Wat is piment

21 mrt 2024 | Eten & Drinken

Je zult piment vast wel eens tegengekomen zijn als ingrediënt in een recept. Je kunt het vinden in de supermarkt tussen de kruiden, gemalen of in korrels in een potje. Pimenta dioica is een boom waarvan de zaden worden gebruikt als specerij. Andere benamingen zijn Jamaicapeper, pimentbes of nagelpeper. De Engelsen noemden het allspice, omdat ze vonden dat in piment de smaken samen kwamen van kaneel, peper, nootmuskaat en kruidnagel.

Columbus kwam eind vijftiende eeuw in aanraking met piment op Jamaica en hij nam het mee naar Europa. In de loop van de zestiende eeuw gingen wij het ook gebruiken in de Europese keuken. Piment wordt nog steeds verbouwd in het Caraïbisch gebied en in verschillende Midden-

 

Amerikaanse landen waaronder Mexico.

De pimentboom kan wel vijftien meter hoog worden. De bladeren zijn donkergroen en glimmend en de bloemetjes zijn wit. Na een jaar of zes geeft de boom bessen. Deze worden groen en onrijp geplukt en daarna in de zon gedroogd. Uiteindelijk krijgen ze dan een roodbruine kleur. Ze lijken wel wat op peperkorrels. Die gedroogde besjes zitten heel of gemalen in het potje piment in de supermarkt.

 

Piment in de keuken

Piment is niet heel scherp; het is vergelijkbaar met paprikapoeder en minder pittig dan peper. De smaak is wel vrij dominant aanwezig, dus wees voorzichtig met hoeveel piment die je in een gerecht gebruikt. Als je geen piment in huis hebt, kun je een mengsel van kaneel (3 delen), kruidnagel (1 deel) en een snufje nootmuskaat gebruiken. Gebruik hele besjes in plaats van poeder als je optimaal van de aroma gebruik wilt maken. Je kunt de besjes fijnmalen in een vijzel.

 

Gerechten met piment

Piment wordt in allerlei soorten gerechten gebruikt. Zoals bijvoorbeeld in gingerbread, saotosoep, sauzen, marinades voor vlees en in kruidige koekjes en cake. Een pimentkorrel in de gin-tonic schijnt ook lekker te zijn.

 

Jerk chicken en jerk pork

Piment is een belangrijk ingrediënt in het Jamaicaanse gerecht jerk chicken/pork. Het vlees wordt hierbij gemarineerd in een pittig kruidenmengsel met in ieder geval piment en Scotch bonnetpeper. Andere mogelijke kruiden zijn tijm, kaneel, gember en knoflook. Vervolgens wordt het gegaard op een rooster boven vuur of op een traditionele grill gemaakt van hout van de pimentboom. Dat zorgt voor een rokerige smaak.

Recepten met piment

Muntthee met piment en kruidnagel
Kook water voor de thee en giet dat over de puntblaadjes, kruidnagel en piment. Laat het ongeveer vijf minuten trekken. Voor een kop thee heb je 2 kruidnagels, 4 pimentkorrels en een takje munt nodig.

Kruidkoek
Voor één kruidkoek heb je nodig:

  • 1/2 liter melk
  • een snufje zout
  • 1 eetlepel cacao
  • 1 eetlepel kaneel
  • 1 eetlepel piment
  • 100 gram oranjesnippers
  • 1 pak zelfrijzend bakmeel
  • 500 gram bruine basterdsuiker

Variatietip: voeg 100 gram krenten en 100 gram rozijnen toe

Verwarm de oven voor op 160 graden. Doe basterdsuiker in de beslagkom en zeef daarna het bakmeel erbij. Was eventueel de krenten en rozijnen in lauwwarm water, zodat ze even kunnen wellen. Doe ze daarna in de kom en voeg de andere ingrediënten toe.
Roer alles door, het liefst met de handen. Doe de koek in de oven. Na ongeveer een uur is de koek klaar.