Wat is liefde

4 dec 2020 | Gezondheid

Wat is liefde

Wat liefde is, is niet in een aantal woorden te omschrijven, als het al te omschrijven zou zijn. Over welke liefde hebben we het überhaupt? Laten we ons hier beperken tot de liefde voor elkaar. Van mens tot mens. En vooral; wie hebben daar iets zinnigs over te zeggen? 

Liefde is… altijd in elkaars gedachten. Liefde is… je hart volgen. Er werd zelfs een scheurkalender over uitgegeven. Twee getekende figuurtjes, een mannetje en een vrouwtje in een zekere situatie met daaronder een spreuk over de liefde. Ze zijn leuk, maar het zijn maar plaatjes en woorden. 

Het wordt anders wanneer we op zoek gaan naar documentaires over de dagelijkse liefde tussen mensen. Eentje springt daar met kop en schouders bovenuit. De 2Doc documentaire ‘Niet zonder jou’. De titel van een film over Ger Lataster en Hermine van Hall. Een kunstenaarsechtpaar dat langzaam afscheid van elkaar neemt. Hermine raakt dement en Ger steeds meer doof. Het is ook zo bijzonder omdat de documentaire gemaakt werd door Petra Lataster-Czisch en Peter Lataster, hun kinderen. In deze documentaire sijpelt de liefde overal tussendoor. De liefde tussen het echtpaar en de liefde van de kinderen voor hun ouders door de liefde op deze manier vast te leggen. Alleen de documentaire kan al doorgaan voor kunst. 

Die kunst zit ‘m in het kleine. Het lijkt over werkelijke liefde te gaan als dat in het dagelijkse leven zichtbaar wordt. Geen flitsend datingprogramma op prime time op tv, maar beelden van een ontbijt in de keuken waarbij twee mensen hun gewoonten volgen. Dat moet zeker liefde zijn. 

Wikipedia over wat is liefde

Volgens Wikipedia is liefde de diepe acceptatie van en genegenheid voor, welgezindheid tot of toewijding voor een ander, of eventueel zichzelf. Het kan ook betrekking hebben op een dier, zaak of voorwerp. De betekenissen die eraan gegeven worden zijn sterk cultureel en maatschappelijk geïnspireerd. De Wikipedia omschrijving blijft vrij abstract. 

Misschien kunnen mensen die ervoor gestudeerd hebben hier meer over zeggen. Coaches menen dat liefde aan aantal universele kenmerken heeft zoals elkaar steunen, goed met elkaar kunnen communiceren en het fijn vinden om in elkaars nabijheid te zijn. Je doet moeite voor elkaar, gunt elkaar het geluk en vertrouwt elkaar. Acceptatie is eveneens een belangrijk aspect. Elkaar niet proberen te veranderen maar juist aan te vullen, is een belangrijke basis voor liefde. 

Volgens relatie-expert Jan Geurtz zou je eigenlijk minder je best moeten doen om een relatie lang te laten duren. Hij zoekt de ware liefde vooral in verwondering en dan maar zien hoe het gaat. Bovendien, zo vertelt hij in een Words of Wisdom interview, heb je als mens net zoveel samenzijn nodig als alleen zijn. Belangrijk: nooit denken dat je een relatie nodig hebt om gelukkig te worden. Houd ruimte en ga elkaar niet claimen, blijf autonoom. Zo meent Geurtz. En houd er rekening mee: niets is voor altijd. 

Jan Geurtz naar Esther Perel over ‘wat is liefde’

Dan is het nog maar een kleine stap naar Esther Perel, de Belgische psychotherapeute die bekend werd door haar onderzoek naar de spanning tussen de behoefte aan veiligheid en behoefte aan vrijheid in menselijke relaties. Ze wordt ook wel de beroemdste relatietherapeut ter wereld genoemd. Haar TEDtalk over ‘het geheim van verlangen in een langetermijnrelatie‘ is veel bekeken. Haar boeken worden veel gelezen. Perel werd uiteindelijk opgenomen in Oprah Winfreys Supersoul-lijst van honderd visionaire en invloedrijke leiders. Ze lijkt hiermee de status van dé grootste liefdesexpert ter wereld te hebben bereikt. Of zij hét antwoord weet, is natuurlijk nog maar de vraag. Als er al een eensluidend antwoord is. Er zijn, als het over de liefde gaat, vooral veel vragen. 

Riekje Boswijk-Hummel schreef boeken over ‘wat is liefde’

Riekje Boswijk-Hummel was lange tijd de Nederlandse liefdesexpert vanwege de boeken: Revolutie binnen de relatie en Liefde in Wonderland. De vragen die ze in het eerstgenoemde boek beantwoordt, zijn: Hoe komt het dat liefdesrelaties soms vastlopen? Is uit elkaar gaan het enige dat er dan opzit? Hoe kun je een relatie leefbaar houden en inhoud geven? Wat is liefde eigenlijk? Boswijk-Hummel richtte in 1982 Centrum Boswijk op waar ze onder andere therapeutisch werkte. Ze is nog altijd actief als schrijfster. 

Lukt het niet de ‘ware liefde’ te vinden met behulp van experts, boeken of lezingen dan kun je je altijd nog wenden tot al die televisieprogramma’s waarin de liefde wordt gevierd. Wat in de jaren tachtig begon met ‘Op goed geluk’ is inmiddels uitgegroeid tot een hoos aan datingprogramma’s zoals De Bachelorette, Temptation Island, Wie trouwt mijn zoon en zeker ook Boer zoekt vrouw. 

Praten over ‘wat is liefde’ in een podcast

Blijft er nog een medium waar de liefde wordt besproken: de radio. ‘Op de liefde’ is een podcast serie waarin een reeks bekende Nederlanders losgaat over de liefde. Van pijn tot hartstocht, van alles samendoen tot liever alleen zijn. Willemijn Veenhoven gaat samen met Corine Koole in gesprek met verschillende mensen op zoek naar de essentie van liefde. Corine schrijft al meer dan vijftien jaar over de Liefde, heeft meer dan duizend interviews over dit onderwerp gedaan en haar rubriek Lust & Liefde in Volkskrant Magazine wordt iedere week verslonden. De kernvraag: waar draait het nou eigenlijk echt om?

Of het tot een antwoord komt, valt te bezien. Uiteindelijk blijkt liefde een aantal universele kenmerken te hebben, zoals hier eerder omschreven, maar blijft het een persoonlijk gegeven. Een aantal zaken zetten we hier nog even op een rij. 

Wat is liefde? Liefde is……

Samen

Gaat het lekker met de liefde dan spreek je vooral over ‘samen’. Je hebt het niet meer over ‘ik ging naar de bioscoop’, maar over ‘wij gingen naar de bioscoop’. Dat is natuurlijk fantastisch, maar het is belangrijk wel autonoom te blijven en zoals Jan Geurtz het uitlegt blijft het belangrijk ook zelfstandig dingen te blijven doen en af en toe alleen te zijn. Met jezelf. Het gaat om die balans tussen samen en alleen. 

Openheid

In een relatie is het belangrijk om geen geheimen te hebben. Het gaat erom alles met elkaar te kunnen en willen delen. Je grootste angsten, je grootste passie. Je moet helemaal jezelf kunnen zijn en niets achter hoeven houden. Dat is zonder angst een relatie hebben. En het tegenovergestelde van angst is… precies: liefde. 

Verbinding

Last but not least gaat liefde in alle gevallen over verbinding. Samenzijn, samen dingen delen, samen dingen doen. Maar ook de verbinding voelen als je fysiek even niet samen bent. Je voelt je in alle gevallen veilig en geborgen. Je hebt die achterwacht die jou opvangt als het even wat minder gaat, en jij bent er voor die ander. Een steun en toeverlaat, een maatje.