Wat is een gifspuit

26 jul 2023 | Wonen

Zodra de lente weer begint is het tijd om je tuin en terras weer zomerklaar te maken. Het is heerlijk om op een mooie zonnige dag buiten te zitten met familie en vrienden. Je kunt tijdens een zomerdag bijvoorbeeld lekker buiten eten of de barbecue aansteken. Je wilt dan natuurlijk wel dat je tuin er netjes bij ligt. Als je veel last van onkruid hebt kan dit echt een doorn in het oog zijn. Je moet regelmatig op je knieën onkruid krabben of in de bloemperken het onkruid eruit schoffelen. Vooral wanneer je jouw terras onkruidvrij wilt maken is een gifspuit ideaal. Dit zal je ontzettend veel werk schelen. Wij vertellen je graag meer over de gifspuit, hoe deze werkt en wat je ermee kunt doen.

Wat is een gifspuit?

Een gifspuit, ook wel drukspuit genoemd, is een spuit waar je onder andere onkruidverdelger in kunt doen. Je kunt een gifspuit ook gebruiken voor insectenverdelger. Met een gifspuit kun je snel en eenvoudig jouw tuin en terras onkruid vrij maken. Let er wel op dat je het reservoir van de gifspuit goed reinigt als je deze voor twee soorten verdelgers wilt gaan gebruiken, anders is de kans groot dat jouw bloemen en planten doodgaan, omdat er nog wat onkruidverdelger in het reservoir zat toen je er insectenverdelger in deed.

Welke gifspuiten zijn er?

Voor de consument zijn er twee soorten gifspuiten, namelijk een handmatige en een elektrische gifspuit. De handmatige gifspuit heeft een reservoir van 5 liter. Deze is geschikt voor gemiddelde tuinen. Heb je een grote tuin? Dan is een elektrische gifspuit het beste voor jou. Een elektrische gifspuit heeft een reservoir van 10 liter, waarmee je gemakkelijk grotere oppervlaktes besproeit.

Hoe werkt een gifspuit?

Bij een handmatige gifspuit heb je een reservoir met daarop een handvat of hendel. Draai deze hendel van het veiligheidsslot af en pomp een aantal keer tot je de druk voelt opbouwen. Wanneer er genoeg druk op zit draai je de hendel weer op het veiligheidsslot. Vervolgens pak je de sproeier die via een slang aan het reservoir verbonden is en je drukt het handvat van de sproeier in waarna de onkruidverdelger verspreid wordt. Wanneer er geen druk meer op de gifspuit zit, maar je bent nog niet klaar, herhaal je de handeling.

Bij de meeste gifspuiten kun je voor het sproeigedeelte van de sproeikop verstellen hoe fijn je wilt sproeien. De elektrische gifspuit werkt meestal op een accu. Je hoeft niet te pompen om de druk op te bouwen, maar je knijpt eenvoudig in het handvat van de sproeier om de onkruidverdelger te verspreiden.

Wanneer gebruik je de gifspuit?

Als je jouw tuin onkruid vrij wilt maken doe je dit het best op een droge, windstille dag. Als je dit niet doet kan het gebeuren dat de regen de onkruidverdelger weer van de bladeren afspoelt en al je werk voor niets is geweest. Het is ook handig als het windstil is als je de gifspuit gaat gebruiken. Zo weet je zeker dat de vernevelde onkruidverdelger niet verwaait of in je gezicht terechtkomt tijdens het sproeien. Wil je toch met de gifspuit werken als het wat winderig is? Spuit dan altijd met de wind mee. Zo kom je zelf niet onder de onkruidverdelger te zitten.

Wanneer beginnen met onkruid verdelgen?

Gebruik de gifspuit zodra de lente begint, want dan begint het onkruid ook weer snel te groeien. Herhaal de behandeling regelmatig tijdens de lente en de zomer. Stop pas in de maand september, als het onkruid niet meer zo snel groeit. Het onkruid kan dan niet meer overwinteren.

Je gifspuit schoonmaken

Het is altijd belangrijk om je gifspuit goed schoon te maken. Gebruik je naast onkruidverdelger ook insectenverdelger en wil je dit verspreiden met dezelfde gifspuit? Dan is het schoonmaken van de gifspuit nog belangrijker. Op die manier voorkom je dat de twee stoffen zich met elkaar mengen en dat bijvoorbeeld jouw prachtige bloemen niet lang meer leven omdat je er onkruidverdelger op hebt gespoten in plaats van insectenverdelger.

Om de gifspuit schoon te maken haal je eerst de druk van het reservoir af en leeg je deze. Maak nu het reservoir en voor zover mogelijk de slang en de sproeier goed schoon. Door de gifspuit goed schoon te maken gaat deze ook langer mee.