Wat is geil

18 jan 2024 | Sexualiteit

Wie veel zin heeft in seks, is geil. Het betekent dus seksueel opgewonden zijn. Andere synoniemen zijn hitsig en heet. Bij een hond heet het loops. Goed om te weten: als je op wintersport iemand “geil” hoort roepen, is de kans groot dat diegene niet aan seks denkt, maar iets gewoon heel leuk vindt.

Het effect van geil zijn bij mannen is het stijver worden van de penis, terwijl bij vrouwen de vagina vochtig wordt. Die veranderingen maken geslachtsgemeenschap makkelijker en prettiger. Het heeft daarnaast een evolutionair doel, namelijk het bevorderen van voortplanting.

Triggers van buitenaf

Over het algemeen zijn mannen sneller opgewonden dan vrouwen. Soms ontstaat zin in seks spontaan, een andere keer zijn er triggers van buitenaf:

  • Hormonen (bij de mannen testosteron en bij de vrouwen ook oestrogeen en progesteron) kunnen geilheid aanwakkeren. Zo schijnen vrouwen voor de eisprong meer zin in seks te hebben. Anticonceptie zoals de pil kan invloed hebben op het libido. Dopamine en oxytocine kunnen ook een rol spelen, afhankelijk van de hoeveelheid van deze stoffen in het lichaam. Sommige vrouwen hebben meer zin in seks als ze zwanger zijn.
  • Seksuele fantasieën veroorzaken vaak opwinding. Dat geldt ook voor visuele beelden als naaktfoto’s en pornofilms.
  • Het aanraken en strelen van geslachtsdelen en andere gevoelige delen van het lichaam (masturbatie, orale seks) zorgen vaak ook voor geilheid.
  • Je hoort iemand wel eens zeggen “wat heb jij een geil praat”. Praten over seksuele handelingen kán opwindend zijn. Het kan ook als heel irritant of intimiderend ervaren worden.
  • Ook geuren kunnen een rol spelen bij de mate van seksuele opwinding. Dat kan het parfum van je partner zijn, maar ook de geur van massageolie. Wist je dat het aroma en de smaak van gember de erogene zones stimuleren? Het schijnt te zorgen voor een betere doorbloeding en daardoor een erectie te bevorderen.
  • Onderlinge interactie zoals flirten, elkaar diep in de ogen kijken, aanrakingen of een diepe verbondenheid met elkaar voelen kunnen zin in seks opwekken.  
  • Ook sporten en andere fysieke activiteiten kunnen geilheid veroorzaken, door adrenaline. Hoe spannender die activiteiten zijn, hoe meer seksuele opwinding je kunt voelen.
  • Sommige medicijnen zijn libido verhogend, andere zorgen juist voor minder zin in seks.
  • Stemming heeft vaak invloed op het libido. Wie vrolijk en gelukkig is, is waarschijnlijk sneller opgewonden dan iemand die kampt met depressieve gevoelens. 

Lichamelijke veranderingen

Wat gebeurt er eigenlijk in het lichaam als je opgewonden of geil bent? Naast een stijve penis en een vochtige vagina zijn er meer lichamelijke veranderingen. Zo gaat de hartslag omhoog en stijgt de bloeddruk. Er gaat meer bloed naar de geslachtsorganen, wat de opwinding verhoogt. De huid in het gezicht krijgt een rozige, blozende uitstraling. De pupillen verwijden zich. Iemand die geil is gaat zwaarder ademen en soms kreunen of hijgen. Verder neemt de spierspanning toe en gaat de lichaamstemperatuur omhoog. Tenslotte zorgt een toenemende seksuele opwinding ervoor dat de focus minder ligt op de ratio en meer op oerinstincten en verlangen naar genot. Remmingen verdwijnen en de aandacht ligt steeds meer op het bevredigen van de fysieke behoeftes