Ons lichaam kan niet zonder vitamines. De meeste mensen zijn zich hier gelukkig bewust van, waardoor ze ervoor zorgen dat ze dagelijks voldoende van deze voedingsstoffen binnenkrijgen. Toch lukt dit niet iedereen. Als je te weinig vitamines binnenkrijgt, kan er een vitaminetekort ontstaan. Benieuwd hoe je zo’n tekort herkent en wat je kunt doen om het te voorkomen? Je ontdekt het in deze tekst.
Vitaminetekort herkennen
Er zijn verschillende soorten vitamines. Zo maken we onderscheid tussen vitamine A, B, C, D, E en K. Dit maakt het extra lastig om een vitaminetekort te herkennen, want de symptomen kunnen voor iedere vitamine anders zijn. Hieronder hebben we per vitamine een aantal mogelijke klachten op een rijtje gezet die kunnen ontstaan bij een tekort.
– Vitamine A: droge ogen, droge huid, slecht tandvlees en een doffe huid.
– Vitamine B: verminderde eetlust, concentratieproblemen, vermoeidheid en bloedarmoede.
– Vitamine C: slechte huid, vermoeidheid, slapeloosheid en bloedend tandvlees.
– Vitamine D: spierkrampen en botontkalking.
– Vitamine E: bloedarmoede en hersenschade.
– Vitamine K: zwakke botten, bloedingen en vertraagde bloedstolling.
Dit kun je zelf doen
Herken je één of meer van bovenstaande klachten? Dan is er misschien sprake van een vitaminetekort. Laat het hier niet bij zitten, maar onderneem actie om dit probleem te verhelpen. Dit kun je allereerst doen door voldoende gevarieerd te eten. Vind je dit lastig? Neem de Schijf van Vijf dan als leidraad. Door elke dag andere producten uit een schijf te kiezen, eet je gevarieerd en krijg je doorgaans voldoende vitamines binnen.
Gevarieerd eten kan lastig zijn als je dingen niet lust of uit principe geen dierlijke producten eet. Dit betekent gelukkig niet dat je hiermee moet leren leven, want voedingssupplementen kunnen in dat geval uitkomst bieden. Zo kun je bijvoorbeeld vitamine C kopen als je hier via voeding te weinig van binnenkrijgt. De vitamine zit dan verwerkt in een (bruis)tablet of capsule. Neem je elke dag een voedingssupplement met vitamine C in? Dan is de kans een stuk kleiner dat er een tekort ontstaat.
Voedingssupplementen zijn er in allerlei varianten. Zo kun je naast vitamine C bijvoorbeeld ook vitamine D kopen. Daarnaast zijn er ook supplementen met vitamine B, E en K. Vandaar dat voedingssupplementen in veel gevallen uitkomst kunnen bieden. Vermoed je dat er sprake is van een tekort aan meerdere vitamines? Dan is een multivitamine misschien iets voor jou, want zo’n supplement bevat verschillende soorten vitamines. Waak er overigens voor dat je niet volledig afhankelijk wordt van voedingssupplementen, maar gebruik ze alleen ter aanvulling op een gevarieerde voeding.
Wanneer ga je naar de huisarts?
Gebruik je voedingssupplementen, maar verdwijnen de klachten maar niet? Laat het er dan niet bij zitten, maar maak een afspraak bij de huisarts. De huisarts kan je onderzoeken en vaststellen of er daadwerkelijk sprake is van een vitaminetekort. Als dit inderdaad het geval is, zal de huisarts je ook adviseren over de vervolgstappen die je het beste kunt nemen. Volg je dit advies op? Dan is de kans groot dat het vitaminetekort straks verleden tijd is.