Wat is een goede manier om jezelf te leren kennen?

4 apr 2023 | Sexualiteit

Persoonlijke ontwikkeling is een belangrijk component van het leven. Het zorgt er niet alleen voor dat je beter kunt handelen in moeilijke situaties, maar het zorgt er ook voor dat het leven een beetje spannend blijft. Het wordt immers vrij snel saai wanneer je al je doelen kunt afvinken. Zelfkennis is erg belangrijk voor persoonlijke groei. Op deze manier weet je wie je bent en welke doelen je voor jezelf wilt stellen. In dit artikel geven we je drie tips die je kunnen ondersteunen bij jouw reis van zelfontdekking.

Ga journalen

Dagboekjes zijn ontzettend populair onder kinderen. De kans dat jij er ook één hebt gehad is dan ook best groot. Alle opvallende situaties, emoties en interacties kregen een plek in het boekje. Veel mensen zijn er op een bepaalde leeftijd mee gestopt. Toch is het vastleggen van bepaalde onderwerpen en gebeurtenissen erg goed voor je, ook als je volwassen bent. Daarom kun je ook nu beginnen met journallen. Dit is net wat anders dan een dagboek en het ideale hulpmiddel voor groei: in dit boekje leg je de focus op je persoonlijke ontwikkeling. Je kunt beladen vragen als ‘hoe voel ik me?’ of wat ging er vandaag wel/niet goed?’ tackelen. Op een gegeven moment zul je in staat zijn om patronen te ontdekken. Dit kan je helpen bij het leren kennen van jezelf.

Vragenvuur

Het kan heel nuttig zijn om eens goed na te denken over jezelf. Er zijn dagelijks veel keuzes en vragen waar je ‘zomaar even’ het antwoord op moet weten. Als je eigenlijk niet zo goed weet wat je wilt, kan dit moeilijk zijn. Daarom is het belangrijk dat je de tijd neemt om soms even na te denken over bepaalde situaties en vraagstukken. Stel vragen als: ‘Waar ben ik bang voor?’, ‘Waar krijg ik energie van?’ en ‘Wat waren de drie gelukkigste momenten uit mijn leven en hoe kwam dat?’ Uiteindelijk krijg je dan een vrij goed beeld van de dingen die je wel en niet gelukkig maken. Ook dit kan helpen bij je zelfontplooiing. Hier kun je meer voorbeelden van goede vragen aan jezelf vinden. Je kunt de vragen en de antwoorden ook opschrijven in je bullet journal. Ook leuk: doe een persoonlijkheidstest om te achterhalen welke persoonlijkheidskenmerken je bij je draagt.

Plan tijd met jezelf in

We hebben allemaal relaties en verhoudingen met verschillende mensen. Op het moment dat je jezelf beter wilt leren kennen, is het van belang dat je jezelf wat ruimte geeft. Dat betekent absoluut niet dat je zomaar relaties moet verbreken. Het kan wel fijn zijn om wat meer tijd met (en aan) jezelf te besteden. Ontdek wat je fijn vindt als je echt alleen bent en geen rekening hoeft te houden met anderen. Experimenteer met hobby’s, activiteiten of verwen jezelf eens. Je kunt bijvoorbeeld een heerlijk diner voor jezelf koken of sextoys bestellen voor in bed. Spendeer meer tijd met jezelf zonder vriendschappen of een liefdesrelatie te laten verwateren. Ga dus op zoek naar een balans die voor jou werkt.