Nooit meer op zoek naar kleingeld en nooit meer gedoe met pasjes. Met de NFC-tag heb je alle functies in je telefoon zitten en kun je aan de kassa gemakkelijk met je smartphone betalen. Maar er is veel meer mogelijk met NFC, wist je dat?
Betaal jij al regelmatig door in een winkel je telefoon tegen het scanapparaat te houden? Je staat er misschien niet bij stil, maar op deze manier kunnen betalen is een staaltje van sterke techniek. Deze manier van betalen is mogelijk dankzij Near Field Communication. Ofwel: NFC.
Near Field Communication (NFC) is een techniek waarbij door middel van radiogolven gegevens verzonden kunnen worden. Niet over een lange, maar juist over een korte afstand wat betekent dat het zowel snel als veilig gebeurt. Er kan als het ware nauwelijks iets tussenkomen. Er hoeft geen wachtwoord ingevuld te worden zoals bij Wifi, het kost nauwelijks energie en het verloopt sneller dan bluetooth.
Check of jouw smartphone is voorzien van NFC
De meeste smartphones zijn voorzien van deze NFC-tag, die het mogelijk maakt contactloos informatie uit te uitwisselen tussen twee apparaten. Tussen je telefoon en het pinapparaat, maar je kunt met NFC bijvoorbeeld ook foto’s gemakkelijk met anderen delen of muziek doorgeven. Hoe je erachter komt of jouw toestel een NFC-chip heeft? Ga naar Instellingen en vervolgens naar Verbonden apparaten (of Draadloos en netwerken, Verbindingen of NFC – afhankelijk van het type toestel). Als je ‘NFC’ of een vergelijkbare optie ziet staan, heeft jouw toestel deze functie. Als je de optie ziet, kun je deze aanvinken en gebruiken.
Naast het betalen middels NFC, wordt er ook binnen bedrijven gebruik gemaakt van NFC bij de toegangscontrole. Je hoeft dan niet weer een pasje tevoorschijn te halen, maar kunt je telefoon gebruiken. Je kunt je voorstellen dat dat ook in andere gelegenheden kan worden toegepast zoals bij de deur van een hotelkamer of ter vervanging van alle mogelijke andere pasjes zoals voor het openbaar vervoer of ID-passen.
Cijfers over NFC, Near Field Communication
Uit de jaarcijfers van Betaalvereniging Nederland werden er in 2019 ruim drie miljard contactloze betalingen gedaan. Dan gaat het om betalen met een betaalpas, smartphone of wearable bij een betaalautomaat. Het ging om een bedrag van 51,3 miljard euro. Het aandeel betalingen met bankpassen, creditkaarten, smartphones en wearables aan de kassa liep in 2019 op tot 67 procent, van 63 procent in 2018.
Vorig jaar oktober werd er vierhonderd miljoen keer gepind, waarvan driehonderd miljoen keer contactloos. Daarvan vonden vijftien miljoen betalingen met de smartphone plaats. In een NOS bericht meende adjunct-directeur van Betaalvereniging Nederland dat dat een enorme stijging was ten opzichte van een half jaar eerder. Met name de digitale portemonnee Apple Pay deed een flinke duit in dat zakje. Vorig jaar stond op bijna de helft van de Nederlandse smartphones een app voor mobiel betalen geïnstalleerd.
Contactloos betalen met je betaalpas of met je telefoon kan via je eigen bank. Maar er komen ook steeds meer betaalapps die niet specifiek gebonden zijn aan één bank, zoals Tikkie. Meestal kun je alleen met je mobiel betalen als je een toestel hebt met Android 5.0 of hoger en natuurlijk de NFC-chip. Maar ook steeds meer banken bieden Apple Pay aan. Je betaling moet je bevestigen met je vingerafdruk, gezichtsherkenning of het intoetsen van je ontgrendelingscode.
Is contactloos betalen met NFC veilig?
De Consumentbond adviseert het volgende:
-Bij diefstal van je mobiele telefoon kan voor maximaal vijftig euro zonder pincode worden betaald. Meld diefstal en verlies altijd zo snel mogelijk bij je eigen bank. Er geldt geen eigen risico als iemand anders contactloos betaalt.
-Schakel contactloos betalen uit als je het niet gebruikt. Dit kan via internetbankieren en bij een aantal banken via de app.
-Blokkeer de NFC-chip in de betaalpas met metaal. Dat kan bijvoorbeeld met aluminiumfolie of met een speciaal hoesje of speciale portemonnee.
-Verlaag de dag- of weeklimiet voor contactloos betalen naar een zo laag mogelijk bedrag.
-Met Apple Pay via je Apple Watch: schakel de functie ‘ontgrendel met iPhone’ uit.
NFC heeft enorm veel toepassingen
De NFC-technologie wordt weliswaar het meest gebruikt om betalingen te verrichten, maar het komt op meer plekken terug dan je in eerste instantie misschien denkt. Behalve pasjes of ‘smartphones’ die deuren openen, wordt het ook toegepast bij de poortjes op het treinstation en wat te denken van de kassaloze AH-winkels. Ook daar kan NFC worden toegepast.
“NFC-technologie zou een heleboel onnodige handelingen kunnen wegnemen. Het kan bijvoorbeeld automatisch een sms aanmaken om te versturen aan het thuisfront, zodra je telefoon contact maakt met de NFC-chip in je auto, bij het instappen”, vertelt Jan van Erven, oprichter en CEO van NFC Nederland. Hij vervolgt in een interview met Mashable.com: “Of wat denk je van het automatisch verbinden met een Wifi, wanneer je je telefoon tegen een router met een NFC-tag houdt?
NFC-techniek verwerkt in voetbalshirts
Een bedrijf dat in het verleden flink uitpakte met de NFC-techniek was Nike. Zij implementeerden de NFC-technologie een tijdje terug in voetbalshirts, die via hun webshop te bestellen waren. Je haalde je smartphone langs de chip en kreeg toegang tot een exclusieve Nike-ervaring. Het is nu wachten op Nederlandse bedrijven die hiermee gaan uitpakken. Volgens Van Ervan zijn de mogelijkheden eindeloos. Als voorbeeld noemt hij het leveren van elektronische producten aan consumenten en ervoor zorgen dat deze consument direct de handleiding op zijn telefoon te zien krijgt, door de verpakking van het product te voorzien van een NFC-tag.
Een andere toepassing is het versoepelen van het boarden en inchecken op luchthavens door het direct kunnen aflezen van de gegevens van de reiziger. Daarmee worden wachttijden korter. Van Erven in het eerdergenoemde interview op Mashable.com: “We zien onder andere in China en Japan dat het in sommige supermarkten al mogelijk is om boodschappen te doen zonder iets handmatig af te rekenen. Door middel van gezichtsherkenning word je geïdentificeerd, zodat men weet wie je bent. Je loopt met de producten die je nodig hebt naar de uitgang, waar vervolgens alles automatisch afgerekend wordt, met behulp van soortgelijke NFC-technologie. En je mag verwachten dat we dit ook in Nederland gaan zien, want de technologie is er!”