Wat is patentbloem

27 jul 2023 | Eten & Drinken

Wie regelmatig brood en koekjes bakt, weet vast het verschil tussen meel en bloem. Maar niet iedereen zal precies weten wanneer je welk product moet gebruiken. Daarom eerst een korte uitleg. Meel en bloem zijn beide gemaakt van gemalen graan. Bij meel wordt de hele graankorrel gebruikt. Die korrel bestaat uit drie onderdelen: de zemel, de kiem en het meellichaam. Bij bloem zijn de zemel en de kiem eruit gezeefd. Oftewel: bloem is gezeefd meel. Meel is voedzamer dan bloem en heeft een grovere structuur. Tarwemeel is gemaakt van tarwe en als je dat zeeft, heb je tarwebloem. Hetzelfde geldt voor bijvoorbeeld spelt en rogge. Omdat bloem een fijnere structuur heeft, kun je het goed gebruiken voor koekjes en cake. Meel is geschikter voor brood (behalve witbrood) en pannenkoeken. Bloem en meel zijn echt twee verschillende producten.

 

Soorten bloem: tarwebloem en patentbloem

In de supermarkt heb je vaak de keuze tussen tarwebloem en patentbloem. Patentbloem wordt ook wel Amerikaanse tarwebloem genoemd. Het is namelijk ook tarwebloem, maar dan extra fijn gemalen. Patentbloem bestaat alleen uit het eiwitrijke binnenste deel van de graankorrel en heeft andere eigenschappen dan tarwebloem. Zo bevat het bijvoorbeeld meer gluten. Oppassen dus voor mensen met een glutenallergie. Gluten geven brood elasticiteit en het deeg rijst hoger.

Door de fijne, lichte structuur is patentbloem geschikt voor gebak en luchtig brood. Het baksel zal hoger en lichter worden dan met gewone tarwebloem. Witbrood kun je maken van zowel tarwebloem als van patentbloem. Als in een recept bloem staat, dan wordt meestal tarwebloem bedoeld. Heb je alleen patentbloem in huis? Geen probleem, dat kun je prima als vervanger gebruiken. Het zal in sommige gevallen zelfs een beter resultaat geven. Andersom kan ook, als zal het eindproduct dan iets minder luchtig zijn. Als richtlijn kun je dit aanhouden: patentbloem is vooral geschikt voor broodproducten: brood, croissantjes, pizzabodems, e.d. Voor steviger baksels die je niet hoeft te kneden zoals koekjes, harde taartbodems en cake kun je beter tarwebloem gebruiken.

Je vraagt je misschien af waarom er dan niet alleen patentbloem verkocht wordt, als baksels daarmee luchtiger worden. Dat zit ‘m onder andere in de prijs. Tarwebloem is goedkoper dan patentbloem. Overigens kan het heel goed zijn dat bepaalde merken tarwebloem een beter resultaat geven dan bepaalde merken patentbloem. Dat is een kwestie van uitproberen. Daarnaast bakken koekjes en cake echt minder mooi met patentbloem.

Recept met patentbloem

Met dit recept kun je patentbloem eens uitproberen. Als het goed is worden deze melkbroodjes lekker luchtig. Even googelen levert nog veel meer recepten op.
Zachte melklunchbolletjes

  • 1 kilogram patentbloem
  • 60 gram gist
  • 80 gram margarine
  • 1 ei
  • 600 gram water
  • 10 gram suiker
  • 20 gram zout
  • 65 gram melkpoeder

Doe alle ingrediënten in een kom en kneed het geheel tot een soepel, droog deeg. Laat het deeg een half uur rijzen op een warme plek. Verdeel het daarna in bolletjes en laat die nog een kwartier rusten. Leg de bolletjes op een ingevette bakplaat, bestrijk ze met het losgeklopte ei en laat ze nog een uur narijzen. Bak de broodjes vervolgens af bij een temperatuur van 260 graden, zo’n 6-8 minuten.