Wat is een geschikte internet provider?

9 jun 2022 | Techniek

internet-provider

Tegenwoordig is het internet natuurlijk niet meer weg te denken uit ons hedendaagse leven. Of het nu gaat om de televisie, computer of onze telefoon, allemaal maken ze gebruik van internet. Toch kan het best lastig zijn om uiteindelijk te bepalen wat de juiste internetprovider is voor jouw. Het is namelijk afhankelijk van verschillende factoren, waardoor wat voor de één een goede provider is, dit voor de ander absoluut niet geldt. Het is dus belangrijk dat je voor jezelf een afweging maakt wat jij belangrijk vindt, zodat je een goede keuze kunt maken voor een internetprovider die bij jouw wensen past. Door jezelf een aantal vragen te stellen, zul je zien dat jij eenvoudig bij het geschikte abonnement uitkomt.

Hoeveel gebruik maak je van het internet?

Ongemerkt maken we dagelijks best veel gebruik van het internet. Toch is het volledig afhankelijk van hoe je het gebruikt om te kunnen bepalen wat voor jouw de juiste snelheid en dus provider is voor een geschikt internet abonnement. Wanneer je dagelijks flinke wat uren streamt, dan zal je doorgaans een hogere snelheid nodig hebben, dan wanneer je af en toe je mail checkt. Ben je een fanatieke gamer, dan kun je je het natuurlijk niet veroorloven dat je verbinding tussentijds verzwakt. Het is dan belangrijk, vooral wanneer er ook anderen gebruik maken van het internet, je beschikt over een stabiele en snelle verbinding.

Welke snelheid heb ik nodig?

De snelheid welke je nodig hebt, is in te delen in verschillende categorieën. Wanneer je dagelijks enkel je mail checkt, dan zal een goedkoop internet abonnement van enkele tientjes per maand voldoende zijn. Ben je een fanatieke gamer, dan zal je de verbinding logischerwijs een stuk sneller moeten zijn. Door voor jezelf te bepalen wat het gebruik is en ook vooral met hoeveel mensen jij tegelijk gebruik maakt van het internet, kun je bepalen welke internetsnelheid je nodig hebt. De snelheden zijn doorgaans in te delen in 50, 100, 200Mbit per seconden en zelfs 1Gbit per seconden. Dus ben jij een echte streamer en kijk je de hele dag filmpjes op Youtube of TikTok, dan is een snelle verbinding natuurlijk wel zo handig. Weet je niet welke snelheid je nodig hebt, dan is het verstandig in te stappen op de laagste snelheid. Je kunt deze dan eenvoudig met één druk op de knop upgraden.

internet speed

Welke provider kies je?

Wanneer jij graag een glasvezelaansluiting wilt hebben, dan is het verstandig vooraf een postcodecheck te doen. Het is namelijk nog niet in heel Nederland mogelijk om een glasvezelaansluiting aan te vragen en ook zijn er aanbieders die simpelweg in bepaalde gebieden niet actief zijn. Wanneer je dan bent veroordeelt tot een DSL verbinding, dan is de maximaal haalbare snelheid van verschillende factoren. Allereerst is dit de afstand tussen de centrale en je huis. Maar ook hoeveel mensen er in deze buurt gebruikmaken van deze verbinding. Des te verder jij van de centrale woont, des te langzamer je verbinding. Hetzelfde geldt natuurlijk ook voor het aantal gebruikers. De snelheid zal dan logischerwijs moeten worden gedeelt.