Wat is een warmtepompdroger

6 jan 2023 | Maatschappij

Er zijn drie soorten wasdrogers: afvoerdrogers, condensdrogers en warmtepompdrogers. Een warmtepompdroger verbruikt de minste energie van deze drie. Dat komt doordat een deel van de lucht die in de trommel wordt geblazen hergebruikt wordt. Je bent voor de aanschaf van een warmtepompdroger wel iets meer kwijt dan voor de andere twee drogers.

Een afvoerdroger voert de warme en vochtige lucht via een afvoerslang naar buiten af. Daarvoor is dus een opening naar buiten nodig. Het voordeel van deze drogers is dat ze relatief goedkoop zijn en dat je was snel droog is door de hoge temperatuur. Nadeel is dat ze minder goed zijn voor het milieu én voor je wasgoed.

Bij een condensdroger wordt de vochtige lucht opgevangen in een condensbak die je regelmatig moet legen. Je kunt het condenswater ook afvoeren via een waterafvoerpijp. Doordat er geen slang naar buiten hoeft, kun je de condensdroger overal neerzetten. Dat is een voordeel, net als de aanschafprijs. Ook is je wasgoed vrij snel droog in een condensdroger. Deze wasdroger heeft dezelfde nadelen als de afvoerdroger: niet energiezuinig, minder goed voor het milieu en voor je wasgoed.

De warmtepompdroger

Een warmtepompdroger gebruikt fors minder energie dan bovengenoemde drogers. Volgens de Consumentenbond ongeveer de helft minder. Als je kiest voor een A+++ dan kun je wel tot 300 kWh per jaar besparen ten opzichte van een afvoer- of condensdroger. Daardoor is hij ook veel beter voor het milieu. Waar de andere drogers alle lucht afvoeren via een slang of condensbak, wordt de droge lucht in een warmtepompdroger steeds opnieuw gebruikt. De vochtige lucht wordt opgevangen in een condensbak. De meeste warmtepompdrogers hebben ook een afvoerslang die je kunt aansluiten op de waterafvoer.

Hoe werkt een warmtepompdroger

Met behulp van een compressor wordt een koelmiddel omgezet van gas naar vloeibare vorm. Daarbij komt warmte vrij, die de luchtstroom naar de trommel van de droger verwarmt. Daardoor wordt het wasgoed gedroogd. Tijdens het droogproces komt er vochtige lucht vrij. Het koelmiddel koelt deze lucht, waardoor er condens in het reservoir komt. De droge lucht wordt opnieuw de trommel in geblazen.

Warmtepompdroger duurder in aanschaf

Voor een warmtepompdroger betaal je wel wat meer, maar dat heb je er na zes jaar uit als hij minimaal twee keer in de week gebruikt wordt. Een warmtepompdroger heeft een levensduur van acht jaar, dus de laatste twee jaar begint je winst. Hoe vaker je je droger gebruikt, hoe voordeliger een warmtepompdroger wordt. Een ander voordeel van de warmtepompdroger is dat hij op dezelfde groep aangesloten kan worden als de wasmachine vanwege de lage energieafname. Daarnaast blijft je wasgoed mooier, omdat het niet zo heet wordt. Je kunt daardoor ook meer soorten textiel in de droger doen.

Er is ook een nadeel en dat moeten we toch noemen: het duurt heel lang voordat je wasgoed droog is. Een volle droger met een vulgewicht van acht kilo doet bij een energielabel A+++ tussen de twee en drie uur over een droogbeurt. Bij een afvoer- en condensdroger is dat aanzienlijk minder. Even snel een kledingstuk in de droger gooien dat je over een half uur aan moet is er bij een warmtepompdroger niet bij.