Indonesische minivarkens zijn de kleinste miniatuurvarkens ter wereld met een gewicht van zo’n 25 tot 40 kilogram en een schofthoogte van 30 tot 40 centimeter. De dieren worden meestal gehouden in medische laboratoria voor wetenschappelijk onderzoek, maar sinds de 21e eeuw worden steeds meer Indonesische minivarkens gehouden als huisdier, door hobbyboeren en op kinderboerderijen. Hoe zien Indonesische minivarkens eruit, welke karaktereigenschappen hebben ze en waar moet je op letten als je besluit een miniatuurvarken in huis te nemen?
Land van herkomst
Het Indonesisch minivarken komt oorspronkelijk uit Duitsland, en niet zoals de naam doet vermoeden uit Indonesië.
Geschiedenis
Wanneer je heel ver terug gaat in de geschiedenis, stamt het Indonesisch minivarken af van het wilde zwijn, net als alle andere varkensrassen. Door gerichte fok zijn er uit dit wilde zwijn diverse varkensrassen gefokt met elk andere eigenschappen en uiterlijke kenmerken. Sommige varkens werden groter dan het zwijn, anderen juist kleiner.
De voorouders van het Indonesisch minivarken komen oorspronkelijk uit Eurazië en Noord-Afrika, vanwaar deze miniatuurvarkens richting het Europese vasteland zijn gebracht middels scheepvaart. In Duitsland zijn daar onder andere het Göttinger minivarken en het Münchener minivarken ontstaan. Door het Göttinger miniatuurvarken en het Münchener minivarken met elkaar te kruisen, is men uiteindelijk tot het Indonesisch minivarken gekomen.
De reden dat men is begonnen met het fokken van Indonesische minivarkens, is dat er in de loop van de twintigste eeuw een zeer grote vraag was naar kleine varkens, die in medische laboratoria gebruikt konden worden voor onderzoeken, die ook op mensen toepasbaar waren. Het Indonesisch minivarken is echter, zoals veel mensen wel denken, geen apart varkensras, alleen een kruising die een naam heeft gekregen. De reden dat dit type varken de naam Indonesisch minivarken kreeg toebedeeld, is omdat de varkens vaak een bruine huidskleur hadden wat bepaalde fokkers gekscherend vergeleken met de huidskleur van Indonesische mensen. De benaming van dit varken is dus eigenlijk als grap ontstaan, en in de loop der jaren ingeburgerd geraakt.
Uiterlijke kenmerken
Voor de medische laboratoria is het erg fijn wanneer de varkens zo klein mogelijk zijn. Zo kunnen er op hetzelfde oppervlak meer varkens gehouden worden, waardoor er ook meer en gerichter onderzoek gedaan kan worden voor de medische wetenschap. Dus werd er vooral gefokt met de kleinste Indonesische minivarkens. Het heeft er in de loop der jaren in geresulteerd dat er nu veel Indonesische minivarkens rondlopen die op volwassen leeftijd een maximaal gewicht van 25 tot 40 kilo bereiken. Er zijn ook wel Indonesische minivarkens die nog kleiner zijn, maar die zijn zeer zeldzaam te noemen.
Zelfs in vergelijking tot andere miniatuur varkens is het Indonesisch minivarken erg klein. De dieren zijn daarnaast te herkennen aan de in verhouding erg kleine oren, de gedrongen bouw en het hebben van een rechte (in plaats van gekrulde) staart. De snuit is daarentegen erg lang en er mag zeker geen hangbuik aanwezig zijn, zoals bij sommige hangbuikzwijnen wordt gezien.
Indonesische minivarkens hebben een schofthoogte van 35 tot 38 centimeter. Zeugjes kennen een draagtijd van 3 maanden, 3 weken en 3 dagen. Per worp werpt een zeug ongeveer 12 biggen. Indonesische hangbuikzwijnen worden zo’n 12 jaar oud.
Kleuren
Het Indonesisch minivarken komt voor in diverse kleuren, waaronder:
- Donkerbruin
- Lichtbruin
- Roodbruin
- Wildkleur
- Zwart (zeldzaam)
- Wit (zeldzaam)
- Bont (zeldzaam)
Een combinatie van twee of meer van bovengenoemde kleuren is ook mogelijk bij het Indonesisch minivarken, maar deze zijn te bestempelen als zeer zeldzaam.
Karakter
Het Indonesische minivarken is een dier dat graag naar buiten gaat om te wroeten in de aarde of om lekker te scharrelen. Ze waarderen het heel erg als ze de beschikking hebben tot een modderbad waar ze lekker in kunnen liggen rollen.
Indonesische minivarkens worden gefokt op vriendelijkheid omdat ze veel in aanraking komen met mensen in onder andere medische laboratoria en op kinderboerderijen. Een agressief karakter wordt niet gewaardeerd – agressieve dieren worden ook uitgesloten van de fok.
Gebruiksmogelijkheden
Van oorsprong wordt het Indonesisch minivarken gefokt voor medische onderzoeken in laboratoria. In de 21e eeuw worden Indonesische minivarkens echter ook steeds vaker gehouden als huisdier of als varken op een kinderboerderij.
Wat is een minivarken precies?
De term minivarken of miniatuur varken is algemeen ingeburgerd. Maar wat houdt een minivarken nu precies in? ‘Minivarken’ is een verzamelnaam voor een aantal kleinere varkensrassen, zoals:
- Hangbuikzwijn (Sus scrofa vittatus)
- Göttinger miniatuurvarken
- Münchener troll
- Indonesisch minivarken
Het Indonesisch minivarken is kleiner dan de andere bekende minivarkens. Tevens lijkt het Indonesisch minivarken van alle minivarkens nog steeds het meest op het wilde zwijn (Sus scrofa).
Indonesisch minivarken als huisdier
Varkens en minivarkens of miniatuurvarkens worden steeds vaker als huisdier gehouden. Er zijn zowel voorstanders als tegenstanders voor deze nieuwe ontwikkeling. Tegenstanders zijn van mening dat een varken – zelfs als het om een klein miniatuurvarken gaat – een groot buitengebied nodig heeft, altijd vrij moet kunnen scharrelen en elk gewenst moment van de dag de beschikking moet hebben over een modderpoel. Hebben varkens hier geen beschikking over, dan worden ze depressief, kunnen ze gaan gillen of krijsen om aandacht en ook agressief gedrag komt dan steeds vaker om de hoek kijken.
Voorstanders van een minivarken als huisdier melden juist dat varkens zeer intelligent zijn, zindelijk gemaakt kunnen worden en net als een hond afgericht kunnen worden en trucjes kunnen leren. De dieren houden veel van menselijke aandacht, zijn verliefd op knuffelen en hun zachte geknor werkt voor veel mensen kalmerend.
Bezint eer ge begint
Ga naar een fokker van miniatuurvarkens en een uur later ga je met een klein ieniemienie biggetje naar huis. Je hebt een varken gekocht dat bekend staat als miniatuurvarken. Maar, de kans is dat je een malafide fokker bezocht hebt, die ook wel bekend staat als broodfokker. De kans bij zo’n fokker is erg groot dat je geen minivarken gekocht hebt, maar een kruising tussen een minivarken en een groot varken. Jouw eigen minivarken kan op deze manier uitgroeien tot een varken dat wel 200 kilo of meer kan wegen! En dat was nou nét niet de bedoeling!
Wanneer je een varken in huis wilt nemen, moet je je allereerst afvragen of je hier wel zin in hebt. Een varken vraagt net zo veel (of misschien wel meer) verzorging, aandacht en tijd als een hond. Als jouw varken ziek wordt, zal je ermee naar de dierenarts moeten. Alleen, de meeste dierenartsen hebben geen of veel te weinig ervaring met varkens, en kunnen jouw varken dus niet behandelen. Resultaat zal zijn dat je een dierenarts van heel ver moet laten voorrijden om jouw zieke varken te behandelen, of je zal uren in de auto moeten zitten om naar het spreekuur van een ervaren dierenarts te gaan. Dit brengt veel stress en extra kosten met zich mee.
Varkens zijn kuddedieren. Ze zijn graag in de nabijheid van soortgenoten. Dit houdt in dat je dus altijd twee of meer minivarkens moet aanschaffen, omdat een varken alleen een ongelukkig varken zal zijn. Twee varkens is natuurlijk leuk, maar betekent ook tweemaal zoveel voeding, tweemaal de kans op zieke varkens, tweemaal de kans op ongelukken en de wens dat je liever toch geen varken in huis had genomen.
Al met al: voordat je een varken in huis neemt… Laat je goed voorlichten, denk goed na over je keuze, ga langs bij mensen die al langere tijd minivarkens als huisdier houden en praat met hun over de voor- en nadelen van een minivarken als huisdier. Sta je nog steeds achter je keuze om een minivarken aan te schaffen? Ga dan op zoek naar een goede fokker, met hart voor de dieren!