Wat is GHB

15 dec 2023 | Media

GHB is een afkorting van Gamma Hydroxy Butyraat. Het werd ooit gebruikt als narcosemiddel, maar tegenwoordig staat het bekend als een partydrug. Deze drug wordt gebruikt op feestjes en festivals vanwege de ontspannende werking. GHB is echter een harddrug en erg verslavend. Het is verboden om het te hebben, te maken of erin te handelen. Uit een onderzoek uit 2022 dat bijna twee procent van de Nederlanders ooit GHB heeft gebruikt.

Het klinkt misschien raar, maar GHB is een lichaamseigen stof; het komt dus, in een hele kleine hoeveelheid, voor in ons lichaam en heeft invloed op de signaaloverdracht in de hersenen. Vanwege de bijwerkingen wordt GHB niet meer gebruikt bij narcose, maar het wordt wel voorgeschreven bij ernstige slaapstoornissen. De meeste mensen zullen GHB waarschijnlijk kennen als partydrug.

 

Hoe ziet GHB eruit

GHB is een doorzichtige vloeistof zonder geur, die zout smaakt. De drug wordt meestal verkocht in een klein flesje of plastic buisje en heel soms als poeder. Een buisje van 5 ml bevat ongeveer tweeëneenhalve gram GHB en kost rond de vijf euro. Je kunt al bewusteloos raken bij drie gram. Populaire bijnamen van GHB in het uitgaansleven zijn dopje, g’tje, buisje en Gerard.

 

Wat is het effect van GHB

GHB wordt puur gedronken of door frisdrank gemengd. Je merkt zo’n vijftien tot dertig minuten na inname van GHB dat het effect heeft. De precieze tijd hangt onder andere af van hoeveel je gegeten hebt. De drug wordt sneller opgenomen als je maag leeg is. GHB kan zowel dempend als stimulerend zijn. Het geeft een soort ontspannen, vredige roes, vergelijkbaar met alcohol. Bij een te hoge dosering kun je buiten westen raken.

De drug wordt echter ook ingenomen vanwege de stimulerende werking. Gebruikers krijgen meer energie en zelfvertrouwen, angsten en remmingen vallen weg en de zin in seks neemt toe. Vanwege dat laatste effect wordt het ook gebruikt als afrodisiacum (geslachtsdrift verhogend). Het middel kan ook hallucinaties veroorzaken.

GHB werkt tussen de één en de drie uur, al ben je daarna zeker nog niet nuchter.

 

Ongewenste effecten

Het klinkt misschien op het eerste gezicht allemaal vrij onschuldig, maar GHB is niet voor niets een harddrug. Zelfs bij een ‘normale’ dosering kunnen er al ongewenste bijwerkingen optreden:

  • Vermoeidheid
  • Vergeetachtigheid
  • Duizeligheid
  • Misselijkheid en overgeven
  • Stuiptrekkingen
  • Hallucinaties

GHB kan tot hersenschade leiden met leer- en concentratieproblemen als gevolg. Bij hoge doseringen kun je out gaan, in coma raken of zelfs overlijden. GHB dempt de ademhaling en de hartslag. Als GHB gecombineerd wordt met alcohol of bepaalde medicatie, dan is het risico dat de ademhaling stopt groter.

Doordat GHB ontremmend werkt, is er een kans dat de gebruiker onder invloed van de drug dingen doet waar hij of zij later spijt heeft.

Verslavend

Wie GHB een paar weken achter elkaar gebruikt, kan al verslaafd zijn. Afkicken is lastig en de afkickverschijnselen niet mals, ook als je probeert te minderen. Stoppen kan verschijnselen geven als depressiviteit, angsten en verwardheid. Hartritmestoornissen, een delier en epileptische aanvallen zijn ook niet uit te sluiten. Levensgevaarlijk dus. Ga dan ook nooit in je eentje afkicken, maar ga naar een professional voor begeleiding.