Wat is NFT

30 jan 2023 | Media

Het zou kunnen zijn dat je de kennisquiz The Connection gezien hebt, die vorig jaar op de televisie was. Daar kreeg de winnaar een NFT. Die afkorting betekent Non Fungible Token, in het Nederlands vertaald is dat Niet Fungeerbaar Token. Dat zegt je waarschijnlijk weinig. Het is ook best ingewikkeld, maar we doen ons best om zo goed mogelijk uit te leggen wat een NFT precies is.

Niet fungeerbaar betekent dat iets uniek is en niet door iets anders kan worden vervangen. Een NFT is een uniek en geregistreerd digitaal artikel. Een NFT kan van alles zijn. Een digitaal kunstwerk, een tweet, muziek, een GIF, een (item in een) game, video, illustratie, foto, domeinnaam en nog veel meer. De informatie over het artikel zoals de eigendomsregistratie en verkoopgegevens, zijn opgeslagen in een openbaar digitaal kasboek, ook wel blockchain genoemd. De blockchaintechnologie garandeert de uniciteit en authenticiteit van een NFT. Een netwerk van gebruikers houdt de blockchaindatabase bij. Als eigenaar van een NFT krijg je een digitaal certificaat waarmee je aantoont dat jij de rechtmatige eigenaar bent van een NFT.

Natuurlijk zijn digitale items (illegaal) makkelijk te kopiëren, maar het eigendomsrecht ervan staat dus geregistreerd. Een kopie is niets waard, het bezit van het origineel wel. Dat is ook bij tastbare kunst zo. Je kunt overal afdrukken vinden van Het meisje met de parel van Vermeer, maar alleen het originele kunstwerk in het Mauritshuis heeft echte waarde.

De eerste NFT, het Etheria-project, werd al in 2015 gepresenteerd in London. Er was weinig belangstelling voor. Dat veranderde zes jaar later, toen de interesse in NFT’s begon te groeien, mede door de acceptatie van crypto. Inmiddels worden NFT’s voor miljoenenbedragen verkocht. Sommige financiële experts zijn sceptisch als het om NFT’s gaat. De bubbel zou best eens doorgeprikt kunnen worden als men besluit niet meer iets te willen kopen dat niet tastbaar is.

Voorbeelden NFT

Nyan Cat GIF
Nyan Cat is een GIF van een kat met een regenboog achter zich aan. Dit korte bewegende beeld werd voor zeshonderdduizend dollar verkocht.

The First 5000 Days

De Amerikaanse kunstenaar Beeple (echte naam Michael Joseph Winkelmann) verkocht in 2021 het digitale kunstwerk The First 5000 Days via veilinghuis Christie’s voor bijna zeventig miljoen dollar. Het voor zijn project ‘Everydays’.

Beeple verkocht ook de prijzige NFT’s Ocean Front en Crossroads. Die laatste is bijzonder. De koper wist destijds nog niet wat hij precies zou kopen. Er waren twee opties en het zou afhangen van wie de Amerikaanse verkiezingen zou winnen, Trump of Biden. De koper kreeg uiteindelijk een videokunstwerk van tien seconden met daarop ex-president Trump die op de grond ligt, met teksten als ‘loser’ op hem geschreven en mensen die langslopen en geen aandacht aan hem besteden.

The Merge
The Merge is een digitaal kunstwerk van kunstenaar Pak, dat bestaat uit drie witte bollen op een zwarte achtergrond. Het werd verkocht voor 91,8 miljoen euro en is daarmee de duurste NFT ter wereld. Pak maakt sinds begin 2020 NFT’s en is een van de bekendste digitale kunstenaars. Voor zijn kunstwerk Pixel, niets meer dan een grijze pixel, kreeg hij ruim een miljoen dollar. Pixel werd geveild via Sotheby’s op een NFT-veiling, evenals Pak’s kunstwerk The Switch.

Clock
De NFT Clock is een digitale timer die laat zien hoe lang Wikileaks-oprichter Julian Assange al gevangen zit. Hij werd gemaakt door kunstenaar Pak in samenwerking met Assange. Een groep aanhangers kocht de NFT voor 53 miljoen dollar.

CryptoPunks
De CryptoPunks collectie bestaat uit tienduizend gepixelde figuurtjes met unieke eigenschappen. Dit project werd al in 2017 gelanceerd. CryptoPunk #5822 werd gekocht door Deepak Thpliyal voor 21 miljoen dollar. Voor de goedkoopste CryptoPunk betaal je minimaal twee ton.

Gunky’s Uprising
Gunky’s Uprising is een videoclip van de Amerikaanse DJ 3LAU. Prijskaartje: 1,3 miljoen dollar, betaald door een anonieme koper. Ook de Nederlandse DJ Don Diablo houdt zich bezig met NFT’s. Hij verkocht de video Destination Hexagonia voor meer dan een miljoen dollar.

Replicator
Dit is een hele bijzondere NFT, gemaakt door de Canadees Mad Dog Jones. In het kunstwerk staat een printer. De NFT maakt ongeveer om de maand een nieuwe NFT aan. De koper van Replicator mag die allemaal (uiteindelijk zullen het er rond de tweehonderd zijn) doorverkopen. Klinkt als een goede koop.

 

Waar koop je een NFT

Iedereen kan in principe een NFT maken en verkopen. Er zijn veel websites waar je digitale items kunt kopen, verkopen of ruilen. Open Sea is een van de populairste marktplaatsen voor NFT’s, andere zijn Super rare en rarity.tools, Nifty Gateway, Rarible en Bitvavo.