Wat is klaarkomen

26 jan 2024 | Sexualiteit

Er zijn veel synoniemen voor klaarkomen, zoals een orgasme, climax of hoogtepunt bereiken. Feitelijk is het een ontlading van seksuele spanning, die onder andere kan optreden door het stimuleren van de geslachtsorganen bij vrijen of masturberen.

Zowel mannen als vrouwen kunnen klaarkomen, maar het fysieke proces is verschillend. Vrouwen kunnen meerdere keren achter elkaar een orgasme bereiken, mannen meestal niet. Hoe het voelt om klaar te komen is niet zo gemakkelijk te beschrijven. Het verschilt per persoon en per situatie. Bij vrouwen is het de ene keer hooguit een kriebeltje dat snel voorbij is, een andere keer is het een soort golf die door het hele lijf trekt. Orgasmes bij mannen lijken over het algemeen meer op elkaar.

Orgasme van de vrouw

Als een vrouw opgewonden is, dan gaat het bloed sneller stromen. De binnenste schaamlippen zwellen op, de clitoris wordt stijf. Borsten en tepels zijn gevoeliger en de vagina wordt vochtiger. Bij het klaarkomen trekken de spieren rond de vagina, urinebuis, anus en baarmoeder een paar keer krachtig samen. Ook in de hersenen gebeurt er van alles; diverse gebieden zijn geactiveerd tijdens een orgasme. Een orgasme kan bij een vrouw wel zo’n twintig seconden duren. Nadat het hoogtepunt is bereikt ontstaat er vaak een loom gevoel. Het lichaam komt weer tot rust. Al blijven sommige vrouwen opgewonden en kunnen ze nog een keer klaarkomen. 

Squirten

Squirten is de vrouwelijke variant van een zaadlozing. Als een vrouw klaarkomt, kan er vloeistof vrijkomen. Soms een beetje, soms veel, vergelijkbaar met een mannelijke ejaculatie. Maar een klein percentage van de vrouwen bereikt al squirtend een hoogtepunt. 

Orgasme van een man

Bij mannen stroomt er bloed naar de penis als ze opgewonden raken. Die wordt vervolgens groot en hard: de erectie. Als de penis geprikkeld wordt, dan gaan uiteindelijk de prostaat en de spieren van de penis samentrekken. Klaarkomen bij de man gaat gepaard met een zaadlozing. Daarbij komt sperma via de urinebuis naar buiten. Een orgasme duurt tussen de vijf en tien seconden. De meeste mannen hebben een tijdje rust nodig voordat ze opnieuw klaar kunnen komen. De erectie verdwijnt en de balzak wordt slapper. Er is een gevoel van ontspanning en aanraking van de penis kan dan onprettig of pijnlijk zijn.

Vroegtijdig klaarkomen

Te snelle ejaculatie is een probleem waar zo’n dertig procent van de mannen last van heeft. We spreken van vroegtijdig klaarkomen als het binnen de minuut na penetratie plaatsvindt. Faalangst is een van de belangrijkste oorzaken. Een lang voorspel kan dit voorkomen. Ook bepaalde standjes vertragen het klaarkomen. Dat is een kwestie van uitproberen. Er zijn ook orgasme vertragende condooms op de markt.

Onopzettelijke orgasmes

Klaarkomen kan ook zonder seksuele activiteit, door een andere stimulatie. Bij vrouwen kan fietsen een bepaalde druk uitoefenen die tot een orgasme leidt. Dat wordt ook wel een ‘coregasm’ genoemd. Van mannen is bekend dat ze soms een natte droom hebben en klaarkomen in hun slaap. 

Als klaarkomen niet lukt

Er zijn verschillende factoren die ervoor kunnen zorgen dat iemand niet klaarkomt. We noemen er een paar:

  • Slechte seksuele ervaring
  • Psychische factoren als angst en schaamte
  • Pijn bij het vrijen
  • Ziekte
  • Bepaalde medicatie zoals antidepressiva
  • Alcohol
  • Vermoeidheid
  • Stress
  • Gebrek aan kennis

Drie op de vier vrouwen heeft wel eens moeite om klaar te komen. Bij een kwart lukt het vaak niet en sommige vrouwen hebben nooit een orgasme. Maar twee procent van de mannen heeft problemen met klaarkomen. Meer informatie en mogelijke oplossingen hiervoor vind je op hier