Wat is ontgroend?

18 aug 2022 | Maatschappij, Sexualiteit

Een ontgroening is een soort vuurdoop van een aantal dagen, die aspirant-leden van een studentenvereniging moeten ondergaan voordat ze lid kunnen worden. Zo moeten ze bijvoorbeeld hele vieze dingen eten, wordt er tegen hen geschreeuwd , moeten ze urenlang in een bepaalde houding zitten en leren ze de regels van de studentenvereniging.  Douchen en slapen is er vaak niet bij.

Het op de proef stellen van toekomstige leden is een eeuwenoud gebruik. Het kwam al voor in kloosters rond het jaar 400. Ook toen waren beledigingen en vernederingen gebruikelijk om nieuwe kloosterlingen uit te dagen. Het ritueel werd jaren later, in de 17e eeuw, overgenomen door studentenverenigingen. Ook in Vlaanderen kennen ze de ontgroening: daar noemen ze het de ‘studentendoop’. Na een succesvolle ontgroening volgt de inwijding (of inauguratie) en ben je officieel lid van de vereniging. Niet alle studentenverenigingen hebben een ontgroening. Er zijn er ook genoeg waar de introductie gericht is op leuke activiteiten om elkaar te leren kennen.

Wat is ontgroend worden

Ontgroend worden is dus afzien. Je moet als feut of noviet je grenzen verleggen en leren omgaan met vernederingen. Natuurlijk verschilt het per studentenvereniging hoe heftig de beproevingen zijn. Dat gaat van het eten van bedorven of levend voedsel en slapen tussen het afval tot poep- en urinegrappen en de kampeerboerderij schrobben met een tandenborstel. Als je tijdens de ontgroening merkt dat je het niet prettig vindt, dan kun je altijd stoppen. Het lidmaatschap van de vereniging zal er dan niet meer inzitten, maar je moet geen dingen doen die niet goed voelen.

Wat is het doel van ontgroening

Wat is nu de reden dat er ontgroeningen plaatsvinden? Door eerstejaars studenten met elkaar een ontgroening door te laten maken, creëer je een groepsgevoel. Iedereen is in deze periode gelijk en heeft te maken met dezelfde beledigingen en soms onmogelijk opdrachten. Dat schept een band. Deze traditie moet ervoor zorgen dat de nieuwe leden meteen vanaf het begin een sterke band hebben met elkaar en met de studentenvereniging. Het is een unieke ervaring en veel studenten kijken er uiteindelijk met plezier op terug.

Excessen

Af en toe verschijnen er berichten in de media over heftige incidenten bij ontgroeningen. Bij de Groningse studentenvereniging Vindicat zijn regelmatig misstanden geweest. Zo liep een Groningse student hersenletsel op nadat een corpslid op zijn hoofd was gaan staan. Een andere student overleed na het drinken van een liter jenever. De verwachting was dat hij wel zou overgeven, maar dat gebeurde niet. Hij kreeg een epileptische aanval en overleed. Ook studentenvereniging Albertus Magnus uit Groningen kwam in opspraak. Daar liep een student tijdens de ontgroening bij de kroegcommissie een watervergiftiging op nadat hij zes liter water binnen had gekregen. Hij was anderhalve dag buiten bewustzijn. Er is inmiddels een gedragscode opgesteld in de stad Groningen. Corpsen moeten zorgen voor een veilige en vertrouwde omgeving. Ook geldt er een meldingsplicht van eventuele incidenten. In principe worden ontgroeningen trouwens gecontroleerd door de universiteiten waaraan ze zijn verbonden. Ze moeten zich aan de regels houden, anders raken ze hun toelage kwijt.

Ook in België lopen de ontgroeningen soms behoorlijk uit de hand. Een derdejaars student ingenieurswetenschappen aan de universiteit in Leuven besloot in 2018 toe te treden tot een studentenvereniging. Tijdens zijn ontgroening werd hij in een ijskoude put vernederd en moest vervolgens zwaar onderkoeld liters visolie met gepureerde muizen drinken. De student raakte in coma en overleed een paar dagen later op 20-jarige leeftijd. 

Wat is ontgroend in de liefde

De officiële betekenis van ontgroenen is: een zich aandienend nieuw lid onderwerpen aan een serie, vaak vernederende, behandelingen als initiatie in de groep. Het is een beetje een vreemde overgang, maar de pubers van nu gebruiken het woord voor iets heel anders. Ontgroend zijn betekent voor hen namelijk voor het eerst tongzoenen.

Wat is de gemiddelde leeftijd om ontgroend te worden

De gemiddelde leeftijd waarop Nederlandse jongeren voor het eerst gaan tongzoenen is rond de 14 jaar. Meisjes zijn meestal net wat jonger dan jongens als ze ontgroend worden. De gemiddelde leeftijd van tongzoenen is de afgelopen vijftig jaar fors gedaald. Jongeren experimenteren tegenwoordig veel eerder met zoenen. De gemiddelde leeftijd waarop Nederlandse jongeren seks hebben was een aantal jaren geleden 17 jaar. Inmiddels is dat 18. 

Wat is een normale leeftijd om ontgroend te worden

Er is geen ‘normale’ leeftijd als het om zoenen of tongzoenen gaat. De een wordt ontgroend op zijn elfde, de ander pas boven de twintig. Het maakt niet uit hoe oud je bent, maar of je het prettig vindt en dat het vrijwillig is.