Wat is een marge auto

21 jul 2023 | Mobiliteit

Ondernemers die op zoek zijn naar een tweedehands auto zijn de term marge auto vast een keer tegengekomen. We leggen hier uit wat een marge auto precies inhoudt, maar daarvoor kijken we eerst naar wat Btw is.

Btw is een afkorting van Belasting Toegevoegde Waarde. Deze indirecte belasting wordt geheven op de verkoopprijs van producten of diensten. Als je iets in de supermarkt koop of een schilder moet betalen voor zijn werk, dan betaal je Btw. Je kunt de Btw vinden op de bon/factuur. Jij als klant betaalt de belasting en de winkel of het bedrijf moet het vervolgens afdragen aan de belastingdienst.

 

Btw-auto of marge auto

Dan nu terug naar de marge auto. Als je een auto koopt via een autohandelaar, kun je kiezen tussen een Btw-auto en marge auto. Een Btw-auto is een auto waar nog nooit Btw over is betaald. Het gaat dan om een nieuwe auto of een auto die altijd zakelijk is bereden. In de verkoopprijs zit een bedrag aan Btw. Een particulier moet die Btw gewoon betalen en kan dat geld niet terugvorderen. Maar een ondernemer wel. Die schiet de Btw eerst voor en krijgt die daarna via de belastingdienst weer terug. Tenminste, als hij of zij tenminste niet btw-vrijgesteld is of maar een gedeelte van de btw kan terugvorderen.

Wanneer de auto na een paar jaar door die ondernemer verkocht wordt aan een autobedrijf, dan is er voor de auto dus nog steeds geen Btw betaald. Immers, dat heeft de eigenaar teruggekregen van de belasting. De auto moet daarna dus weer aangeboden worden als een Btw-auto. Koop je van een particulier? Dan heb je altijd met een marge auto te maken. Een marge auto is Btw-vrij, omdat de Btw al eerder is betaald door een particulier. Iemand heeft de auto ooit nieuw gekocht en over de aankoopprijs Btw betaald. Als de auto vervolgens wordt ingeruild, is het een marge auto. Je kunt op een marge auto dus geen Btw terugvorderen.

De Btw op een auto is in Nederland 21%. Of het om een btw-auto of een marge auto gaat, kun je controleren door de originele aankoopfactuur in te zien. Is de btw toen al voldaan, dan heb je met een marge auto te maken.

 

Van marge auto naar Btw-auto

Een ondernemer die Btw-plichtig is, koopt bij voorkeur een auto waarvan de Btw teruggevorderd kan worden. Tweedehands auto’s zijn echter vaak marge auto’s. Een autobedrijf mag in dat geval afzien van de margeregeling en een marge auto verkopen als Btw-auto. Op die manier kan de ondernemer de Btw toch verrekenen en zijn ook marge auto’s aantrekkelijk voor zakelijke klanten. Ze hebben daardoor meer keus. Dat dit kan is niet bij iedereen bekend. Andersom kan een btw-auto niet als marge auto worden verkocht.

 

Lease bedrijfsauto

Bij het leasen van een Btw-bedrijfsauto zal de financier het Btw bedrag als aanbetaling vragen; dit wordt dan ook niet meegefinancierd. De ondernemer kan het immers terugvragen van de belastingdienst. Maar dat betekent dus dat de ondernemer dat geld wel moet hebben om het eerst voor te kunnen schieten. Doordat een marge auto Btw-vrij is, hoeft een ondernemer bij het leasen van een marge auto de Btw niet eerst te betalen en kan de hele aankoopprijs meegefinancierd worden. Mits de financier van oordeel is dat je de lasten van de Financial lease niet volledig kunt dragen. Er zal dan alsnog om een aanbetaling worden gevraagd om het risico te beperken.