozijnen, vier grote tomaten, twee eetlepels citroenolie, twee eetlepels mangoazijn, sap van een sinaasappel en peper en zout. Een krokant uitgebakken stukje spek of kip kun je toevoegen als je liever wat vlees erbij wilt. Of gewoon extra groenten voor als je de salade vegan wilt houden. Het staat in twintig minuten op tafel. Het is een kwestie van de quinoa koken, en de groenten raspen en snijden. De dressing maak je door de vloeibare ingrediënten te mixen. (recept: Simoneskitchen.nl). 

Garam masala kip met quinoa

Met honderdvijftig gram quinoa, een rode ui, een teen knoflook, tomatenblokjes uit blik, verse korander, een blik linzen, driehonderd gram kippendijfilets, tweehonderd milliliter kokosmelk, dertig gram kokosschaafsel, een eetlepel garam masala, peper en zonnebloemolie maak je een heerlijke garam masala kip. 

Doe het kokosschaafsel in een droge pan en rooster ze totdat het een kleurtje heeft gekregen. Haal het uit de pan en leg apart. Maak een marinade van de garam masala en 2 eetlepels zonnebloemolie. Bestrooi de kippendijenfilets met zout en peper. Snijd in stukjes van ongeveer twee centimeter en haal ze daarna door de garam masala marinade. Leg de stukjes op een bord en zet ze even apart. Snijd de ui en knoflook fijn. Haal de steeltjes van de koriander en snijd die ook fijn. Doe olie in een pan met een dikke bodem, zet op laag vuur en voeg de ui, knoflook en de fijngehakte steeltjes koriander toe. Bak vier tot vijf minuten totdat de ui zacht is. Leg de kip stukjes in de pan en bak op middelhoog vuur mooi bruin. Giet de tomatenblokjes, kokosmelk en linzen erbij en schep even goed door elkaar. Laat nu vijftien minuten op laag vuur sudderen. Voeg de quinoa toe en laat nog eens vijftien minuten sudderen. Breng op smaak met zout. Leg de deksel op de pan en laat vijf minuten staan. Hak de korianderblaadjes grof en garneer de garam masala kip met de kruiden en het geroosterde kokosschaafsel. Lekker met naanbrood en een paar eetlepels Griekse yoghurt. (Recept: uitpaulineskeuken).