Wat is het verschil tussen een hoogslaper en een stapelbed?

23 aug 2023 | Wonen

Wanneer je op zoek bent naar een nieuw bed voor de kinderen, dan kan het zijn dat je om wat voor reden dan ook genoodzaakt bent een stapelbed of hoogslaper aan te schaffen. Dit kan zijn omdat er twee kinderen op één kamer moeten slapen doordat je simpelweg niet meer ruimte hebt, maar kan ook zijn omdat je bijvoorbeeld een bureau onder het bed wilt kunnen maken, omdat de kamers niet groot genoeg zijn om dit apart van elkaar te kunnen doen. Omdat er regelmatig wat verwarring is tussen wat nu de verschillen zijn tussen een stapelbed en een hoogslaper, leggen we je de verschillen hier helemaal uit. Dus ben je op zoek naar een nieuw meisjes of jongensbed voor op de slaapkamer, let dan goed op!

Wat is een hoogslaper?

Een hoogslaper is een type bed dat boven de vloer staat. Het heeft een uniek ontwerp waarbij er ruimte wordt gecreëerd onder het bed. Deze ruimte kan op verschillende manieren worden gebruikt, bijvoorbeeld als extra opbergruimte, een speelruimte of zelfs als werkplek. Hoogslapers zijn meestal ontworpen met stevige trap om gemakkelijk in bed te kunnen stappen. Ze zijn verkrijgbaar in verschillende maten en materialen, waardoor ze geschikt zijn voor kinderen van verschillende leeftijden. Zo kun je kiezen voor een houten half hoogslaper, maar er zijn ook tal van andere opties. Wat vooral handig is, is om te kijken waarvoor je de ruimte onder het bed wilt of moet gebruiken, zodat je op basis daarvan een goede keuze kunt maken.

De voordelen van een hoogslaper

Een hoogslaper benut de beschikbare ruimte optimaal door verticale ruimte te gebruiken, wat resulteert in meer vloerruimte voor diverse activiteiten. Bovendien biedt de ruimte onder het bed extra functionaliteit, waardoor de hoogslaper als multifunctioneel meubelstuk kan dienen – niet alleen als slaapplek, maar ook als speel-, leer- of opbergplek. Vooral voor kinderen stimuleert een hoogslaper de verbeelding, doordat het een avontuurlijke en fantasierijke omgeving creëert waarin ze hun eigen speelwereld kunnen ontwikkelen.

Wat is een stapelbed?

Een stapelbed bestaat, in tegenstelling tot een hoogslaper, uit twee bedden boven elkaar, met een ladder of trap om toegang te krijgen tot het bovenste bed. Stapelbedden zijn vooral handig wanneer er weinig ruimte beschikbaar is, maar er wel meerdere slaapplaatsen nodig zijn. Ze zijn populair in gezinnen met meerdere kinderen of in logeerkamers. Wel is het belangrijk goed te kijken naar de veiligheid, vooral wanneer de kinderen nog relatief jong zijn.

De voordelen van een stapelbed

Een stapelbed maakt efficiënt gebruik van de beschikbare ruimte door twee bedden te plaatsen op hetzelfde vloeroppervlak als één bed, waardoor er meer ruimte overblijft voor andere meubels of activiteiten. Dit is vooral handig als je regelmatig gasten ontvangt of een logeerkamer hebt, aangezien een stapelbed een praktische en comfortabele slaap oplossing biedt. Daarnaast bevordert een stapelbed sociale interactie bij kinderen, omdat het een gezellige en speelse sfeer creëert waarin ze samen kunnen slapen en plezier kunnen beleven. Je kunt je dus wel voorstellen hoe populair deze bedden zijn, vooral wanneer de kinderen nog jong zijn.