Wat is een toner?

31 okt 2023 | Media

Het woord toner heeft meerdere betekenissen. Het is vooral bekend als inkt voor printers en kopieerapparaten. Maar in de beauty- en kapperswereld vind je ook toners We zullen van alle drie deze producten uitleggen wat het is.

 

Toner voor printers en kopieerapparaten

Een toner in een laserprinter of kopieermachine is gevuld met fijn (kleuren)poeder. Tijdens het print- of kopieerproces wordt dit poeder op het papier aangebracht. Met behulp van een drum en statische elektriciteit komt de toner op de juiste plek terecht. Vervolgens gaat het papier tussen twee verwarmde cilinders door, waardoor het tonerpoeder ermee versmelt. Dit hele proces is lastig uit te leggen, vandaar dat we graag dit filmpje met je delen.

We kennen ook de cartridges, die gebruikt worden in inkjetprinters. Daar zit vloeibare inkt in, zwart of gekleurd, die op het papier wordt gespoten via een printkop. Dat is dus het belangrijkste verschil tussen een toner en een cartridge; de één bevat poeder, de andere vloeibare inkt.

Toner in de huidverzorging

Toner vind je ook in de schappen van de drogist bij de verzorgingsproducten. Het is feitelijk een lotion, die je aanbrengt op een wattenschijfje nadat je je make-up hebt verwijderd. Gebruik op een schone huid is belangrijk. Dit product zorgt ervoor dat je huid er fris uitziet; het is vocht inbrengend en herstelt en voedt de huid. Een toner kan helpen om overtollig talg te verminderen bij een vette huid, een geïrriteerde, gevoelige huid kalmeren of een droge huid voeden. Er zijn toners die alcohol bevatten, maar die zijn niet aan te raden; ze kunnen je huid juist beschadigen. Als je een toner koopt, ga dan voor die op waterbasis met huidherstellende stoffen.

 

Toner in de kapperswereld

De toner die door de kapper wordt gebruikt bevat kleurpigmenten en is bedoeld om geverfd haar op te frissen. Geblondeerd of grijs haar kan na een tijdje wat gelig worden. Toner hecht zich aan de buitenkant van een haar en legt er een laagje omheen. Het geeft de huidige kleur een oppepper, licht de eigen haarkleur wat op zodat highlights beter uitkomen of neutraliseert ongewenste tinten zoals een gele verkleuring van het haar. Het verschil met een kleurspoeling is dat je je met een spoeling het haar echt inkleurt. Een toner doet dat niet. Net als een kleurspoelding was je toner langzaam uit je haar. Na een week of zes (of ongeveer tien wasbeurten) is het tijd voor een nieuwe behandeling.

Toner is minder schadelijk voor je haar dan haarverf. Je kunt de behandeling met toner het beste door de kapper laten doen, maar drogisten verkopen ook toner voor thuisgebruik. Je bent voor een flacon tussen de tien en de veertig euro kwijt. Zilvershampoo is ook een soort van toner. Deze paarse shampoo neutraliseert geel. Blauwe haartoner neutraliseert een oranje gloed en rode toner neutraliseert groen. Wist je dat je ketchup ook als toner kunt gebruiken? De rode kleur helpt om een ongewenste groene gloed in het haar tegen te gaan, die kan ontstaan door het zwemmen in chloorwater.