Wat is een collectieve zorgverzekering?

4 jan 2023 | Gezondheid

Je ziet het wel eens voorbij komen, een collectieve zorgverzekering. In deze blog leggen we precies uit wat een collectieve zorgverzekering is, wie er recht op heeft en wat de voor-en nadelen zijn.

Een collectieve zorgverzekering

Een collectieve zorgverzekering is een verzekering die je afsluit met een grote groep mensen op hetzelfde moment. Vaak is dit een verzekering die speciaal ontwikkeld is voor werknemers van een bedrijf of leden van een sportclub. Daarnaast hebben veel patiëntenverenigingen van chronische ziektebeelden ook een collectieve zorgverzekering afgesloten bij een verzekeringsmaatschappij.

Voordelen collectieve zorgverzekering

Het grootste voordeel van een collectieve zorgverzekering is dat je korting krijgt op de aanvullende zorgpremie. Doordat er bij een collectief veel mensen zich in een keer verzekeren, kan de verzekeraar korting geven op de specifieke aanvullende zorg. Dit wordt ook wel collectiviteitskorting genoemd. Als je bijvoorbeeld in de zorg werkt, kan jouw bedrijf een collectieve zorgverzekering aanbieden met extra fysiotherapie in het aanvullende pakket. Zo kun je als zorgprofessional dus wat vaker naar de fysio voor een scherp tarief. Niet alleen jij, maar ook je partner en kinderen mogen meeverzekerd worden via jouw verzekering en genieten van dezelfde voordelen.

Mijn bedrijf biedt geen collectiviteitsverzekering

Zou jij ook graag gebruik maken van een collectiviteitsverzekering, maar biedt jouw werkgever deze optie niet aan? Dan kun je kijken of je via je sportvereniging kunt aansluiten bij een collectiviteitsverzekering. Is dit niet het geval? Dan kun je je ook als individu aanmelden voor collectiviteitsverzekeringen bij verschillende zorgverzekeraars. Zo heeft Menzis bijvoorbeeld het Leefkracht collectief ontwikkeld. Dit collectief richt zich op preventie en gezond leven. Daarom kan iedereen aansluiten bij dit collectief. Het voordeel is dat je via dit collectief extra korting krijgt op de aanvullende verzekeringen en dat er verschillende samenwerkingen zijn met gezondheid instanties. Zo kun je onder andere meedoen met een stoppen met roken programma.

Is een collectief geschikt voor mij?

Een collectieve zorgverzekering kan voor veel mensen vele voordelen hebben. Toch, is het belangrijk om goed uit te zoeken wat jij nodig hebt in jouw situatie. Zo kan het gebeuren dat je jezelf onder- of oververzekerd. Een collectieve verzekering is een vaste verzekering voor een grote groep mensen met specifieke aanvullende verzekeringen. Als deze verzekeringen bij jouw situatie aansluiten is dat erg fijn, maar het kan dus ook gebeuren dat je juist zorg mist die jij wel nodig hebt. Kijk daarom goed of de verzekering wel echt aansluit bij jouw zorgwensen.