Wat is een tarrel

7 mrt 2024 | Gezondheid

Het woord tarrel staat niet in Van Dale. Dat is best gek, want het wordt in de volksmond regelmatig gebruikt. De meeste mensen die het hebben over een tarrel, bedoelen een stukje poep dat achtergebleven is in het haar rondom de anus van een mens of dier. 

Er wordt op internet vooral veel gelachen om het woord tarrel. Op Urbandictionary.com staat de volgende omschrijving: a dry peace of shit between the buttcheeks, it can become painful after a while.

In een uitzending van de Coen en Sander show in 2019 vraagt Coen aan Google Home “Hé Google, wat is een tarrel?” Het antwoord luidt: “Tarrels zijn stukjes stront die in een niet geschoren bilspleet achterblijven na het iets te nonchalant afvegen van de anus.”  Hilariteit alom natuurlijk. Je kunt het fragment hier bekijken. 

Bijzonder weetje: het schijnt dat Tarrel steeds vaker gekozen wordt als naam voor een hond. Een bijzondere keuze als je de betekenis weet. 

Scheren, waxen of laseren

Alle gekheid op een stokje: tarrels kunnen tot vervelende situaties leiden. Een tarrel zorgt voor jeuk en het is ook niet echt hygiënisch. Mensen met haar tussen de billen doen er dan ook goed aan om hun achterste goed af te vegen, eventueel met behulp van een wc douche. Een andere oplossing is het afscheren van het aanwezige haar. Dat brengt echter weer een ander probleem met zich mee, namelijk dat je het niet goed kunt zien. Een handspiegel kan uitkomst bieden. Pas wel op, de kans op ingegroeide haren is aanwezig. Waxen kan ook, maar laseren is waarschijnlijk verstandiger, zeker als je dat laat doen door een professional.

Wil je toch zelf aan de slag gaan en het haar rond je anus scheren? Hier vind je zeven tips voor een goed resultaat.

Waarom zit er eigenlijk (soms) haar tussen de billen? De huid daar is erg gevoelig en het extra laagje haartjes beschermen de anus tegen bacteriën en zweet. Daarnaast heb je minder last van wrijving als de billen tegen elkaar aan schuren. 

Tarrels bij dieren

Zijn de tarrels bij mensen onzichtbaar, bij dieren is dat wel anders. Konijnen, katten en honden hebben allemaal wel eens restjes poep in hun vacht hangen. Zeker als ze veel en lang haren hebben, zoals een angorakonijn, een Perzische kat of een collie. Bij honden is het verstandig om het gebied onder de staartinplant kort te houden. 

Grote tarrels in de vacht kunnen de anus afsluiten, dus die kun je het beste weghalen. Wellicht lukt het door het dier te wassen of te kammen en anders zul je de tarrel weg moeten knippen met een schaar. Het is overbodig om te zeggen dat voorzichtigheid geboden is, vanwege de kwetsbare plek. 

Andere betekenis van tarrel

Er is nog een betekenis van tarrel, al wordt die een stuk minder vaak gebruikt: een tarrel is een minuscule graankorrel van tarwe, gerst of haver. Op lekkerwonenblog.nl staat te lezen dat tarrel voortkomt uit terwe oftewel tarwe. Of dat waar is laten we graag in het midden, maar het zou kunnen.