Je staat er niet iedere dag bij stil dat je een lever hebt. Toch is dat een belangrijk orgaan, dat je zo gezond mogelijk moet houden. Alleen dan kan de lever optimaal functioneren en heb je minder kans om ziek te worden. Wat doet de lever precies en wat zijn de risico’s als dit orgaan niet goed werkt? We leggen het hier uit.
Je wist het misschien niet, maar op de huid na is de lever ons grootste orgaan. Het ligt boven in de buikholte aan de rechterkant, tegen de galblaas aan. De lever is om verschillende redenen belangrijk:
- Onschadelijk maken van gifstoffen, waaronder medicatie en alcohol
- Produceren van gal om vet te verteren en vitamines op te nemen
- Produceert eiwitten voor onder andere opbouw van weefsel en spieren en bloedstolling
- Verwijderen bacteriën uit het bloed bij ontstekingen
- Zorgen voor aanmaak en opslag van energie en brandstoffen
Leveraandoeningen
Er zijn in ons land meer dan tweehonderdduizend mensen die een aandoening hebben aan de lever of galwegen. Oorzaken zijn onder meer een infectie, erfelijke belasting, overgewicht en een ongezonde leefstijl. Als kinderen een leverziekte hebben is die meestal aangeboren.
Een paar aandoeningen van de lever:
Levercirrose
Beschadigd leverweefsel met littekenvorming ten gevolge van een (hepatitis)infectie, leverziekte of overmatig alcoholgebruik. Cirrose kan leiden tot complicaties als vochtophoping in de buik en leverfalen.
Hepatitis
Ontsteking van de lever, veroorzaakt door een virus of gifstoffen. Symptomen zijn vermoeidheid, geelzucht en buikpijn.
Leververvetting
Abnormale ophoping van vet in de levercellen. Dit kan komen door een slechte levensstijl, overgewicht, diabetes en een hoog cholesterolgehalte. Leververvetting kan leiden tot levercirrose, zie boven.
Leverkanker
Leverkanker is hepatisch carcinoom, een vorm van kanker die in de levercellen begint. Symptomen zijn onder andere buikpijn, gewichtsverlies en een opgezette buik.
Symptomen slecht werkende lever
Als je lever niet goed functioneert, dan ontstaan er klachten. Voorbeelden zijn vermoeidheid, hoofdpijn, allergieën, een gele huidskleur door ophoping van bilirubine (ook te zien in je oogwit), jeuk en een opgezette buik. De ontlasting is lichter van kleur en de urine is juist donkerder.
Levertransplantatie
Als de lever ziek is, kan een levertransplantatie nodig zijn. De donor kan iemand zijn die is overleden, maar er zijn ook levende donoren. Je kunt namelijk een deel van je lever afstaan aan iemand anders, omdat de lever binnen een paar weken weer kan uitgroeien tot een normaal werkend orgaan.
Slecht voor de lever
- Te veel suiker
- Alcohol
- Cacao
- Chocola
- Zwarte thee
- Snoep
- Vruchtensap
- Scherpe kruiden
- Te veel vitamine A
- Frisdrank
- Medicatie en andere gifstoffen
- Roken
- Stress
Goed voor de lever
Het is wel duidelijk dat een slecht werkende lever voor veel klachten en problemen kan zorgen. Een gezonde lever zorgt voor energie en een goed gewicht. Deze dingen zijn goed voor de lever:
- Uien en knoflook
- Kurkuma
- Citrusfruit
- Groene thee
- Druiven en bosbessen
- Vette vis
- Witlof, andijvie, spinazie en boerenkool
- Lijnzaad, noten en peulvruchten
- Komkommer
- Olijfolie
- Zilvervliesrijst en volkorenbrood
- Voldoende rust
- Gezond gewicht en lichaamsbeweging
Ontgiften lever
Om je lever schoon te maken kun je een heet waterkuur doen. Kook daarvoor een liter bronwater en voeg daar geraspte gember aan toe (als je dat lekker vindt). Houd het water warm in een thermoskan en drink er de hele dag kleine slokjes van.