Wat is mascarpone?

8 mrt 2023 | Eten & Drinken

Het zal je niet verbazen dat mascarpone uit Italië komt. Om precies te zijn uit de regio Lombardije in het noorden van het land. Zo rond 1600 werd het voor het eerst gemaakt. De naam komt van het woord mascherpa, wat room betekent. Het is een roomkaas, die romig en lichtzoet van smaak is en ongeveer 40% vet bevat. Mascarpone wordt onder andere gebruikt in tiramisu, dus grote kans dat je het al eens gegeten hebt.

Je maakt mascarpone door wijnsteenzuur toe te voegen aan room. Wijnsteenzuur komt in grote hoeveelheden voor in wijn. De room stolt en er blijft een romig, smeerbaar mengsel over. Mascarpone is gewoon in de supermarkt verkrijgbaar; het ligt in de koeling bij de kaassoorten. Je moet het ook in de koelkast bewaren. De roomkaas heeft geen uitgesproken smaak en daardoor kun je het in veel gerechten gebruiken.

 

Waar gebruik je mascarpone voor?

Mascarpone is te gebruiken in zowel zoete als hartige gerechten. Het is een ingrediënt van het bekende Italiaanse toetje tiramisu. Verder kun je het als basis gebruiken voor (dip)saus of spread en het is lekker door soep en risotto. Op deze site vind je veel verschillende recepten met mascarpone.

 

Wat is het verschil tussen mascarpone en roomkaas

Mascarpone is roomkaas, alleen een stuk vetter. Op zich kun je mascarpone vervangen door een andere soort roomkaas, maar de smaak wijkt wel iets af. Mascarpone is boteriger, dikker en iets zoeter. Zoek je een plantaardige vervanger? Dan kun je een blikje kokosmelk op de kop zetten en het kokosvet dat boven komt drijven gebruiken i.p.v. mascarpone.

 

Wat is het verschil tussen mascarpone en monchou

Ook monchou is een roomkaas. Het verschil zit onder andere in het verwerkingsproces. In beide gevallen wordt er stremsel gebruikt om de kaas een vaste structuur te geven. Bij monchou wordt stremsel gebruikt dat gewonnen is uit de maagwand van geslachte kalveren. Dat is dus niet vegetarisch. Bij mascarpone gebruikt men citroenzuur. Er is smaakverschil tussen de twee roomkazen; monchou is iets zuurder. Monchou bevat een beetje minder vet, zo’n 30% en het bevat een klein beetje zout.

 

Wat is het verschil tussen mascarpone en ricotta?

In de koeling naast de mascarpone ligt vaak de ricotta. Ook deze twee verschillen duidelijk van smaak. Ricotta is gemaakt van wei en bevat relatief weinig vet. Het is korreliger dan mascarpone en zouter.

Zelf mascarpone maken

Mascarpone uit de supermarkt is best prijzig, maar je kunt het prima zelf maken. Daarvoor heb je 720 milliliter verse slagroom nodig (50% vet) en het sap van een halve citroen. Doe kaasdoek in een bolle zeef en zet die in een diepe kom. Pas op dat de zeef de bodem niet raakt. Verwarm de slagroom in een pannetje op laag vuur en roer regelmatig. Als er belletjes ontstaan is de slagroom klaar. Doe het citroensap bij de slagroom en roer het door elkaar. Laat het nog even op het vuur staan. Daarna giet je het slagroommengsel in de kaasdoek. Dek af met folie en laat het een nachtje in de koelkast staan. De volgende dag heb je mascarpone!