Steeds meer Nederlanders zetten tijdens de maaltijd orzo op tafel. Nu denk je misschien; Orzo, wat is dat? En als je orzo ziet, dan is het ook niet meteen duidelijk wat orzo is. Is orzo pasta of rijst? Het is een soort eten dat op rijst lijkt, maar schijn bedriegt, want eigenlijk is orzo een soort pasta. Het is een heel klein korreltje dat vaak wordt gebruikt in gerechten die lijken op soep of salades. In dit artikel vertellen we je meer over dit verwarrende voedingsmiddel. We leggen uit wat orzo is, waar orzo vandaan komt, hoe je het maakt en delen een recept zodat je het meteen thuis kunt uitproberen.
Wat is Orzo?
Orzo is een klein, rijstvormig pasta-korreltje. Het lijkt een beetje op langgerekte rijstkorrels, maar het is eigenlijk gemaakt van tarwe. Mensen denken vaak dat orzo een soort rijst is, maar ondanks het misleidende uiterlijk, is het toch echt een pastasoort. Je kunt het vinden in de meeste supermarkten, vaak in het gangpad waar pasta en granen staan. Net als pasta en rijst wordt orzo vaak gebruikt als basis voor een gerecht.
Waar Komt Orzo Vandaan?
Orzo komt oorspronkelijk uit Italië. Het woord “orzo” betekent eigenlijk “gerst” in het Italiaans, maar de pasta zelf is meestal gemaakt van tarwe. Orzo wordt al heel lang gegeten in de mediterrane keuken en heeft zich verspreid over de hele wereld. Vooral in Griekenland, Turkije en natuurlijk Italië ligt het regelmatig op de borden. Je kunt het in de winkel ook wel vinden als ‘risoni’. Mensen gebruiken het in allerlei gerechten, van soepen en salades tot bijgerechten.
Hoe Maak Je Orzo?
Orzo is heel makkelijk om te maken en het is zo klaar. Het is daarmee een handig product wanneer je snel een lekkere en voedzame maaltijd op tafel wilt zetten. Je kunt het koken zoals je gewone pasta zou koken. Zo kook je orzo;
Benodigdheden:
- Orzo
- Water
- Zout (optioneel)
Stappen:
- Breng een grote pan met water aan de kook.
- Voeg een beetje zout toe aan het kokende water, als je dat wilt.
- Doe de orzo in het kokende water.
- Roer voorzichtig zodat de orzo niet aan elkaar plakt.
- Kook de orzo volgens de aanwijzingen op de verpakking, meestal ongeveer 8-10 minuten.
- Giet de orzo af in een vergiet.
- Spoel de orzo af met koud water om het koken te stoppen en plakken te voorkomen.
- Je gekookte orzo is nu klaar om te gebruiken in allerlei gerechten!
Hoe lang orzo koken?
Net als bij andere pasta kun je de kooktijd wat korter maken voor een al dente orzo, of iets langer voor een meer risotto-achtig effect.
Hoeveel gram orzo per persoon
Hoeveel orzo je nodig hebt, hangt af van verschillende factoren. Allereerst of je met grote of kleine eters te maken hebt, maar ook het orzo gerecht is van invloed. Als het de basis van een gerecht is dan heb je vaak meer orzo nodig, dan wanneer het een aanvulling op een gerecht is. Gemiddeld genomen kun je uitgaan van ongeveer 70 gram orzo per persoon.
Is Orzo glutenvrij?
Omdat orzo een pastasoort is die gemaakt wordt van tarwegriesmeel is het geen glutenvrije pasta. Toch is er tegenwoordig ook glutenvrije orzo te vinden, in sommige supermarkten of speciaalzaakjes.
Orzo gerecht
Orzo laat zich, net als pasta en rijst, makkelijk combineren met allerlei verschillende voedingsmiddelen en in veel diverse gerechten. En zoals altijd met koken, mag je natuurlijk je creativiteit de vrije loop geven en lekker experimenteren. Maar populaire gerechten waar orzo in gebruikt wordt, of voedingsmiddelen waarmee het vaak gecombineerd wordt zijn orzo met spinazie, orzo met garnalen, orzo met chorizo, orzo met tomaat. Je kunt het eigenlijk zo gek niet bedenken. Maak er een salade mee, of een soep, een stamppot of een ovenschotel. Of probeer onderstaande, eenvoudige recept als kennismaking met dit mini pasta korreltje!
Een Lekker Orzo Recept: Orzo Salade
Probeer deze eenvoudige orzo salade als je wilt genieten van de smaak van orzo:
Benodigdheden:
- Gekookte en afgekoelde orzo
- Gesneden komkommer
- Cherrytomaatjes, gehalveerd
- Fijngehakte verse kruiden zoals basilicum, peterselie en munt
- Feta kaas, verkruimeld
- Olijfolie
- Citroensap
- Zout en peper naar smaak
Stappen:
- Meng de gekookte orzo, gesneden komkommer, cherrytomaatjes, kruiden en feta kaas in een grote kom.
- Maak een dressing door olijfolie, citroensap, zout en peper te mengen. Proef en pas de smaak aan naar wens.
- Giet de dressing over de orzo salade en meng alles goed door elkaar.
- Laat de salade een tijdje in de koelkast staan zodat de smaken goed kunnen mengen.
- Serveer en geniet van je heerlijke orzo salade!
Nu weet je alles over orzo – wat het is, hoe je het maakt, waar het vandaan komt en zelfs hoe je een lekkere orzo salade kunt maken. Probeer het eens uit en ontdek de heerlijke smaak van dit unieke pasta-korreltje.