Het is alledaags en tegelijkertijd op zoveel manieren klaar te maken dat het zowel kan zorgen voor een eenvoudige als een driesterren maaltijd: polenta. Een aanrader om te leren kennen en er je eigen kookkunsten op los te laten.
Polenta is een gerecht dat het meeste wordt gegeten in het noorden van Italië, Roemenië, Oostenrijk, Slovenië en Kroatië. Het wordt gemaakt van gedroogd gemalen maïs. Dit vermalen gaf de naam aan dit gerecht. Polenta staat voor verpulveren.
Polenta werd in beginsel alleen door de armen gegeten
Een andere herkomst wordt gewijd aan de rivier de Po die het noorden van Italië in tweeën deelt. Met de po-vlakte als gebied lijkt de maïs ook hier te groeien. Maïs komt oorspronkelijk uit Midden-Amerika en werd door Columbus mee teruggenomen naar Spanje. Zo heeft het zich door Europa verspreid en werden er gerechten van gemaakt. In eerste instantie was polenta een gerecht voor de armen. Maïs was goedkoper dan brood of aardappels. Uiteindelijk heeft de polenta zich een weg naar de betere keuken gebaand.
Maïsmeel is het basisingrediënt voor het maken van polenta, en er kan van alles aan worden toegevoegd. Er wordt ook wel maïsgriesmeel voor gebruikt, dat is iets grover van structuur. Wie echt handmatig polenta maakt, en niet voor de snelle instant polenta gaat, moet rekenen op een kooktijd van zo’n drie kwartier. Het koken van polenta gebeurt in water, bouillon of melk of een mix hiervan. Uiteindelijk ontstaat er een romige pap die je op smaak brengt met zout en peper, boter en (Parmezaanse) kaas.
Polenta als frietjes, pap of puree
Bijzonder aan dit gerecht is dat je er zoveel kanten mee uit kunt. Eet het als warme pap of in plakken. Nadat het is afgekoeld is het een stevige substantie geworden, mits je er niet te veel bouillon, water of melk aan hebt toegevoegd.
Je kunt het eten als een soort bijgerecht, zoals je ook met aardappelpuree zou doen of rijst. Je maakt er een stamppot van of kiest voor plakken of schijfjes. In dat laatste geval kun je er een soort polentafrietjes van maken.
Je kunt er zelfs cake of crackers van maken door het maismeel met bloem, kaas en zout te vermengen. Doe er tijmblaadjes bij en voeg er olijfolie en water bij tot zich een stevig deeg vormt. Vorm er crackers van, leg ze op bakpapier en bak deze tien minuten in de oven.
Volgens kenners is polenta een bron van vezels en eiwitten. Bovendien is het glutenvrij en vol van complexe koolhydraten die veel energie geven. Het maïs bevat de gezonde carotenoïden. Een ander voordeel van polenta is dat het vetarm is, mits er geen boter of kaas aan wordt toegevoegd. Het bevat dan maar weinig calorieën. Al met al is polenta een gezond alternatief voor aardappels of rijst.
Weetjes over polenta
-het was vroeger een armenmaaltje, tegenwoordig vind je het in de beste restaurants op de menukaart
-polenta is glutenvrij
-polenta maken betekent flink roeren. In Italië zijn er speciale polentapannen te koop met een automatisch ronddraaiende lepel erin.
-overgebleven polentapap stijft op als het afkoelt. Je kunt er plakken van snijden en deze bakken.
-Polenta kun je overal kopen. Van de supermarkt tot biologische winkel. Je vindt het vaak in het schap bij de rijst.
-Bekende koks creëren regelmatig een gerecht met polenta. Jamie Oliver biedt een ovenrecept met polenta, knoflook en basilicumboter.
-Populair: polenta met paddenstoelen en Parmezaanse kaas
Polenta als comfortfood of troostvoer
Ook als was polenta ooit een maaltijd die de armste mensen nog konden klaarmaken, tegenwoordig gaat het regelmatig door voor comfortfood. Dat betekent dat het zorgt voor maaltijden waar je blij van wordt. Comfortfood staat vaak symbool voor ‘eventjes snoepen’ of het heeft een eenvoud waar je enorm naar kunt verlangen. Je krijgt er in alle gevallen een goed gevoel bij. Het bied je symbolische warmte, veiligheid en gezelligheid. Een beetje wat soep doet als het om troost gaat.
Comfortfood past vaak bij een bepaalde emotie. Die eerdergenoemde soep wil nog wel eens helpen als je je lichamelijk niet lekker voelt. Vooral kippensoep staat hier bekend om. Bij liefdesverdriet wil chocolade nog wel eens een zetje in een meer positieve richting en wie lui is gaat voor een kant-en-klare pizza. Volgens De Groene Meisjes is een curry met lekker veel kokosmelk en groenten heerlijke comfortfood. Dan eet je dat natuurlijk uit een mooie kom. Heerlijk ontspannen lepelen. Zoete aardappelsoep kan er ook mee door en nachos uit de oven doen je alle sores vergeten. Als het over polenta gaat doen De Groene Meisjes een duit in het zakje met een polenta met een topping van balsamico tomaatjes en witte bonen.
De ingrediënten voor een polenta van De Groene Meisjes
400 – 500 gram cherrytomaatje
3 tenen knoflook
1 theelepel gedroogde tijm
3 takjes verse (of gedroogde) rozemarijn
3 eetlepels balsamicoazijn
1 eetlepel olijfolie
peper & zout
1 blik witte bonen, uitgelekt
Polenta:
160 gram polenta
400 ml water
250 ml ongezoete amandel- of sojamelk
1/2 theelepel zout
1/4 theelepel peper
topping: verse basilicum, pijnboompitjes, edelgistvlokken (optioneel)Zo maak je Polenta
– Verwarm de oven voor op 200 graden –
1. Snijd de cherrytomaatjes doormidden en leg ze op een bakplaat.
2. Snijd de knoflookteentjes in plakjes en verdeel ze over de tomaatjes. Strooi de gedroogde tijm erover en besprenkel met de balsamicoazijn en olijfolie. Voeg wat zout en peper toe en leg de rozemarijn takjes bovenop.
3. Zet de bakplaat 20 minuten in de oven totdat de tomaatjes zacht zijn maar nog wel hun vorm hebben.
4. Mix in een pan de polenta met het water, amandel- of sojamelk, zout en peper en zet op middelhoog vuur. Breng langzaam aan de kook.
5. Verlaag het vuur en laat 8-10 minuten koken. Roer elke minuut even goed door. Voeg eventueel wat extra water of melk toe als het te stevig is geworden.
6. Haal de bakplaat uit de oven, haal de rozemarijn takjes weg en leg de witte bonen op de bakplaat. Roer dit door. Zo krijgen de witte bonen ook de balsamico en tomaat smaak.