Wat is een europees landras

26 sep 2023 | Dieren

Het Europees landras is in feite geen speciaal varkensras, maar omvat diverse landrassen uit geheel Europa. Zo is er onder andere het Fins, Duits, Nederlands en Belgisch landras bekend. In de meeste gevallen worden de landrassen vooral gefokt en gehouden voor de productie van het vlees, staan de zeugen bekend om hun goede vruchtbaarheid en goede moedereigenschappen. Ook groeien de dieren vaak in een snel tempo op, en is de kwaliteit van het vlees erg hoog. Wie een Europees landras varken wilt houden, moet vaak lang zoeken voordat hij een geschikt varken heeft gevonden, omdat het ras nog maar weinig gezien wordt.

Diverse landrassen uit Europa

In heel Europa zijn er vele varkens te vinden die tot de landrassen behoren. Vroeger, en dan met name in de periode tot de Tweede Wereldoorlog, werden varkens alleen lokaal gefokt en werden er nauwelijks dieren naar het buitenland geëxporteerd of vanuit het buitenland naar eigen land gehaald. Na de Tweede Wereldoorlog werd het vervoer van dieren steeds gemakkelijker, ook over lange afstanden. Veel houders van landrassen besloten daarom landrassen uit andere landen of regio’s te halen, om hun eigen populatie varkens te verbeteren op bepaalde kwaliteiten zoals vruchtbaarheid of moedereigenschappen. Het landelijke landras wordt dus steeds zeldzamer, omdat andere rassen ingekruist worden.

 

Welke Europese landrassen zijn er?

Er zijn diverse landrassen door Europa te vinden, die de volgende namen dragen:

  • Belgisch landras
  • Deens landras
  • Duits ras
  • Engels ras
  • Fins ras
  • Frans ras
  • Italiaans ras
  • Nederlands landvarken
  • Nederlands ras
  • Noors ras
  • Zweeds ras

Belgisch landras of Belgisch landvarken

Het Belgisch landras, ook wel Belgisch landvarken genoemd, is een zeer bespierd ras dat vooral ingezet wordt voor de productie van vlees. De zeugen hebben goede moedereigenschappen en goed vruchtbaar. Het vlees van het Belgisch landras staat erom bekend wat mager te zijn. De varkens zijn kort en breed gebouwd en hebben grote, hangende oren (ook wel loboren genoemd). De kleur is altijd wit. Zeugen wegen zo’n 250 kilo, beren wegen iets zwaarder en bereiken een gewicht van ongeveer 300 kilo.

Belgisch landras varkens zijn ontstaan uit kruisingen tussen diverse varkensrassen van het landrastype, waaronder het Duitse en Nederlandse landvarken en een paar varkensrassen uit Engeland.

 

Deens ras of Deens landvarken

Het Deens landvarken is een landvarken met een goede vruchtbaarheid (gemiddeld 14 biggen per worp) en een goed moederinstinct. Het ras is langgerekt, sterk en beschikt over zeer goed beenwerk. Het vlees van het Deense landvarken is mager te noemen en is over de hele wereld in trek. Als je naar het Deens ras kijkt, zie je een varken met een witte borst en huid, een lang lichaam en een langgerekte kop. In sommige gevallen mogen de varkens lichtgrijze, bijna niet zichtbare, vlekken vertonen. De hangoren (loboren) zijn groot. Deense landvarkens laten een sterke dagelijkse groei zien van wel 945 gram per dag.

Het Deens ras is ontstaan uit kruisingen tussen het Jutlandse landras en diverse Engelse varkensrassen, en dan met name de Large White.

 

Duits landvarken of Duits ras

Het Duitse landvarken staat bekend om de goede vruchtbaarheid en groei. De zeugen beschikken daarnaast over goede moedereigenschappen. De dieren hebben een witte (lichtroze) huid, hangoren (loboren) en ze zijn groot van formaat. De varkens zijn goed tot zeer goed bespierd en zijn producenten van kwalitatief goed vlees. Duitse landvarkens behalen een schofthoogte van 80 tot 90 centimeter, waarbij beren wat hoger zijn dan zeugen. Het gewicht ligt tussen de 250 en 320 kilo, waarbij de beren een hoger gewicht hebben dan de zeugen.

 

Engels ras of Engels landvarken

Varkens van het Engelse ras zijn zeer geschikt om andere landrassen te veredelen (dus te verbeteren). Ze staan daarnaast bekend om hun hoge vruchtbaarheid, uitstekende moedereigenschappen en hoge groeikracht. De kwaliteit van het vlees is prima, beschikt over een gemiddeld vetpercentage en heeft een uitmuntende smaak. Het beenwerk is erg sterk, waardoor problemen aan het skelet zeer weinig voorkomen bij het Engelse landvarken.

 

Fins ras of Fins landvarken

Het Finse landvarken is een varken met zeer goed beenwerk, een goede bespiering, uitstekende conditie en een hoge tot zeer hoge vruchtbaarheid. De zeugen beschikken overigens over goede moedereigenschappen en brengen per worp zo’n 12 tot 14 biggen ter wereld. Het ras staat daarnaast bekend om zijn hoge groeikracht en uitstekende vleeskwaliteit.

 

Italiaans ras

Het Italiaans landras heeft, net als alle andere Europese landrassen, een erg hoge vruchtbaarheid en de zeugen hebben goede tot zeer goede moedereigenschappen. Per worp worden er zo’n 13 biggen geboren. De groeikracht is optimaal en de vleeskwaliteit is goed tot zeer goed te noemen.

 

Nederlands landvarken

Het Nederlands landvarken is een in Nederland zeldzaam huisdierras en wordt met uitsterven bedreigd. De reden hiervoor is dat het Nederlandse landvarken vanaf ongeveer de Tweede Wereldoorlog steeds meer gekruist is met andere Europese landvarkens om zo dieren te fokken met een hogere vleesopbrengst tegen lagere kosten.

Het Nederlandse landras heeft hangende loboren, de huidkleur is wit en de neus is iets omhoog gebogen. Het lichaam is lang gestrekt, de achterhand is ruim bespierd en de hammen zijn plat. De moedereigenschappen zijn zeer goed te noemen, en de vruchtbaarheid ligt erg hoog. Het beenwerk is erg sterk, wat aan de lange kant en de koten mogen niet te steil zijn. De staart van een Nederlands landvarken moet altijd in een krul gedragen worden. Nederlands landras varkens zijn aan de kleine kant en wegen tussen de 125 en 175 kilo, waarbij beren zwaarder zijn dan de zeugen. De spekdikte ligt tussen de 8 en 10 centimeter, de hammen kunnen 15 kilo of meer wegen.

 

Noors landras

Het Noors landras is een ras dat tegenwoordig veelvuldig wordt ingezet voor de veredeling en verbetering van het Europese landras en fokvarkens voor de vleesindustrie in het algemeen. De reden hiervoor is dat het Noorse landras wat voller is, langgerekter en op de schouderpartij meer vlees en bolling heeft zitten, waardoor de kans op doorligplekken en verwondingen op de schouderpartij verminderd wordt. Ook hebben de Noorse landrasvarkens een hoge vruchtbaarheid, sterk beenwerk en beschikken de zeugen over zeer goede moedereigenschappen.

 

Zweeds ras

Het Zweeds landvarken of Zweeds ras is nauw verwant aan de Noorse en Deense landvarkens, en wordt ook veelvuldig ingezet voor veredeling van andere rassen of het verbeteren van fokvarkens voor de vleesindustrie. De zeugen hebben goede moedereigenschappen, sterk beenwerk en bovendien zijn de dieren hoog vruchtbaar.