Wat is een Chromebook?

15 dec 2020 | Online

wat is een chromebook

Wanneer je op zoek bent naar een nieuwe laptop heb je ontzettend veel keus. Je bent waarschijnlijk Apple, Windows en de naam Chromebook tegengekomen. Maar wat is een Chromebook? Naast Windows van Microsoft en macOS van Apple heeft Google eveneens een eigen besturingssysteem bestemd voor laptops: Chrome OS. In dit artikel lees je wat een Chromebook laptop precies is. 

Chromebook is specifiek gericht op internetten

Een laptop met Chrome OS is met name gericht op internetten. In principe kan je alleen de internetbrowser Google Chrome opstartten en doen met Chrome wat je ook op andere computers kan doen met Chrome. Wat je dus niet kan is een programma van Internet downloaden en vervolgens installeren. Dat kan wel bij een Windows of macOS laptop. Het voordeel is dat je minder kans loopt op een virus, maar het nadeel is dat het systeem niet zo uitgebreid is. 

Bij een eenvoudig besturingssysteem zoals Chrome OS is het voordelig dat de laptop maar een taak heeft en daardoor erg snel is. Zeker voor een goedkopere laptop. De updates worden in de achtergrond geïnstalleerd en hierdoor heb je daar geen last van bij het gebruik van de laptop. Het doel van Google was om een laptop te ontwerpen die speciaal ontworpen is voor het internetten en zonder poespas en zware software. 

Hoe werkt een Chromebook? 

Een ander voordeel is dat de laptop makkelijk te gebruiken is. Heb je een laptop nodig waarbij je alleen je e-mail controleert en teksten typt dan heb je eigenlijk genoeg aan een Chromebook. Hoe minder functies op je laptop hoe minder je de kans loopt dat het systeem vastloopt. Je logt in met je Google account en je hebt meteen de beschikking over je Gmail en Google Drive. 

Heb je al ervaring met Windows of macOS dan is het niet zo moeilijk om te veranderen naar een Chromebook. Het besturingssysteem lijkt namelijk op die van Windows. Helemaal onderaan staat de taakbalk, links een menutoets en in het midden zie je een aantal apps en rechts de klok met instellingen. De programma’s die je kan gebruiken lijken ook nog eens op die van Windows. Zo heb je rechts bovenin de knoppen om het programma af te sluiten, het formaat van het venster te veranderen of het programma kleiner te maken. Zelfs de sneltoetsen komen bijna allemaal overeen. 

Allerlei varianten Chromebooken

Er zijn ondertussen verschillende fabrikanten die Chromebooks verkopen. Er zijn allerlei varianten. Zo is er een Chromebook laptop die eveneens als tablet kan worden gebruikt. Je hebt dan een toetsenbord wat je weg kan klappen waardoor je alleen het beeldscherm nog ziet wat werkt als een touchscreen. Hierdoor kan je surfen op internet en social media gebruiken. 

Verder heb je de reguliere laptops. Met een scherm wat een gedeelte is en een toetsenbord wat een gedeelte is. Ze zitten aan elkaar vast met een tussenstuk wat scharniert. Wanneer je hebt besloten om een Chromebook laptop te kopen is het zaak om eerst te bedenken wat je wilt besteden aan een laptop. Met een budget in gedachten kan je gericht zoeken en de laptop vergelijken met andere laptops in jouw prijsklasse. Je kan dan kijken naar de kwaliteit van het beeldscherm, de accuduur van de laptop en wat de laptop allemaal kan. Op basis daarvan kan je een weloverwogen besluit nemen. 

Hoe zit het met apps op een Chromebook?

Het besturingssysteem Chrome OS is specifiek gericht op de Chrome-browers echter het is niet zo je helemaal geen extra apps kan installeren. De Chromebooks die tegenwoordig op de markt komen kunnen vaak ook Android-apps installeren. Bij oudere versies kun je die nog niet installeren. 

Met een Chromebook heb je eveneens toegang tot de Google Play Store. Verder kan je met een Chromebook heel veel dingen offline doen. Je kan bijvoorbeeld documenten bekijken, muziek luisteren en apps offline gebruiken. 

Bestanden altijd beschikbaar  op je Chromebook

Bij een Chromebook is het niet mogelijk om bestanden op te slaan op de harde schijf. Bestanden sla je op in de cloud. Op die manier kan je altijd en overal bij je bestanden. Vertrek je naar de andere kant van de wereld? En heb je je laptop nog in Nederland te liggen? Dan nog steeds kan je bij je bestanden. 

Persoonlijke informatie wordt gesynchroniseerd op je Chromebook

Wanneer je een Chromebook gebruikt log in je in op een Google-account. Vervolgens worden je gegevens gesynchroniseerd met Google denk aan je bestanden, favorieten, browsegeschiedenis enzovoort. Het voordeel is dat je niet snel iets kwijt raakt wanneer je laptop onverwachts stuk gaat. Het nadeel is dat je Google moet vertrouwen qua privacy. 

Google zelf geeft aan alleen gebruik te maken van cookies om je te voorzien van gepersonaliseerde advertenties. Tot op heden is niet aangetoond dat Google je persoonlijke informatie eveneens voor andere dingen gebruikt. Echter zeker ben je nooit van je zaak, maar dat geldt uiteraard ook voor de besturingssystemen van Apple en Microsoft. 

Unieke beveiliging op een Chromebook

De Chromebook laptops worden beveiligd vanuit Google. Hierdoor hoef je niet antivirus software of een virusscanner te installeren op je laptop. Je weet zeker dat het met de beveiliging goed zit. 

Er Chromebook kopen of niet? 

Ben je al een tijdje op zoek naar een nieuwe laptop en weet je het nog niet zo goed of je wel of niet een Chromebook aan moet schaffen? Ga dan eens bij jezelf te rade waarom je de laptop wilt gebruiken. Heb je bijvoorbeeld voor je werk of privé bepaalde apps nodig dan is een Chromebook wellicht niet zo handig. Gebruik je Photoshop dan kan je beter een Macbook of een Windows laptop kopen. Bij een Chromebook ben je afhankelijk van de internetverbinding. 

Of ben je veel op reis en wil je graag een laptop waar je met name op wilt internetten dan kan een Chromebook uitkomst bieden. Een Chromebook is een stuk goedkoper dan een laptop van Microsoft of Apple. Voor een relatief goedkope prijs heb je een laptop die snel werkt, niet zwaar is en een lange accuduur heeft. Bovendien is de laptop specifiek gericht op het internetten. Kom je er echt niet uit? Vraag dan een expert in een winkel om advies.