Wat is IMAX

16 apr 2024 | Media

De afkorting IMAX komt van l’image maximale. Dat betekent dat een IMAX film op een veel groter filmdoek wordt vertoond als gebruikelijk is. Standaard IMAX is 22×16 meter (bxh), maar groter kan ook. De resolutie is hoog, zodat de beelden nog steeds scherp zijn. Dit filmformaat is ontworpen door de Canadese IMAX Corporation in 1967. 

Een stukje geschiedenis

Tijdens de wereldtentoonstelling in Montreal was een enorm groot filmscherm een doorslaand succes. Canadese filmmakers wilden bezoekers vaker zo’n grootse en meeslepende filmervaring geven. Ze ontwikkelden een systeem met één sterke projector in plaats van meerdere projectoren. De IMAX Corporation werd opgericht en het eerste IMAX theater opende in1971 de deuren in Ontario. IMAX komt van het Franse l’image maximal, oftewel het maximale beeld. Een gemiddeld bioscoopscherm is ongeveer zestien meter breed en zes meter hoog. IMAX is minimaal tweeëntwintig bij zestien meter. Het scherm is dus bijna vierkant.

IMAX theaters

Inmiddels maken heel veel landen gebruik van het systeem (meer dan 1200 IMAX theaters in 75 landen). In ons land zijn ook bioscopen waar je films op een IMAX scherm kunt zien:

  • Pathé Arnhem – grootste scherm van Nederland
  • Pathé Arena Amsterdam (met laser)
  • Pathé Eindhoven (met laser)
  • Pathé Schouwburgplein Rotterdam
  • Pathé Spuimarkt Den Haag (met laser)
  • Pathé Tilburg

Omniversum Den Haag maakt gebruik van IMAX Dome (oorspronkelijke naam OMNIMAX). Dome betekent koepel en deze IMAX variant is ontworpen voor projectie op koepelschermen. 

Het allergrootste scherm hangt in Duitsland: het weegt ruim tweehonderd kilo en is 38 bij 21 meter. 

Meeslepende ervaring

Een IMAX film is duurder dan een gewone film. Maar de ervaring is dan ook uniek en veel meeslepender. Dat komt niet alleen door het grote scherm en het scherpe beeld, maar ook door het geluidssysteem. Je wordt omhuld door tientallen luidsprekers, waardoor je het gevoel hebt dat je in de film zit. Het is het verschil tussen naar een film kijken of een film ervaren. Daar kan een Dolby surround set niet tegenop. Nadeel is wel dat het geluid zo hard is, dat sommige mensen oordoppen nodig hebben.

De camera’s waarmee een IMAX opgenomen wordt, schiet grotere beelden (drie keer zo groot ongeveer) dan een normale camera. Daardoor zie je ook meer details

IMAX films kunnen ook in 3D zijn. Een kaartje voor een IMAX film kost ongeveer € 16,00. Voor een reguliere film is dat €14,00. 

Films in IMAX

Een bezoekje aan de website van Pathé laat zien dat er best veel films in IMAX worden vertoond. Op dit moment zijn dat bijvoorbeeld: Dune: Part Two, Godzilla x kong: the new empire en Civil War.

Er bestaat ook nog IMAX met laser. Dat tilt de filmbeleving naar een nog hoger niveau: een verbeterde resolutie, scherpere en heldere beelden, groter contrast en mooiere kleuren. Daarnaast is de geluidstechnologie beter. Voor IMAX met laser heb je een speciale 3D bril nodig. Die kun je kopen aan de kassa van de bioscoop. Gewone 3D brillen werken niet.