Wat is een lekkere mayonaise bij de patat?

2 nov 2023 | Eten & Drinken

Een lekkere mayonaise kan niet ontbreken bij de patat. De romige smaak en textuur van de mayonaise brengen de patat naar een hoger niveau en zorgen dat je nog meer van deze snack geniet. Hoewel het niet al te gezond is en je er dus met mate van moet snoepen, is er niks mis mee om op z’n tijd van een goede patat met mayonaise te genieten. Maar wat voor mayonaise? Ga je voor een standaard of ben je benieuwd wat een echt lekkere mayonaise is? Lees dan verder in deze blog.

 

Mayonaise met een fris zuurtje

Van zichzelf heeft mayonaise al vaak een lekker frisse smaak. De romige textuur in combinatie met een zurige smaak draagt bij aan de smaak van de patat. Wil je er een extra twist aan geven, kies dan eens voor een lekkere limoen mayonaise. Het frisse van de limoen brengt je een beetje naar de tropen en is deze groene vriend is een heerlijke smaakmaker in de mayonaise. Niet alleen heerlijk bij patat, maar ook bij groente- en andere gerechten. Wil je bijvoorbeeld courgette grillen, dan past een limoen mayonaise daar perfect bij.

 

Geurige aioli

Ben je liefhebber van mayonaise en van knoflook, dan zul je niet genoeg aioli in huis hebben. Dit is een soort knoflook mayonaise dat heerlijk past bij een bord patat. Van afstand komt de geur van knoflook op je af. Denk er wel aan dat je niet te veel aioli op je bord doet, anders kunnen anderen om je heen ‘meegenieten’ van de knoflookgeur.

 

Luxe mayonaise met truffel

Wil je de patat naar een iets hoger niveau brengen en van de snack een luxe gerecht maken? In plaats van een bord gewone frites kun je ook eigengemaakte patat van zoete aardappel maken. Het enige dat je daarvoor hoeft te doen, is de zoete aardappel in dunne repen snijden, heel kort koken, kruiden en in de frituurpan bakken. Serveer daar een mooie truffelmayonaise die diepe truffelsmaken bevat. Het patatje met is nu ineens een super luxe en smaakvol gerecht.

 

Meer pit in de mayonaise?

Als je van pittig houdt, kun je van de gewone mayonaise ook een heerlijke chilimayonaise maken. Voeg daarvoor wat fijngesneden pepertjes toe aan de mayo en je hebt in een handomdraai een lekker pittig sausje bij de patat. Maak het zoals je zelf lekker vindt, zodat het straks niet onverhoopt té pittig wordt. Je kunt daarbij beter wat voorzichtig doen. Het is immers lastiger om de pepers weer uit de mayonaise te halen dan eraan toe te voegen. Houd daarbij ook rekening met wat de kinderen lekker vinden, die kunnen nog wel eens gevoelig zijn voor heet eten.

 

Andere sauzen bij de patat

Mayonaise bij de patat is lekker, zeker als je er een frisse, pittige of knoflooktwist aan geeft. Daarnaast zijn er uiteraard andere heerlijke sauzen om bij de patat te eten. Denk aan satésaus met of zonder gesnipperde uit, curry of ketchup. Of open een pot appelmoes wat heel lekker te combineren is met bovengenoemde mayonaisesoorten.