Wanneer je pijn hebt tijdens het lopen kan dat je flink beperken in je dagelijkse activiteiten. Heb je last van je hiel bij het lopen, dan is er een kans dat je hielspoor hebt. Dit is een aandoening waar miljoenen mensen wereldwijd mee te kampen hebben. Vooral wanneer je ’s ochtends uit bed stapt kan de pijn behoorlijk stekend zijn. Maar wat is hielspoor nu precies? En wat te doen tegen hielspoor? In dit artikel lees je alles wat je moet weten, van hielspoor symptomen tot de beste behandeling bij hielspoor.
Hielspoor, wat is dat?
Vanaf je tenen naar je hiel, loopt onder de voet een pees. Deze wordt de peesplaat genoemd. Wanneer je je tenen naar boven strekt kun je onder je voet goed voelen waar die pees zich bevindt. Deze pees zit op het hielbot aangehecht. Als je loopt wordt de pees uitgerekt en komt deze aanhechting onder druk te staan. Bij overbelasting kan het botvlies van het hielbeen geïrriteerd raken of zelfs ontsteken. Bij hielspoor is er sprake van een verkalking aan het hielbeen of die een ontsteking kan veroorzaken onder de hiel. De Latijnse naam voor hielspoor is fasciopathia plantaris of fasciitis plantaris.
Hielspoor symptomen
Hoe weet je dat je hielspoor hebt? Je kunt hielspoor herkennen aan een stekende of brandende pijn in de hiel. Deze pijn is het meest intens als je ’s ochtends opstaat en je de eerste stappen zet. Soms kan de hielpijn daarna weer wat afzakken, om vervolgens weer heviger te worden als je de hiel belast door veel te staan of lang te lopen of rennen. Ook kan je hiel pijnlijk zijn bij aanraking en kan je voet stijf aanvoelen. De mate van pijn kan soms zo intens zijn dat mensen hun werk niet kunnen uitvoeren of niet kunnen sporten. Het kan soms lastig zijn om precies aan te wijzen waar de pijn zit, omdat de pijn kan uitstralen waardoor de hele hiel gevoelig is.
De pijn is niet altijd alleen aanwezig tijdens het lopen, maar de hiel kan ook pijnlijk zijn bij het zitten of direct daarna als je weer begint met lopen.
In het Engels wordt hielspoor ook wel ‘Policeman’s heel genoemd. Daarmee wordt eigenlijk aangegeven dat hielspoor ook veel voorkomt bij mensen die tijdens hun werk lange tijd op de been zijn. Een kenmerkend symptoom van hielspoor is dat de pijn wegebt wanneer je iets langer in beweging bent. Maar bij een ernstig geval van hielspoor neemt bij doorlopen de pijn slechts tijdelijk enigszins af en komt snel weer terug. Doet je hiel pijn bij het autorijden, dan kan dat ook een teken zijn dat je hielspoor hebt. Hielspoor zit meestal in een van de twee voeten, maar in sommige gevallen kan het ook beide voeten treffen.
Hielspoor oorzaak
Hielspoor wordt vaak veroorzaakt door overbelasting. Hierdoor staat de fascia plantaris, die pees die dus onder je voet loopt, voortdurend op spanning, waardoor de aanhechting aan het hielbeen gaat verkalken en ontsteken. Die overbelasting kan op verschillende manieren ontstaan. Hielspoor komt dus veel voor bij mensen die beroepsmatig veel moeten staan, zoals winkelpersoneel, agenten, kappers enzovoort. Maar ook hardlopers lopen een groter risico om hielspoor te ontwikkelen, net als intensieve wandelaars. En wanneer je veel op hoge hakken loopt of schoeisel draagt dat je voeten onvoldoende ondersteuning biedt, wanneer je ‘moeilijke voeten hebt’, zoals platvoeten of juist een hele hoge voetboog, of te zwaar bent ligt hielspoor ook op de loer.
Gelukkig is er wel iets te doen aan hielspoor en kan het in sommige gevallen ook vanzelf weer overgaan.
Hielspoor zooltjes
Een eenvoudige en veelgebruikte manier om van hielspoor af te komen is het dragen van speciale hielspoor zooltjes, ook wel inlegzooltjes of steunzolen genoemd. Hierbij leg je een hielspoor zooltje in je schoen om je voet een betere ondersteuning te bieden. Doordat de voetboog ondersteunt wordt vermindert de druk op de hiel en daardoor ook op de aanhechting van de pees aan het hielbot.
Hielspoor zooltjes komen in allerlei verschillende merken, ontwerpen en maten. Je kunt standaard hielspoor zooltjes kopen, passend bij je schoenmaat. Maar je kunt ook via de podotherapeut hielspoor zolen op maat laten maken, zodat ze perfect bij je voet passen. Er zijn hielspoor zooltjes die de hele lengte van je voet ondersteunen, maar ook ‘halve zooltjes’ die alleen de hiel ondersteunen. Om beenlengteverschil te voorkomen, wat weer andere blessures kan opleveren, is het belangrijk dat de hielspoor zool in beide schoenen wordt gedragen.
Hielspoor sok
Een andere optie is de hielspoor sok. Er bestaan twee verschillende soorten hielspoor sokken. De eerste soort is een speciale elastische compressiesok die ervoor zorgt dat de hiel en voetboog extra ondersteunt worden tijdens het staan en lopen, dankzij compressie en verdikkingen op ergonomisch handige plekken. Deze sokken draag je gewoon zoals andere sokken, maar het verlicht de pijnklachten en zorgt ervoor dat je gewrichten en pezen minder belast worden en de ontsteking kan oplossen.
De tweede soort is een compressie sok en nachtspalk. Deze lange sok die je tot net onder de knie komt, draag je ’s nachts. Met deze sok zet je, vaak door middel van verstelbare bandjes, de voet vast in een positie waarbij de peesplaat licht wordt opgerekt. Hierdoor kun je verkalking bij de aanhechting en ontstekingen voorkomen.
Hielspoor tapen
Naast de hielspoor zooltjes en hielspoor sok, kun je de symptomen van hielspoor ook tegen gaan met medisch tapen, dat ook wel kinesiotaping wordt genoemd. Hierbij wordt een elastisch tapeverband op zo’n manier aangebracht dat de hiel en de voetboog een betere ondersteuning krijgen. Hierdoor vermindert de spanning op de pees en dus ook op de aanhechting van het hielbeen waar hielspoor ontstaat. Hierdoor heb je minder last van pijn, maar heb je nog voldoende bewegingsruimte om je voet te gebruiken. Het tapen van de voet bij hielspoor wordt vaak gebruikt naast de zooltjes, sokken en oefeningen, tijdens activiteiten waarbij de voetboog, pezen en gewrichten veel belasting te verduren krijgen, zoals hardlopen, sporten of langer wandelen.
Hielspoor oefeningen
Mensen met hielspoor hebben vaak ook baat bij het doen van speciale hielspoor oefeningen. Dit zijn oefeningen die specifiek bedoeld zijn om hielspoor te voorkomen of om van hielspoor klachten af te komen. Het gaat hier om oefeningen waarbij je de spieren moet rekken en strekken. Daarbij ligt de focus niet alleen op de spieren in de voet, maar ook op de kuitspieren, achillespees en de enkel. Door deze oefeningen uit te voeren wordt de flexibiliteit beter en worden de spieren sterker. Hielspooroefeningen kunnen het beste worden uitgevoerd op advies van de fysiotherapeut om verkeerde of overmatige belasting te voorkomen.
Hielspoor behandeling
Er zijn dus diverse hulpmiddelen die je kunt gebruiken om hielspoor te behandelen. Naast de hielspoor zooltjes, de hielspoor sok, het medisch tapen en de oefeningen kunnen ontstekingsremmende medicatie en pijnmedicatie, een ijspack en het vermijden van intensieve activiteiten die klachten veroorzaken ook verlichting bieden.
Moet je rusten met hielspoor?
Veel mensen vragen zich af of ze met hielspoor rust moeten nemen of dat dit juist averechts werkt. Het belangrijkste bij hielspoor is balans. Hielspoor wordt veroorzaakt door overbelasting. Overmatige belasting van de voeten kan er dus voor zorgen dat de pijn juist erger wordt. Tegelijkertijd is teveel rust ook vaak niet goed, omdat dit er juist voor zorgt dat spieren verzwakken en stijf worden, waardoor hielspoor kan verergeren. Regelmatige beweging van de pees is dus juist belangrijk en kan, bij lichte tot matige belasting, juist een positieve invloed hebben op het genezingsproces. Bij hielspoor is het belangrijk om goed naar je lichaam te luisteren en een goede balans te vinden tussen rust en beweging. In combinatie met passende hulpmiddelen en advies van een arts of fysiotherapeut kun je hielspoor genezen en weer zonder problemen en pijnklachten rondlopen.