Wat is een radio frequentie?

16 mrt 2023 | Media

Veel mensen vinden het erg prettig om naar de radio te luisteren. Dit kun je doen als je lekker aan het werk bent of als je in de auto aan het rijden bent. De radio brengt voor veel mensen echter wel een aantal vragen met zich mee. Dit komt omdat niet iedereen weet hoe de radio precies werkt. Dit is ook niet altijd even makkelijk om te weten. Daarom is het handig om hier meer over te weten. Hierbij moet je denken aan dingen zoals de radio frequentie. Om je hier meer over te laten weten, gaan we in dit artikel kijken wat een radio frequentie is.

 

Straling van de radio

Overal om ons heen is straling te vinden. Het maakt niet uit welk apparaat het om gaat, er is altijd straling. Deze straling is gelukkig niet schadelijk. Als het gaat om een radio, is er ook altijd straling te vinden. Dit is normaal voor een radio, want deze werkt door middel van straling. Om een radiozender te ontvangen, moet je radio de radiostraling kunnen ontvangen. Dit zijn speciale golven die gebruikt worden om te ontvangen.

Tijdens het radio luisteren, is het belangrijk dat de radio de straling goed kan ontvangen. Doordat de radio de straling goed kan ontvangen, is het namelijk mogelijk om op de juiste manier radio te luisteren. Als je de straling niet goed kunt ontvangen, krijg je te maken met storing. Hier krijg je dan ook ruis van op de radio.

 

De frequentie van een radio

Als je radio wilt luisteren, heb je natuurlijk altijd te maken met de radio frequentie. Veel mensen hebben hierbij de vraag wat dit is. De frequentie heeft te maken met de golven waarin de straling uitgezonden wordt. Het is voor een radiozender niet mogelijk om met dezelfde golven de straling uit te zenden. Als ze dit doen, krijg je namelijk te maken met twee radiozenders die tegelijkertijd uitgezonden worden. Dit is ook niet prettig om naar te luisteren.

Daarom is er afgesproken dat verschillende radiozenders ook verschillende frequenties krijgen om mee te werken. Dit is eigenlijk gewoon de grootte en de lengte van de golven die ze uitzenden. Doordat er verschillende frequenties gebruikt worden, kunnen zenders apart ontvangen worden. Als je aan het rijden bent of thuis zit, krijg je dan ook constant te maken met radiozenders.

Last van een verkeerde frequentie

Met sommige radiozenders is het soms een beetje lastig met de frequenties. Zo zijn er radiozenders die je niet overal kunt ontvangen. Dit is eigenlijk altijd wel lastig om mee te maken te hebben. Dit zijn meestal de regionale omroepen. Iets anders waardoor het regelmatig voorkomt dat je een radio frequentie niet goed kan ontvangen, is door een zendpiraat. Dit zijn mensen die vanuit huis een radiozender hebben. Deze zendmast zorgt ervoor dat de frequentie van een andere radiozender afgepakt wordt. Op die manier is het ook niet meer mogelijk om naar die zender te luisteren. Gelukkig is dit niet overal het geval.