Wat is een minor?

24 okt 2022 | Werk en Opleiding

De letterlijke vertaling van minor is klein. Het woord heeft meerdere betekenissen, zoals de jongere, de mindere, junior, minder. Maar we kennen het woord tegenwoordig vooral in de zin van ‘bijvak’. In 2002 gingen Nederlandse hogescholen en universiteiten over op het bachelor-master systeem. Veel landen kennen dit systeem, waarvoor het makkelijk is om in het buitenland een (deel van je) studie te volgen.

De bachelor- en masteropleiding gaan over het hoofdonderwerp van de studie. Een minor is een soort bijvak. Een bacheloropleiding kun je volgen bij een hogeschool (4 jaar) of universiteit (3 jaar); een masteropleiding meestal aan de universiteit, maar soms ook bij een hogeschool (1 tot 2 jaar).

Tijdens je bacheloropleiding kun je je kennis verbreden door een minorprogramma.

Verschil major en minor

De major is eigenlijk gewoon de studie die je volgt, de kern van je opleiding. Het grootste gedeelte van je studiepunten vallen binnen de major (majority betekent merendeel). Een klein deel van de studiepunten behaal je door een minor (minority betekent minderheid).

Wat is het nut van een minor

Een goed gekozen minor is een aanvulling op je studie. De maatschappij verandert heel snel en het is dan ook belangrijk dat hoog opgeleide mensen een brede kennis hebben. Een voorbeeld: een student studeert Frans en kiest de minor Kunstgeschiedenis. De major-minor structuur zorgt ervoor dat je veel keuzeruimte hebt, gericht op je toekomstwensen.

Wat is een minor hbo

Een minor kun je volgen op een hbo-opleiding, maar ook op de universiteit. De meeste studenten volgen een minor in het derde jaar van hun bachelor; een deel van hen gaat voor de minor naar het buitenland. Je hoeft je minor niet op je eigen onderwijsinstelling te volgen. Dat mag ook op een andere hogeschool of universiteit. Een minor duurt ongeveer een half jaar en levert 30 studiepunten (en soms meer) op. Het volgen van een minor is niet verplicht.

Wat is een vrije minor

Veel minoren hebben een vast programma, maar soms kunnen studenten ook zelf het vakkenpakket naar eigen wens samenstellen. De examencommissie moet deze vrije minor wel vooraf goedkeuren.

Soorten minoren (of minors)

Verdiepende minor: Een minor binnen je vakgebied om jezelf te specialiseren.

Verbredende minor: Een minor over een ander onderwerp, omdat je daar meer over wilt weten.

Doorstroom minor of pre-master: Als je na het hbo een master wilt doen, moet je een pre-master volgen. Dit houdt in dat je omgeschoold wordt van hbo naar wetenschappelijk onderwijs. Dit duurt vaak een jaar, waarvan je eventueel al een half jaar als minor kunt doen.

Er bestaat ook nog een minorstage. Die is bedoeld voor studenten die zich in het kader van hun opleiding willen oriënteren op de arbeidsmarkt.

Bijzondere minor

Hogeschool Saxion biedt een hele bijzondere minor aan. Archeologisch onderzoek naar de grens van het Romeinse Rijk in ons land en Duitsland staat daarin centraal. Acht archeologie studenten volgen deze minor. Ze doen onder andere veldonderzoek en onderzoek met drones naar legerkampen op de Veluwe. Op die manier worden onderzoek en onderwijs heel mooi gecombineerd.

Een minor kiezen

Er zijn heel veel verschillende minoren. Dat maakt het lastig om te kiezen. De website Kies op maat is een mooi hulpmiddel.