De Polish rabbit is een van oorsprong Engels konijnenras, dat al vanaf de eerste helft van de 18e eeuw bestaat. De witte dieren van dit ras worden in Nederland vaak hermelin of hermelijn genoemd, terwijl gekleurde Polish gewoon bij de oorspronkelijke rasnaam genoemd worden. Deze dwergkonijnen hebben een vriendelijk karakter en komen over de hele wereld voor. Hoe zien de konijnen eruit, wat is de geschiedenis en welke konijnenrassen tonen overeenkomsten met de Polish rabbit?
Andere benamingen
De Polish rabbit staat ook bekend onder de volgende namen:
- Polish
- Hermelijn
- Hermelin
- Britannia Petite
- Engelse Polish rabbit
- Little Aristocrat
Land van herkomst
De Polish rabbit komt oorspronkelijk uit Engeland.
Geschiedenis
De Polish rabbit komt oorspronkelijk uit Engeland, en niet – zoals de naam doet vermoeden – uit Polen. De oorsprong van de naam is te vinden in het feit dat de eerste konijnen van dit ras sneeuwwit waren. Polish verwijst dan ook naar de poolgebieden (Noordpool en Zuidpool), waar alle dieren wit zijn en de natuur het grootste deel van de tijd bedekt is met dikke pakken sneeuw.
De konijnen waren al in de eerste helft van de negentiende eeuw bekend en het ras is hoogstwaarschijnlijk ontstaan uit diverse Belgische en Nederlandse konijnenrassen, daar de eerste Polish rabbits vermoedelijk uit België afkomstig waren. Er wordt gedacht dat Hollanders, klein zilvers en diverse rasloze konijntjes aan de basis hebben gestaan van de Polish rabbit. Toch zijn de meningen over de herkomst van dit mooie konijnenras verdeeld, daar er andere bronnen melden dat de Polish rabbit mogelijk afstamt van een in de 18e eeuw in Frankrijk voorkomend konijnenras, de Lapin de Nicard. Dit Franse konijn woog 1,5 kilo en wordt door een aantal mensen als voorvader van alle kleine dwergkonijnen ter wereld beschouwd.
In 1884 werd de Polish rabbit in Engeland officieel erkend. Aan het eind van de negentiende eeuw, zo’n 10 jaar na de erkenning van het ras in Engeland, kwam de Polish rabbit ook in andere landen terecht.
Uiterlijke kenmerken
Wanneer je naar de Polish rabbit kijkt, zie je een klein, compact gebouwd konijntje dat erg elegant oogt. De pootjes zijn slank en recht. Het hoofdje is vanaf de zijkant wigvormig, de snuit is vrij spits te noemen. De oren zijn smal en staan recht op het hoofd, het liefst tegen elkaar aan. De oorlengte mag maximaal 6,5 centimeter zijn. Het gewicht van de dieren ligt tussen de 0,7 en 1,5 kilogram.
Vacht en kleur
De vacht van een Polish rabbit is kort, met een fijne structuur. Het is dicht ingeplant en ligt vlak tegen het lichaam aan. De ondervacht is goed aanwezig.
Tot de jaren 50 van de twintigste eeuw werd de Polish rabbit uitsluitend gefokt als albino: een spierwit konijn met rode ogen. Ook kwamen er tot die tijd spierwitte konijnen voor met blauwe ogen. Ondanks dat er alleen witte konijnen werden goedgekeurd volgens de rasstandaard, werden er geregeld gekleurde konijnen geboren. De British Rabbit Counsil heeft rond 1952 dan ook besloten om ook andere vachtkleuren toe te staan. In de 21e eeuw komt de Polish rabbit in bijna elk voorkomende konijnenkleur voor, alhoewel sommige kleuren in het ene land meer bekendheid hebben dan in de andere landen.
Karakter
De Polish rabbit is een zeer levendig konijn met een vriendelijk karakter.
Gebruiksdoel
Vroeger werd de Polish rabbit – ondanks zijn zeer lage gewicht – gezien als een delicatesse, en werd het dier vooral gefokt voor zijn vlees. Tegenwoordig wordt de Polish rabbit gezien als luxeras of showras, daar het geen ander nut meer heeft: het wordt niet meer voor zijn vlees of bont gefokt en gehouden.
Polish rabbits worden gehouden door sportfokkers die ermee naar shows gaan, maar ook is de Polish rabbit steeds vaker gezien als huisdier voor kinderen en volwassenen.
Bijzonderheden en overige informatie
De witte Polish rabbits worden in de meeste landen in Europa geen Polish rabbit genoemd, maar hermelin of hermelijn, dit is ook het geval in Nederland en België.
De Polish Rabbit mag niet verward worden met de pool roodoog en pool blauwoog. Dit zijn twee totaal verschillende kleine konijnenrassen. De reden dat de rassen nog weleens verward worden met elkaar, komt door de naam (Polish en pool).
Ook mag de Polish rabbit (ook wel Engelse/English Polish rabbit) niet verward worden met de American Polish rabbit. De American Polish rabbit is uit de Polish rabbit ontstaan, alleen is de rasstandaard in Amerika afwijkend van de Engelse standaard. Vandaar dat er uiteindelijk twee rassen ontstaan zijn: de Amerikaanse en de Engelse Polish rabbit. De Amerikaanse Polish is wat breder, dikker en voller, en daarmee ook iets zwaarder, dan de Engelse Polish rabbit.