Wat is een simp?

4 aug 2022 | Media

Iedere generatie heeft zo haar eigen hippe woorden. Potverdikkie, popie Jopie, blits, kicken!, jottem, leip, flex, selfie; ze passen allemaal bij een bepaalde tijdsgeest. Op dit moment is ‘simp’ een populair woord, onder de jongeren. Ouderen zullen geen idee hebben wat het betekent. Daarom leggen we het graag uit. 

Wat betekent Simp in het Engels?

Vroeger was het Engelse woord simp een afkorting van simpleton, dat simpele of onnozele betekent. Het woord werd al in 1923 gebruikt in Engeland. Inmiddels is simp een afkorting geworden van Sucker Idolizing Mediocre Pussy, wat zoveel betekent als ‘sukkel die idolaat is van een middelmatige vrouw’. 

Wat is een simp Nederlands?

‘Iemand die teveel moeite doet om in de smaak te vallen bij een ander (vaak zonder succes)’ is een betere Nederlandse omschrijving. De betreffende persoon denkt zelf dat hij een goede indruk maakt door bijvoorbeeld dure cadeaus te kopen, maar krijgt er niets voor terug. De omgeving vindt het wanhopig overkomen. ‘Jo, wordt beter geen simp’; het is duidelijk dat het geen vleiend woord is. De boodschap is: je bent te aardig, zwak en dom en er wordt misbruik van je gemaakt. Ook in Vlaanderen is simp een gangbare kreet onder tieners. Het was daar in 2020 Woord van het jaar.

Hoewel het woord nu helemaal trendy is, is het niet nieuw. Rappers Too Short, E-40 en Hugh-E.M.C gebruikten simp al in de jaren tachtig in hun teksten. 

But on the other hand, if you can’t pimp
And the hos keep treating you like a simp
I don’t know what to say about you boys
You better go to the store and buy some toys

Uit Too short – Pimpology

Wat is een simp zijn?

Als je een simp bent, dan doe je dus enorm je best voor de ander, zonder al teveel succes. Er zit eigenlijk niets meer in dan de positie van beste vriend(in), maar dat is nog niet doorgedrongen.  Overigens kun je ook een simp zijn binnen een relatie. In dat geval leg je je partner iets teveel in de watten.

Zo voorkom je dat je een simp wordt

Als je genoeg eigenwaarde hebt, hoef je iemand niet de hele tijd te pleasen, te smeken om wat aandacht en om te kopen met mooie cadeaus. Liefde moet van twee kanten komen en gaat als het goed is vanzelf. Dus als je alles om die ander laat draaien en niets terugkrijgt, is het duidelijk niet de juiste match. Daarnaast is het verstandig om degene die je leuk vindt sowieso niet te idealiseren. Niemand is perfect. Overigens is er niets mis mee om iemand om wie je geeft af en toe een beetje te verwennen. Als dat je een simp maakt, dan is dat maar zo.

Wat is een simp meme?

Een meme, dat je uitspreekt als miem, is een plaatje of filmpje op internet. Doordat het grappig of herkenbaar is, wordt het veel gedeeld en bereikt het in korte tijd heel veel mensen. 

Op internet zijn een heleboel simp memes te vinden, zoals de simp card. Die staat dan bijvoorbeeld onder een ietwat overdreven tekst over een leuk meisje:

 Who is …?

In math: my solution

In history: my Queen

In art: my canvas

In science: my oxygen

In geography: my world

Wat is een simp Tiktok?

Voor wie het niet weet: TikTok is een sociaal medium, dat draait om het plaatsen van korte video’s. Het is vooral populair onder jongeren. Op TikTok is simp een veelgebruikte woord Als je lid bent van Simp Nation dan betekent dat dat je je onderdanig opstelt tegenover je partner of crush. Bijvoorbeeld als je als man het hele huishouden doet, terwijl je vrouw lekker aan het shoppen is. 

De Simp Nation challenge een heuse trend. Veelal jonge mannen maken daarvoor video’s waarin ze laten zien wat ze gedaan hebben om indruk te maken op een vrouw. In veel gevallen is dat jammerlijk mislukt. Meestal houden ze een stuk papier vast met daarop ‘Welcome to Simp Nation’. De nummers Rockstar van Post Malone en Hey Ya van Outkast wordt vaak gebruikt als achtergrondmuziek. 

En dan is er nog de Simp Nation song, gezongen door Rose Mulet. Zij wil duidelijk graag gesimpt worden:

Listen up
This is a public service announcement
Welcome to simp nationHey boy
Listen Please
Don’t you wanna
Simp me
Hey boy
Don’t you see
I wanna you know
Simp me

So shower me with affection
And give me your attention
Yes I’m your queen
When you simp meMy Crown (You dropped it)My diamonds (I bought it)My love (I want it)
My body (I’m lost in)(Does this mean you’ll go out with me)
*laugh* maybe if you buy me more gifts

 Who is …?
In math: my solutionIn history: my QueenIn art: my canvasIn science: my oxygenIn geography: my world