Wat is mijn woning waard

2 dec 2020 | Wonen

Wat is mijn woning waard

De waarde van een woning is afhankelijk van een combinatie van veel factoren. Een aantal daarvan hebben te maken met het huis zelf of de staat van het huis. Maar ook de economie speelt mee, de rentestanden en hoeveel huizen er in dezelfde buurt te koop staan bijvoorbeeld. Al die elementen samen bepalen de waarde van een woning. 

De waarde van uw huis wordt dus ook mede bepaalt door de markt. Om deze waarde te bepalen worden in de Kadasterdata alle recente woningverkopen in Nederland bijgehouden. Zo kan op basis van huizen die op jouw huis lijken, een schatting gemaakt worden. 

Ga je je huis verkopen of ga je een huis kopen, dan spelen naast al deze feiten ook nog emotie mee. Hierdoor kan een huis voor jou meer waarde hebben en kan het duurder verkocht worden. Of een onderdeel belangrijk is voor de koper, is ook een onderdeel. Diverse apps kunnen een grove inschatting geven van de waarde. Toch kan alleen een makelaar echt een goed advies geven omdat die alle aspecten bij elkaar kan bekijken. 

Woning waarde per locatie

De locatie is erg bepalend in de waarde. Hoe ver is het naar het centrum of naar uitvalswegen. Is er openbaar vervoer in de buurt? Ook de wijk en plaats hebben een grote rol. In en in de buurt van grote steden is er meer vraag naar woningen waardoor de prijs hoger is dan daar waar weinig vraag is. 

Het enige is dat je aan de locatie van je huis natuurlijk niets kunt veranderen. Daarom is het verstandig om bij de aankoop van een huis of een kavel wel direct op een aantal zaken te letten. Zaken die van meerwaarde zijn bij de verkoop van het huis. Zoals dicht bij scholen wonen of bij een (klein) winkelcentrum. Kijk daarbij ook naar de bestemmingsplannen. Dat mooie uitzicht op weidse velden… Komt daar in de toekomst nog een woonwijk of heeft het een andere bestemming? Dan heeft het nu meerwaarde, maar over 5 jaar misschien niet meer. Hetzelfde geld voor geluidsoverlast van verkeer bijvoorbeeld. 

Woning waarde per afmeting

De grootte van je huis is medebepalend voor de waarde. En dat is goed nieuws want daar heb je mede invloed op. Door een uitbouw of aanbouw kun je meer inhoud creëren waardoor je huis meer waard wordt. Zorg er wel voor dat zo’n verbouwing bouwtechnisch goed wordt gedaan. Ook goed om te weten is dat elke euro die je uitgeeft aan je verbouwing ook daadwerkelijk waardevermeerdering oplevert. Laat je dus vooraf goed informeren.

Aanbouw of dakkapel

Een extra ruimte aanbouwen vergroot dus direct. Een andere manier is een dakkapel. Hiermee kun je van de zolder of een ruimte onder een schuin dak, een volwaardige kamer maken. Het levert geen woonoppervlak toe maar zorgt wel voor stahoogte of maakt een ruimte waardevoller en ruimer door meer ruimte en lichter. Hierdoor kan zo’n ruimte gebruikt worden als slaap- of werkkamer. Ook een overkapping, een serre of veranda is een zeer gewaardeerde aanvulling.  

Garage

Een garage betekent altijd een meerwaarde. Doordat het veel extra bergruimte geeft maar ook omdat daardoor je huis meestal daardoor niet aan beide zijden aan een ander huis grenst.  

Ook een carport zodat je droog in en uit kunt stappen is voor veel mensen een pluspunt. 

Zolder met vaste trap

Ook een zolder met een vaste trap geeft meerwaarde. Hierdoor kun je een of meerdere kamers creëren waardoor de waarde van je huis veranderd. 

Woning waarde m.b.t. de tuin

Hoewel niet iedereen wil perse een tuin wil, is een huis met een (grote) tuin wel meer waard. Ook of je tuin op het zuiden ligt, of hij goed onderhouden is en of er genoeg privacy is, is een onderdeel van de waarde

Woningwaarde m.b.t. Onderhoud – vernieuwing

Hoe beter de staat van je huis (goed onderhouden dus) hoe meer je huis waard is. Achterstallig onderhoud zorgt dat de waarde daalt. Denk daarbij aan schilderwerk (buiten en binnen) maar vocht in huis en de staat van het dak bijvoorbeeld. Verouderd of kapot tegelwerk geeft ook een algemeen slechtere indruk. 

Vernieuwen

Ook een nieuwe keuken of een nieuwe badkamer kunnen een meerwaarde hebben. Toch is een nieuwe keuken plaatsen hiervoor geen goed idee. Een keuken en badkamer zijn namelijk erg smaak gebonden. Het kan dus zijn dat een nieuwe eigenaar de keuken er direct uithaalt. Daarbij is een keuken vaak een grote investering door extra leidingen, elektriciteit, vloeren en muren. Een bestaande keuken renoveren kan misschien een betere optie zijn. 

Toilet boven

In moderne huizen is vaak al een tweede toilet boven. Heb je een ouder huis dan kan een toilet boven een meerwaarde zijn. 

Vloer-, muur- of dakisolatie

Een goed geïsoleerd huis is is niet alleen comfortabeler en energiezuiniger heeft daarmee ook direct pluspunten en dat is dus een meerwaarde voor je huis. 

Zonneboiler en zonnepanelen

Net als isolatie kunnen ook zonnepanelen goed zijn voor de waarde van je huis omdat ze een positieve invloed op het energielabel hebben. 

Woning waarde m.b.t. minder bepalende comfort

En dan zijn er nog een aantal zaken die minder belangrijk zijn maar wel invloed hebben op de waarde van je huis. 

Zwembad

Een zwembad geeft niet altijd een echte meerwaarde. Dat doe je vooral voor jezelf. Ondanks dat het wel iets waarde verhogend is, kan het kopers ook afstoten omdat ze opzien tegen het onderhoud en de kosten. In alle gevallen geldt dat het in verhouding moet staan met de rest van de woning. 

Het zelfde geld voor een alarm en technische snufjes in huis. 

Vooral bij duurdere huizen kan een alarm iets waarde verhogend zijn. Hetzelfde geldt voor het automatisch bedienen van de verwarming, lampen en zonwering met een app . Het kan heel fijn en praktisch zijn en zelfs energiebesparend zijn. Toch is het in weinig gevallen doorslaggevend en het heeft ook niet veel invloed op de waarde. 

Ook een airconditioning wordt in Nederland niet gezien als een grote meerwaarde. Wel kan het helpen bij een huis met plat dak of veel ramen. Of bij een kantoor- of praktijkruimte aan huis. In een laatste geval kan een airco een meerwaarde opleveren.